Winst was het enige wat telde afgelopen zaterdag in ’s Gravenzande om nog kansen te houden op klassebehoud. Vooral in de laatste periode maakte SCOMZeehondDuck het verschil en werd duidelijk dat conditie doorslaggevend was in het zwembad Maesemunde. Uiteindelijk stond er na vier perioden 5-11 op het scorebord en konden de punten mee terug naar Rozenburg.

Al in de eerste periode had de ploeg van Harry Kok het verschil kunnen en misschien wel moeten maken in ‘s Gravenzande. Het vizier van de SCOMZeehondDuck stond nog niet op scherp en ook lag keeper Joost Endhoven van de thuisploeg nogal eens in de weg en voorkwam dat de thuisploeg snel op een onoverbrugbare achterstand zou komen. Vooral voor Rozenburger Robert Goedendorp was de doelman een kleine plaag. Aanvoerder Ties Jacobs kreeg drie persoonlijke fouten van de arbitrage en kon de wedstrijd niet geheel uitspelen. “Het waren drie persoonlijke fouten een beetje snel gegeven, maar goed het kan”, kon Jacobs wel leven met de straf. “Vooral die laatste vond ik zwaar. Ze speelde vooral in de beginfase vol pressing, dat kost een hoop energie. Dat zag je vooral terug in de slotfase van de wedstrijd. Daar ging het kaarsje uit. Bleef er steeds één hangen en zwom niet meer terug. Dan krijg je een man meer situatie en konden we makkelijk scoren. Deze winst was belangrijk, maar het wordt nog zwaar. Nog drie wedstrijden lastige wedstrijden, wordt spannend. Kijken of er nog meer inzit.”

Binnen de twee minuten was het Sacha Aknaev die de score opende. Sacha Aknaev is voor SCOMZeehonDuck een belangrijke speler. Met Aknaev in de ploeg krijgt topscorer Robert Goedendorp ook wat meer ruimte, maar Sacha Aknaev kan zelf het netje ook vinden. Afgelopen zaterdag goed voor 5 doelpunten. Of SCOMZeehondDuck ook in de gevarenzone terecht was gekomen als Aknaev er het hele seizoen bij was geweest? (Sacha Aknaev was een groot deel van het seizoen in Duitsland voor stage, red.). De eerste periode was de ploeg van Harry Kok duidelijk de betere en kon dat nog niet direct in cijfers en doelpunten uitdrukken. “Nooit de gedachte gehad dat het hier niet goed zou komen”, was Harry Kok tevreden met het resultaat. “Je ziet toch dat het een stugge ploeg is en als de scheidsrechters dan niet snel fluiten voor tegenhouden wordt inzwemmen heel erg lastig. Als ze ons een fysiek sterke ploeg vonden begrijp ik dat niet goed. Wij hebben niet veel mannetjes die zomaar iemand even wegzetten. Dat was bij Westland wel anders. We moesten wel steeds terug om vanuit de verdediging de aanvallen op te zetten. Zij hadden ter hoogte van de vijfmeter steeds een barrière van zeker drie man. Dat was lastig voor ons. Maar goed ze hadden twee wissels en het spelletje wat ze speelde koste heel veel energie. Ze kwamen zwemend te kort en dan weet je dat er een fase in de wedstrijd komt waar je het verschil kan maken. Ben tevreden, we bleven gaan. Het geloof dat er nog mogelijkheden zijn, leeft wel in de ploeg. Anders speel je de laatste periode niet meer zo. In de eerste periode had Robert Goedendorp een beetje pech, met die achterwaartse ballen moet je ook een beetje geluk hebben. Robert schiet vier keer tegen de arm van de keeper, dat kan je ook pech noemen. We blijven erin geloven het is nog niet gespeeld al wordt het best nog lastig met het programma van de laatste drie wedstrijden.”

In de vierde periode was er geen houden meer aan voor Westland

Na drie perioden was er een voorsprong van 4-5 voor de waterpoloërs van Hoogvliet/Rozenburg/Brielle. Met nog zes minuten te spelen werd Sacha Aknaev naar de hoek gestuurd voor een afkoelingsperiode van 20 seconde, Ties Jacobs liep tegen zijn derde uitsluiting op en werd definitief naar de bank gestuurd en doelman Maik Kok stopte een strafworp vanaf 5 meter. Het signaal voor de mannen van Harry Kok om afstand te nemen. Door doelpunten van Jim Kok, Thijs Schouten, Jeffrey Meesters en drie maal Sacha Aknaev liet de ploeg van Kok thuisploeg in de vierde periode alle hoeken van het bad zien en werd het een kansloze nederlaag voor Westland. De ploeg van coach Maarten van der Meer kon het tempo niet meer aan en ook doelman Joost Endhoven was meer en meer een geslagen sluitpost. Thuisploeg Westland kwam nog goed weg met de 5-11 die na vier maal zeven minuten op het bord stond. En voor SCOMZeehondDuck staan er nog drie loodzware potjes op het programma voor de competitie 2018-2019 geschiedenis is.

Zaterdag 30 maart 2019 de wedstrijd in Zoetermeer tegen WZC De wedstrijd in zwembad De Veur begint om 20:15 uur.