Hebben de buitensporten wat meer mogelijkheden om in deze lastige coronatijd wedstrijden en publiek toch nog wat te bieden, is dat bij de zaalsporten een stuk lastiger. Kleedkamers, anderhalve meter afstand, publiek op de soms beperkte tribunes en niet te vergeten de ventilatie in de wat oudere sporthallen. Ook het Rozenburgse Vovero zal er mee moeten dealen, leuk is ongetwijfeld anders.

De start van de competitie staat voor aankomend weekend gepland. Een korte, misschien wel te korte voorbereiding op het nieuwe seizoen vindt Vovero coach Madelon Spee. Trainen gaat vaak niet onder ideale omstandigheden en moet de coach eigenlijk bouwen aan een nieuw team. Vovero speelt het komende seizoen in de tweede klasse en het doel zal ongetwijfeld handhaven zijn. Als we goed naar de coach luisteren is meespelen voor de prijzen niet gelijk waar ze aandenkt.

Madelon Spee

Hoe staat Vovero dames 1 er voor in deze moeilijke tijden? “Zelf probeer ik ook nog antwoorden te vinden. We hebben niet stilgestaan. Buiten aan het werk geweest, we zijn in augustus eerder begonnen om weer op zondagochtend wat binnen te kunnen doen. Maar in een vakantieperiode is dat lastig. Ik heb het hele team nog niet vaak bij elkaar gehad. Dan blijven er twee donderdagen over en dit weekend moeten we er staan. Na zoveel maanden coronapauze, ook al hebben we geprobeerd wat te doen, is dat veel te kort dag. Ik vraag me af waarom we nu al zo nodig wedstrijden moeten gaan spelen. Het voelt nu een beetje alsof het moet. Op dit niveau speel je niet voor geld, dus commerciële drang is er niet. Wij spelen voor een groot deel voor het plezier. Maar we moeten gaan spelen, anders raak je de plek in de poule kwijt. De kans op blessures neemt toe en als je naar het programma kijkt, overvol tot aan de Kerst. Veel ruimte om wedstrijden te verplaatsen is er ook niet. Moet er niet aandenken dat er corona in het team voor gaat komen, dan mag je niet meer spelen en die wedstrijden moeten ook nog ingehaald worden. Dat maakt het allemaal erg onzeker.”

Wat mag er nu wel en wat niet in de zaal? “We moeten bij uitwedstrijden kijken wat daar nog andere dan de algemene richtlijnen zijn. We mogen in Rozenburg wel in de kleedkamer als je maar anderhalve meter afstand houd. Douches mogen wel, maar geen shampoo en douchegel. Met een compleet team heb je aan 1 kleedkamer niet genoeg. Dus je mag wel wat, maar in de praktijk gaat het eigenlijk niet. Op de reservebank moet je anderhalve meter afstand houden. Ik kan dus nooit dichterbij de speelsters komen dan anderhalve meter. In het veld mag er meer, maar zodra je over de lijn heenstapt richting bank weer anderhalve meter. Publiek wordt lastig, er mogen er 50 op de tribune. Als die anderhalve meter afstand moeten houden gaat dat eigenlijk niet werken. Er is een ontmoedigingsbeleid om uitspelend zo min mogelijk supporters mee te nemen. Je mag ook niet in de zaal als je niet speelt. Dus als een wedstrijd uitloopt voor je met je team kan beginnen moet je of op de tribune, of in de kantine of ergens in de gang wachten en dat ook op anderhalve meter. Er zijn grote teams die soms met 6 wissels en 2 coaches komen. Daar heeft Vovero geen plaats voor. Probeer jonge speelsters maar uit te leggen dat je in het veld tegen elkaar aan mag staan en twee meter verder op de bank niet meer.”

Hoe staat je team ervoor en heeft corona invloed? “Op het spel denk ik niet. Wel de korte voorbereiding. We moesten wat schuiven. We zijn twee speelsters kwijt geraakt die ergens anders zijn gaan spelen (Volley Zuid, red.) Kelly Bontenbal is nog geblesseerd. We hebben Kris Taillie, Sophie Spithoven en Eveliene WIldeboer aan het eerste team toegevoegd. We zijn vooral buitenspeelster kwijtgeraakt mede doordat Esmee Buddenberg op de setupplaats gaat spelen. Vorig seizoen speelde we met twee setuppers, maar de ene is weggegaan en de andere is geblesseerd. En met Esmee moeten we nog bouwen aan voor haar ook nieuwe positie. De eerste paar wedstrijden worden lastig mede door de korte voorbereiding. Dus eigenlijk trainen in de wedstrijden. We zullen er collectief voor moeten vechten. En eigenlijk is het simpel, wie de setup geeft is niet zo belangrijk de bal moet aan de andere kant van het net op de grond, moeilijker is het niet. We hebben de tweede klasse plaats gekregen, maar die wil je behouden. Het team moet groeien en dat doe je niet met nog een jaartje derde klasse. Maar je hoeft niet individueel de beste speelsters te hebben om als team de beste te zijn. Daarmee zeg ik niet dat we de beste in de tweede klasse kunnen worden, maar als we er als team voor gaan kan je zomaar overleven in de tweede klasse. En daar ligt voorlopig het doel, klasse behoud en veel plezier in het spelletje.”

Het team waarmee Madelon Spee het seizoen gaat spelen:

Kelly Bontenbal, Esmee Buddenberg, Nina Evenhuis, Jolanda van der Hout, Lianne Klifman, Anouk van Kooij, Sophie Spithoven, Kris Taillie en Eveline Wildeboer.

Copyright © 2021 www.sportenrozenburg.nl. Alle rechten voorbehouden.
Joomla! is vrije software uitgegeven onder de GNU/GPL Licentie.
Tuesday the 18th. .