Maaike de Waard heeft zich definitief geplaatst voor het WK in Zuid-Korea. Het toernooi wordt gehouden in Gwangju van 12 t/m 28 juli 2019. Op de 50 rug zwom Maaike vorige week de limiet in Den Haag en wist die plek, er mogen maar twee zwemsters per afstand deelnemen, tijdens de Swim Cup wedstrijden in Eindhoven het afgelopen weekend vast te houden. Er zijn nog plaatsen niet bezet of Maaike daar ook nog kansen heeft? We kijken met Maaike nog even terug voor ze van aan een lekker weekje vrij gaat genieten.

Doel veiligstellen ticket 50 rug, tevreden over dat resultaat.
“Ik ben zeker blij dat ik ben gekwalificeerd op de 50 rug. Maar voor mij is het pr op de 100 rug toch ook wel een prestatie om erg blij mee te zijn. Vorige week had ik al 2 keer onder mijn oude tijd gezwommen, en nu deed ik dat weer in de finale in Eindhoven. Dat geeft toch wat vertrouwen dat we op de goede weg zitten voor de 100 meter.”

Op de vlinder sneller dan Ranomi, was dat de eerste keer. Wist je eigenlijk dat je er zo dichtbij zat?
“Op de 50 vlinder was ik dit keer inderdaad net ietsje sneller dan Ranomi (Kromowidjojo, red.), ik heb geen idee of dit de eerst keer was, maar daar gaat het mij ook niet om. Het gaat mij meer om de tijd en die was niet goed. Ik had graag het limiet gezwommen op de 50 vlinder en die plaats maakt me dan niet veel uit…..”

Er lijken nu nog wat plaatsen open te zijn, hoe gaat dat nu verder?
“Er zijn inderdaad nog plaatsen over voor het WK. Op elke afstand mogen er per land 2 zwemmers starten. Op een aantal afstanden zijn deze plekken nu vol, maar er zijn nog veel afstanden waar één limiet of helemaal geen limiet op is gezwommen. Voor deze "open plekken" kan je nog gaan tot en met 22 juni. (dit is het weekend van de ONK Amersfoort of De Sette Colli in Rome)”


Heb je ook nog kansen op andere nummers zoals de 100 rug waar je duidelijk bij de snelste twee hoort. En wat voor kansen zijn er nog meer?
“Ik heb me al geplaatst op de 50 rug, dus ik ga niet meer pieken richting zo’n 2e kwalificatie moment,
maar ik zal daar wel starten, gewoon als een "gewone" wedstrijd. Na die 2e kwalificatie periode gaan we kijken welke plekken nog open zijn, en of er voor mij een mogelijkheid is, om op nog een andere afstand te starten.”

Hoe ziet je programma er uit richting WK?
We hebben nu lekker even een weekje rust, even fysiek en mentaal herstellen van 2 weekenden racen. Volgende week beginnen we dan weer met een nieuw blok trainingen. Binnenkort gaan we met de (tot nu toe gekwalificeerde) WK ploeg, 2 weekjes op trainingskamp in Malaga. En daarna komen er weer een paar wedstrijden aan. Maar nu eerst even niks, en dan weer lekker trainen.”

Maaike de Waard gaat zich in juli weer meten met de beste van de wereld. Na geweldige prestaties tijden de Swim Cup Den Haag en Eindhoven is alles gericht op het WK in Zuid Korea. In haar streven om telkens maar weer een vinger lengte sneller te kunnen zijn.

De voorlopige ploeg die Nederland gaat vertegenwoordigen in Zuid Korea

Ranomi Kromowidjojo

50m en 100m vrije slag

Femke Heemskerk

50m, 100m en 200m vrije slag

Maaike de Waard

50m rugslag

Kira Toussaint

50m en 100m rugslag

Tes Schouten

50m en 100m schoolslag

Ties Elzerman

50m schoolslag

Arno Kamminga

200m schoolslag

Mathys Goosen

50m vlinderslag

Arjan Knipping

400m wisselslag

Rosey Metz

50m schoolslag

Kim Busch

Estafette(s)

Marjolein Delno

Estafette(s)

Maud van der Meer

Estafette(s)

Kyle Stolk

Estafette(s)

Jesse Puts

Estafette(s)

Nyls Korstanje

Estafette(s)

Stan Pijnenburg

Estafette(s)

Foto met dank aan Kees-Jan van Overbeeke   …   www.zwemfoto.nu

Copyright © 2021 www.sportenrozenburg.nl. Alle rechten voorbehouden.
Joomla! is vrije software uitgegeven onder de GNU/GPL Licentie.
Sunday the 24th. .