Boris Romers is nog jong maar weet zich al aardig te roeren in het wielerpeloton. Het Rozenburgse wielertalent ontwikkelt zich meer en meer als een allrounder. Rap in de sprint, goed in de beklimmingen en als er gebuffeld moet worden voor de ploeg verstopt Boris zich zeker niet. Het eerste jaar, op de weg, bij de nieuwelingen zit er bijna op. Dat wil niet zeggen dat Boris nu rustiger aan gaat doen. Voor Boris staat het veldrijden voor de deur. Niet alleen om de winter door te komen maar in het veld wil Boris zeker ook presteren.

“Het eerste jaar bij de nieuwelingen ging best wel goed. Het gaat allemaal wat sneller en de pelotons zijn wat groter”, vertelt Boris als we met de wielrenner terugkijken naar het eerste jaar bij de Nieuwelingen. “In de criteriums mag je je eigen kans gaan maar in de klassiekers is het meer in ploegverband. Daar krijg je vaak wel een taak. Er wordt een beetje gekeken wie er de beste is of wie goeie benen heeft. In een klimkoers rijden we voor de beste klimmer of als het bij elkaar blijft is het rijden voor de sprinter.

Plaats

Koers

Type

Datum

4

Kleine Omloop van de Veenkoloniën / Enerstock

Eendaagse

09/09/2017

8

wielerronde van Zuidland

Criterium

26/08/2017

18

Wielerspektakel van Naaldwijk

Criterium

15/08/2017

14

Wateringse Wielerdag Profronde Westland

Criterium

27/07/2017

9

Wielerronde van Nispen

Criterium

09/07/2017

21

Ronde van Twente

Eendaagse

08/07/2017

17

NK Tijdrijden

Nederlands Kampioenschap

21/06/2017

31

NK Weg 15-18 jarigen & Elite ZC & Para-cycling

Nederlands Kampioenschap

17/06/2017

5

RK Tijdrijden Zuid-Oost/Zuid-West

Regio Kampioenschap

07/06/2017

7

RK NH- & ZH (Jun.Vr./Nw.Ms.) en DK ZH (Nw./Ma.)

District Kampioenschap

05/06/2017

7

De Jumbo Ronde van Papendrecht

Criterium

03/06/2017

16

Ste Rijk Zwaan Wielerronde van Stampersgat

Criterium

21/05/2017

       

Zorgen dat je een sprinter goed wegzet om kansen te hebben in de finale van zo’n wedstrijd. Zelf ben ik meer een beetje allround. Maar ik krijg zeker ook wel de kans om me te laten zien in de klassiekers.” De beste klassering was in de klassieker Kleine Omloop van de Veenkoloniën. Boris eindigde als 4e in de eindrangschikking. “Was zelfs eerste van de eerstejaars nieuwelingen. Het was in de sprint. Was een korte sprint. Eigenlijk een beetje, als je als eerste door de bocht kwam, je ook wel winnaar werd. Ik kwam als vierde door de bocht en kon dat vasthouden.” Een prima prestatie van het Rozenburgs wielertalent. Boris is 14 jaar en ligt er een mooie wielercarrière in het verschiet. Naast de wedstrijden door de KNWU georganiseerd reed Boris ook nog de meerdaagse van Assen en Polleur Stoumont Poleur. In Assen werd Boris in de proloog, een tijdrit over 1.7 km, 14e. Op de tweede dag een wedstrijd over 40 km waar het gemiddelde tegen de 45km/uur lag en dan te bedenken dat Boris 14 jaar is. Boris werd 14 in een veld van 143 renners. De tweede dag was er één die lastig verliep. Boris moest tot twee keer in de achtervolging en dat koste de nodige kracht. In de laatste etappe kwam Boris slecht te zitten, ook al door een slechte loting achterin starten en kon niet mee met de besten. Zeker nog geprobeerd maar uiteindelijk is Boris rond de 45e plaats geëindigd. “Het wend snel bij de Nieuwelingen, groter peloton en een beetje meer dringen. Soms ook in een valpartij. Ik lag er dit seizoen wel een paar keer bij, maar nooit ernstig. Als ze voor je vallen heb je een grote kans dat je erbij komt te liggen. Soms kost dat de wedstrijd zoals in Assen. Daar vielen ze tegen mijn wiel met daardoor gebroken spaken. Als je dan niet van een auto kan profiteren kom je er niet meer bij en kost dat een goede klassering. Het peloton wacht op niemand”, weet Boris al aardig hoe het er in het wielerpeloton aan toe gaat.

Het toetje van het seizoen naar de Ardennen

Polleur Stoumont Poleur een heuse Ardennen klassieker. Een wedstrijd waar Boris vooral voor de ploeg zijn werk deed. Koert van Oosten had goeie benen en was op de eerste col als eerste boven. Ging er alleen vandoor en vooral Boris Romers moest samen met Roel van Sintensmaartensdijk de koers achter Koert contoleren. Het werk bleek voor niets want vooraan in de koers kreeg Koert van Oosten materiaal pech en de vervangende fiets liet iets te lang op zich wachten. Uiteindelijk kwam Boris op 4 minuten van de winnaar binnen.

Voor Boris begint nu het veldrijden. Het komende weekend nog 2 wegwedstrijden en kan de wegfiets worden gepoetst en wordt het baggeren voor Boris Romers.  

Foto: Met dank aan Koos 't Hart/ www.fotokoos.info