Na een halve competitie al kampioen, een beetje vreemd vindt ook Madelon Spee coach van Vovero dames 1. Maar haar team is ongeslagen gebleven in de eerste helft van de competitie en promoveert naar de derde klasse hoog van na de kerstvakantie. Drie sets heeft Vovero moeten afstaan in 10 wedstrijden. Een prestatie waar de volleybalsters van Rozenburg trots op kunnen zijn.

In de eerste wedstrijd tegen Hou Stand moest Vovero een setje afstaan en op 9 november tegen Volley Zuid twee setjes. Voor de rest was er weinig of geen tegenstand voor Vovero. Het team van Madelon Spee is dus niet getest. Acht wedstrijden waar met 4-0 gewonnen werd. Om het krachtsverschil nog duidelijker te maken, 17 sets waar de tegenstander de 20 puntengrens niet wist te halen. En slechts één vijfsetter van de tien gespeelde wedstrijden. Daar moet coach Madelon Spee tevreden op terug kijken.

Madelon Spee

“Natuurlijk ben ik tevreden. Je moet toch altijd maar weer afwachten of de klik er weer is met de meiden. Er zijn er een paar bij die ik ook vorig jaar gecoacht heb en dat is dan wat makkelijker. Een paar meiden die er in het verleden ook al bij waren, maar dan als jonkies erbij en dat zijn nu volwaardige speelsters, toch anders. En ook meiden die ik nog nooit in de groep heb gehad. We hadden ook niet zoveel tijd. De afspraak en de opdracht was vooral elkaar leren begrijpen en goed communiceren. Eigenlijk hebben we maar 3 wedstrijden gespeeld waar we konden laten zien hoe ver we staan. De andere zeven wedstrijden waren vooral spelen tegen jezelf. We hebben daardoor eigenlijk nog niet echt wedstrijden gespeeld die tweede klasse waardig waren. Misschien de eerste wedstrijd tegen Hou Stand. Die ploeg bleek ook onze grootste concurrent, wat we in de eerste wedstrijd natuurlijk nog niet wisten. Achteraf gezien was dat een goede wedstrijd, zeker als je nog maar drie keer met elkaar getraind hebt”

Had je dit succes verwacht?

“Wat ik vooraf had verwacht en waar we als selectiecommissie sterk naar hebbenvgekeken, wat heb je nodig om in een derde klasse hoog te eindigen. En dat hebben de meiden wel gebracht. Maar ik had wel meer tegenstand verwacht. De afdeling was te zwak of zijn we toch beter dan we zelf door hebben. Er zijn een aantal momenten geweest dat ik dacht dat kan ons wel eens een set kosten. Maar dat laat de ploeg toch iets extra’s zien en red je je uit een situatie. Misschien moet je wel meer naar dat soort momenten kijken want dan komt ook het mentale aspect naar voren en wordt de individuele kwaliteiten belangrijk. Wat ik zei, we zijn misschien wel beter dan we zelf denken. Of ik dat als coach zie? Ik moet zeggen dat we nog niet gezien hebben wat deze ploeg kan, ook al omdat we daar tot nu toe niet toe gedwongen zijn.”

Is het een team geworden?

“Dat is wel gelukt, Je ziet heel duidelijk als het wat moeilijker is bij de ene er altijd iemand opstaat die het overneemt en het team harder gaat werken. Ze zijn wel kritisch naar elkaar, maar nemen het wel voor elkaar op. Je hoeft het als speelster niet altijd te leveren, er staan er nog zeven omheen die het ook kunnen leveren. En als het even niet gaat er de volgende keer er wel weer te staan.”

Heb je een sterk team of een aantal goede speelsters?

“Sterke speelsters, maar wel acht. Ze zijn op hun eigen manier sterk voor het team. En ze leveren de kwaliteit die we van ze vragen en verwachten. En als we nog een half jaar verder zijn staat er ook een sterk team, maar daar is het nu nog te vroeg voor.”

Wat zijn je verwachtingen voor de tweede helft?

“Dat de patronen in het spel nog duidelijker worden. Meer praten en luisteren zodat ze beter weten wat er gedaan moet worden om andere beter te laten spelen. Ik verwacht toch wel wat meer tegenstand. Natuurlijk afhankelijk bij wie we in de poule komen en hoe de samenstelling gaat worden. Dan kunnen we denk ik gaan zien wat druk met mensen doet. We hebben nu gezien wat geen druk doet. Het was nu zo af en toe flierefluiten en toch nog winnen. We hebben de eerste helft van deze competitie ook wel geleerd dat het niet zo makkelijk is om het spelletje te maken. Als de tegenstander het spelletje maakt en je kan meedoen en er vervolgens overheen knallen. Dat spelletje is meer Vovero, al door de jaren heen. Het spel niet kunnen maken heeft te maken met de onervarenheid en het jonge team.”

Blijven spelen met twee spelverdeelsters?

“Ja, ik ga niet zeggen dat we dat nooit meer wijzigen. Dit hebben we vooral nodig om aan een team te kunnen bouwen, patronen inslijpen. Maar er zal een moment komen dat we leukere dingen met de aanval kunnen gaan doen en meer variatie te gaan brengen. Uiteindelijk hebben we dat nodig om in de tweede klasse te kunnen spelen en overleven. Dan wordt er wat anders verwacht dan een bal op een bepaalde plek neerleggen.

Ga je de doelstelling aanpassen?

“Nee, We willen naar de tweede klas en dat wil zeggen bij de eerste twee eindigen na de kerstvakantie. Het liefst de nummer 1, dan ben je er gelijk en anders nog een wedstrijd waar heel veel druk op staat, maar dat wil je vermijden. Wellicht wel goed voor de ervaring, maar dat ontlopen we liever.”

Copyright © 2021 www.sportenrozenburg.nl. Alle rechten voorbehouden.
Joomla! is vrije software uitgegeven onder de GNU/GPL Licentie.
Monday the 26th. .