Het Rozenburgse wielertalent Boris Romers gaat naar Oostenrijk om deel te nemen aan één van de grootste wielerkoersen voor jeugdrenners. Een hele uitdaging, ook al kan Boris goed uit de voeten als het omhoog gaat, is rijden in Oostenrijk toch van een ander kaliber. Op de tijdrit in de proloog na zijn er niet of nauwelijks vlakke wegen in de omgeving waar zoals de Oostenrijkers het zeggen, ‘Das Großtes Jugendrennen Europas’

De wedstrijd in Oostenrijk gaat over vijf dagen. Prolog: Einzelzeitfahren Bad Waltersdorf (1,8 km), 1.Etappe: Fürstenfeld – Stubenberg (64 km), 2.Et.: Pöllau – Anger (71 km), 3. Et.: Miesenbach -Vorau (75 km), 4. Et: Weiz – Passail (65 km). De start is op 22 augustus en de laatste etappe wordt verreden op 26 augustus. De wedstrijd is nog zwaarder gemaakt dan de afgelopen jaren. Er moeten in vijfdagen 276 km worden afgelegd en staan er 4.200 hoogte meters op het programma. Deelnemers komen uit heel Europa en zullen er 22 teams aan de start verschijnen in totaal 132 renners. De Belg Casper van Uden won vorig jaar de prestigieuze wielerwedstrijd in Oostenrijk (De Oostenrijkse organisatie vermeld wel dat Casper van Uden een Belg is maar een opletten lezer van de site wist ons toch te vertellen dat Casper een Nederlander is en uit Schiedam komt, red.). Of Boris Romers kansen maakt in de bergen? In ieder geval een prachtige ervaring en een test of de Rozenburger zich kan meten met de allerbeste in zijn leeftijdscategorie als het om koersen in de bergen gaat.

Boris wel vaker op het podium

Deze week nog stond Boris Romers nog op het podium in de Lier. In een criterium won Boris de leidersprijs (meeste keren als eerste over de streep) en werd uiteindelijk derde in de totaal uitslag. “Het was een koers waar alles wel bij elkaar bleef. Wel onrustig met veel aanvallen. Maar er konden geen renners wegkomen, ik ook niet. In de sprint werd ik derde”, vertelde Boris.

Ook een weekje eerde in Assen was er succes voor Boris. Halverwege de meerdaagse wedstrijd in Drenthe zag het daar nog niet echt naar uit. In de proloog was er een derde plaats voor Boris met goede vooruitzichten. Boris moest de Nederlands kampioen Wouter Weerdthof en Bram Leerkes voor zich laten. In de eerste etappe leek een goede klassering voor Boris Romers als sneeuw voor de zon te verdwijnen. In een wedstrijd over 40 kilometer kreeg Boris hevige buikkrampen en was de Rozenburger al blij dat hij kon aanhaken in plaats van ten aanval te trekken. Uiteindelijk was er een 15e plaats voor de Rozenburger. Op de derde dag was Boris hersteld van de ongemakken van de vorige dag maar sloeg het noodlot toe. Boris was veelvuldig voorin te vinden maar een lekke band en een wielwissel liep de Rozenburger 1.30 minuten achterstand op die hij niet meer wist goed te maken. Boris werd 14e maar bleef zijn plaats in de ranglijst behouden.  

In de tijdrit wist Boris met een gemiddelde van 43.5 km weer wat plaatsen te klimmem in het klassement en ook in de omloop Kostvlies (4 maal 12 kilometer) kon Boris opschuiven in het klassement naar plaats vier. Op de slotdag lonkte het podium voor Boris Romers toch nog. Het waren nog 6 rondjes van 4 kilometer. De Gele trui was ver uit het zicht maar een plaats op het podium zeker niet. Uiteindelijk werd Boris tweede en schoof ook in het algemeen klassement op naar de tweede plaats. De Noor Johanson won, Boris werd tweede en de Engelsman Rootkin eindigde op plaats drie. Een prachtige prestatie van Boris Romers in de 54e European Youthtoue in Assen.

Maar de komende wedstrijd voor Boris staat alles in het teken van klimmem in de Oostenrijkse bergen van de Steiermark. Als we contact met Boris kunnen krijgen gaan we die wedstrijd natuurlijk volgen.  

 

Wedstrijdfoto’s criterium De Lier met dank aan Koos ’t Hart  / http://www.fotokoos.info

Copyright © 2020 www.sportenrozenburg.nl. Alle rechten voorbehouden.
Joomla! is vrije software uitgegeven onder de GNU/GPL Licentie.
Sunday the 31st. .