Weinig tijd om even uit te blazen voor topzwemster Maaike de Waard. Nauwelijks terug van wedstrijden voor de World cup in Hongkong en Qatar staat de volgende uitdaging alweer op het programma. Amsterdam Swim Cup, van 20-22 oktober, zal voor Maaike in het teken staan van de weg naar het EK korte baan in Kopenhagen/ Denemarken. Maar tussen de Swim Cup en het EK staan er ook nog wedstrijden voor de World cup in Bijing/China, Tokyo/Japan en Singapore op het programma.

“Ja, best een druk programma”, begint Maaike haar verhaal. “In Amsterdam zwem ik 50 en 100 rug, 50 vlinder en 50 vrij. Best veel, ik ga kijken hoe het gaat. De wedstrijden kan ik kijken hoe ik er voor sta richting EK korte baan. En natuurlijk kijken wat er nog nodig is voor Kopenhagen.”

Hongkong en Doha Qatar

Tijdens de World Cup wedstrijden behaalde Maaike geweldige resultaten. Een Gouden medaille op de mix estafette, samen met Thom de Boer, Arno Kamminga en Ranomi Kromowidjojo. Brons op de 50 vlinder en 50 rug in Hongkong. En in Doha/Qatar Brons op 100 rug, de 50 rug en 50 vlinder. Ook weer goud op de 50 mix met Thom de Boer, Arno Kamminga en Ranomi Kromowidjojo. “Ik moet wel eerlijk zeggen dat het niveau een beetje vertekenend is. De absolute top (vaak nummer 1 en 2) waren aanwezig, maar daarna is het allemaal een beetje subtop. Tuurlijk is het leuk en goed om achter bijvoorbeeld Seebohm en Hosszu te eindigen maar mijn tijden zijn nog lang niet wat ze moeten zijn”, is de topsportsters altijd opzoek naar snellere tijden. “Ik ben hier ook zo aan het begin van het seizoen heen gegaan om ervaring op te doen. In ieder land gaat het allemaal toch net iets anders. Dus ik moet ook weer niet teveel naar mijn tijden kijken, maar ook wel reëel blijven”.

Het verblijf in Qatar was wel bijzonder voor de Rozenburgse. “Het is hotel-zwembad. In Doha hadden we ook niet veel tijd, en was het te warm om naar buiten te gaan om een stukje lopen. Veel last van de warmte had ik eigenlijk niet in het hotel en zwembad. Bijzonder, een aparte cultuur daar. Gelukkig hebben ze overal goede airco”, kijkt Maaike met ons terug op de twee World cup wedstrijden. De wedstrijden waren vlak achter elkaar en ook nog met tijdsverschillen van 6 tot 7 uur. Maar na Amsterdam gaat Maaike weer op pad. “Met de volgende World cups zal het niveau ook wel flink wat hoger liggen denken we. We hadden eigenlijk in Hongkong en Qatar ook wel wat meer niveau verwacht. In de ochtend was het dan ook lastig om echt door te pushen in een race aangezien het niet nodig was. Aan de andere kant, is het wel fijn dat ik dan bijvoorbeeld in de series iets nieuws qua techniek of raceverdeling kon proberen.”