Afgelopen weekend stond Maaike de Waard aan de start op het 47e Internationalen Swimmfestival in Achen Duitsland. Op jacht naar limieten voor het WK in Canada heeft de Rozenburgse een geweldig toernooi gezwommen. Maaike won 3 van de 4 afstanden waar ze aan de start stond. En op alle afstanden nieuwe PR’s er was op de 50 rug zelfs een officieus Nederlands Record in een gewoon badpak (NR textiel).

Alles, in de zwemsport, gaat op dit moment over de limieten voor het WK in Windsor Canada begin december. De limieten voor deelnamen aan het WK op de rugslag staan ongelofelijk scherp, zeker voor Nederlandse begrippen. Maar Maaike de Waard heeft al zo vroeg in het seizoen haar PR’s op de diverse nummers scherper gesteld en is er heel dicht bij. Dat geeft vertrouwen voor het NK in Hoofddorp op 4-5 en 6 november waar Maaike opnieuw een kans heeft om de limieten te halen. “De stapjes zijn kleiner geworden, dat geeft veel vertrouwen”, vertelde Maaike na de wedstrijden in Achen. “Een mooi weekend, mooie tijden. Ik ga er voor.”

Maaike over Achen

“Ik heb geen kwalificatie behaald, maar zat er wel erg dichtbij...... Op zaterdag de 50 rug, 50 vlinder en 50 vrij gezwommen en een estafette, voor mij best veel op 1 dag. In de ochtend kwalificeerde ik me voor alle finales van de 50 vlinder, rug en vrij, in de avond en heb ze ook allemaal gezwommen. Op de 50 vlinder zwom ik een PR van 25.48 (1e). De WK limiet is 25.35….nog dertienhonderdste! Daarna kwam direct de 50 rug. Hier zwom ik een mooi PR van 26.61.(1e) De WK limiet is 26.35...nog zesentwintighonderdste... Daarna nog de 50 vrij: In de ochtend zwom ik een pr; 24,62, en in de finale net iets langzamer 26.73, daarmee werd ik 2e. Zondag heb ik de 100 rugslag gezwommen. Die ging ook goed; ik zwom in de serie een PR van 58.52, Maar in de finale een tijd van 58.03 (1e) ... De WK limiet is 57.64, dus dat stapje is ook kleiner geworden.”

foto's: met dank aan Leon de Waard.