Maaike de Waard is weer terug in Nederland en geniet nu van een welverdiende vakantie. Wij spraken met Maaike het afgelopen weekend toen ze nog in Zuid-Korea was. De verschillen op een WK zijn klein soms is doorgaan in het toernooi een kwestie van centimeters, een vingerlengte, het bord hard genoeg aanraken, goed uitkomen niet te veel moeten uitdrijven. Het zijn de kleine dingen die het doen in het leven, maar voor topzwemsters als Maaike de Waard zijn het de super kleine dingen die het doen.

Hoe kijk je terug op het WK?

“Ik had meer op dit WK willen laten zien……..Zeker op de 100 rug, waarop ik vooral aan het focussen ben. Deze ging in april bij de SwimCups erg goed, maar nu kwam ik toch de 2e baan wat tekort…..
Ik ben wel erg blij met de halve finale plaats op de 50 rug de tijd was nog niet wat het moest zijn, maar 12e van de wereld klinkt niet heel slecht (we hadden geen beeld maar een dikke knipoog en een glimlach ongetwijfeld op haar gezicht). Bij de 50 vlinder wist ik niet zo goed waar ik stond, omdat ik daar niet heel veel op getraind had, maar ik had wel verwacht dat ik harder zou gaan dan 26,40…... en dan baal je zeker nog wat meer als je ziet dat je met 26,31 naar de halve finale had gegaan…… maar goed, dit was mijn niveau op dat moment.”

Geen estafettes, jammer of had je, je daar op ingesteld?

“Geen estafettes inderdaad. Daar had ik me ook niet op ingesteld. Kira (Toussaint, red.) is de snelste rugslag zwemster, en bij een WK wordt vaak al meteen met de snelste opstelling gezwommen.

Je was een tijdje als maar onderweg (Frankrijk, Italië, Japan en Zuid-Korea) krijg je ook nog wat mee van die landen of is het alleen van hotel naar zwembad en dan weer rusten in het hotel?

“We zijn nu 4 weken onderweg, 2,5 week in Japan en 1,5 week in Zuid-Korea. In Japan zijn we wel even op een vrije zaterdag middag wat dingen gaan bekijken, daar is niet altijd tijd voor, maar deze keer wel, dus dat was erg leuk. Maar nu eerst vakantie, eventjes helemaal niets doen. Na de vakantie gaan we weer lekker verder met trainen op die 100 meter, het OS limiet is nu bekend; 59,90 (de 12e tijd op dit WK). Mijn doel is al een tijdje om onder de minuut te zwemmen op de 100 rug, dus dat doel valt mooi samen met mijn Olympische droom.

Start vlinderslag

Knappe prestaties van Maaike de Waard tussen de aller besten van de wereld. Het verschil was vaak maar enige centimeters zoals op die 50 vlinder en kwam 8/100 van een seconde te kort om verder te komen in het toernooi. Maaike werd 25e op de 100 rug (1:01.26), 12e op de 50 rug (28.12 series en 28.04 halve finale) en 18e op de 50 vlinder (26.40). Prestaties die er tussen de top op wereldniveau mogen zijn. Na de vakantie is alles gefocust op de 100 rugslag een Olympische afstand en dat zijn de sprintnummers waarin Maaike uitblinkt, de 50 rug en de 50 vlinder niet. Komt de droom van de Rozenburgse uit en staats ze volgend jaar aan de start van de Olympische Spelen in Japan?

Copyright © 2021 www.sportenrozenburg.nl. Alle rechten voorbehouden.
Joomla! is vrije software uitgegeven onder de GNU/GPL Licentie.
Sunday the 18th. .