Wesley Kreder zat in de vroege ontsnapping in de eerste etappe van de World Ports Classic die het afgelopen weekend onze regio aandeed. In de eerste etappe die van Rotterdam naar Antwerpen werd gereden zat Wesley in de ontsnapping van de dag. Een ontsnapping die uiteindelijk 132 km zou duren. Met een 5e plaats van teamgenoot Dylan Groenenwegen, achter winnaar van de dag Andrea Guardini, had Roompot Oranje Peloton zich laten zien in de koers van de wind. Op zondag moest de kaart van neefje Raymond Kreder worden gespeeld, maar daar gooide een valpartij voorin het peloton van de Australiër Matthew Goss roet in het eten. De Australiër keek achterom en raakte het wiel van zijn voorganger met grote gevolgen voor Wesley Kreder en zijn maatjes.

De trein van Roompot Oranje Peloton moest vol in de remmen en er bleven uiteindelijk 15 man uit de greep van het peloton dat opnieuw moest aanzetten. De rit werd gewonnen door de Belg Kris Boeckmans. Wesley Kreder ook achter de valpartij kon de schade beperken tot 10 seconde, op plaats 29.

Rotterdam - Antwerpen

In de eerste etappe stond de wind in de rug en dat was ook wel te merken aan de gemiddelde snelheid waarmee de etappe werd verreden, 48 km. Bij de start was het niet helemaal droog het zou een wedstrijd worden van de klasbakken die de wind niet ontlopen. Wesley Kreder is zo'n renner die in de polder is groot gebracht en wel een windje tegen gewend is. Maar dit keer stond de wind vooral in de poeperd. Langs het Kanaal door Voorne ontstond de eerste ontsnapping wat gelijk de ontsnapping van de dag zou worden. "Het was niet gepland op die plaats", vertelde Wesley Kreder. "Langs het water naar Hellevoetsluis begonnen de eerste demarrages en kon ik samen met Ronan van Zandbeek, Jelle Wallays en Andreas Stauff wegblijven en een gaatje slaan. Het peloton wilde ons eerst niet laten gaan maar toen de vijfde renner, de Belg Baptiste Planckaert, erbij kwam konden we een groter gaatje slaan. Ik had wel het idee dat ze weer zouden kunnen aansluiten. Later op de kasseien trokken we nog wel goed door, maar het ging ook uit elkaar door de wind. Uiteindelijk toch een massasprint", kijkt Wesley terug op de eerste etappe.

Op de Neetje Jans was er een tussensprint waar Wesley Kreder 3e werd en wat bonificatieseconden kon pakken. Het was op het punt waar straks, op 5 juli, de finish is van de 2e etappe van de Tour de Fance zal zijn. Na Goes gingen de ploegen Cofidis en Lotto Soudal sleuren op kop van het peloton en was het op 63 kilometer voor de finish gedaan en werden Wesley en zijn medevluchters opgeslokt door het peloton. Maar de harde wind scheurde het peloton daarna in flarden en werd het een waaier koers met natuurlijk afvallers die ook niet meer terug konden komen. Nadat er op 30 km voor de finish nog wat vluchtpogingen waren ging het team van Marchel Kittel, Giant Alpecin, het tempo opvoeren om hun sprinter aan een overwinning te helpen. Dat lukte niet en kwam Kittel als 21e over de finish zeven plaatsen voor Wesley Kreder die na een lange vlucht gewoon weer het werk in het team opnam en in de eerste groep op plaats 28 eindigde in die eerste etappe.

Antwerpen - Rotterdam

"Het was een hele snelle start", vertelde Wesley over de tweede dag van de World Ports Classic. De klassementrenners die ook kunnen sprinten wilde bonificatieseconden sprokkelen in de tussensprints die er in het begin van de tweede dag waren. Na die tussensprints mocht er een groepje wegrijden maar na de bevoorrading in Tholen, weer terug in Nederland, ging Astana op kop van het peloton sleuren, immers zij hadden de leiderstrui te verdedigen door de winst in Antwerpen van Andrea Guardini.

Op 26 seconde

Met succes maar in de laatste kilometers ging het dan toch nog mis. Eerst kreeg de leider in de wedstrijd bij de Heinenoordtunnel een lekke band. Met veel moeite kwam de leider nog wel bij het peloton maar daar was een valpartij vlak voor voetbalstadion De Kuip. En die valpartij had gevolgen voor heel veel renners, ook voor Wesley Kreder. "Ik zag niet wat er precies gebeurde bij die valpartij. Maar we moesten vol in de remmen en kregen zo vlak voor de finish het gat niet meer dicht. Jammer anders had er zeker een top 10 notering ingezeten. Later op de tv-beelden zag ik dat het een domme fout was, achteromkijken en het wiel van je voorganger raken", was Wesley Kreder duidelijk niet blij met de actie van de Australiër Matthew Goss. Wesley moest 10 seconden toegeven en de kansen voor neefje Raymond Kreder, één van de renners met een goede eindsprint in de benen, verkeken. Het treintje had zich net geformeerd rondom de sprinter en wilde Roompot Oranje Peloton wel een succesje op eigenbodem. Kris Broekmans won en werd ook eerste in het algemeen klassement. Jammer voor Wesley Kreder die door die valpartij zijn mooie top 10 plaats, nu op plaats 21, als sneeuw voor de zon zag verdwijnen.

360 kilometer in 2 dagen is niet genoeg

De volgende wedstrijd voor Wesley Kreder is de Ronde van België, die woensdag 27 mei, van start gaat in Bornem in de provincie Antwerpen. "Zondag na de wedstrijd nog even 100 kilometer achter de brommer gereden", vertelde Wesley nog. "Even doorgetraind met op de brommer mijn broertje Sander. Nu even tot rust komen en dan gaan we naar België." Op zondag dus gewoon 267 kilometer op de fiets, na de wedstrijd van zaterdag, waar er bijna 200 op de teller stonden. Inmiddels heeft Wesley Kreder in 37 wedstrijddagen meer dan 6100 kilometer op de fiets gezeten en staat de teller samen met de trainingskilometer al dicht tegen de 10.000 km aan, en het is pas mei. We zullen de volgende keer als we Wesley spreken eens vragen hoe een paar dagen rust er uit zien. Woensdag begint de Ronde van België met een proloog/tijdrit, niet echt zijn ding heeft hij ons wel eens verteld. Maar hij is in vorm wie weet wat daar nog kan gebeuren.