Het coronavirus heeft grip op Nederland en de rest van de wereld, en ook onze topsporters ontkomen er niet aan. Zij krijgen, net als Rozenburgse Maaike de Waard, een onbedoelde rustperiode die, in de opbouw naar de grote kampioenschappen en wellicht ook de Olympische spelen, zijn weerga niet kent. Grote kwalificatietoernooien komen te vervallen en hoe het allemaal verder moet is nog niet duidelijk.

“Ik vind ook eigenlijk dat het niet om mij moet gaan, er zijn hele andere dingen aan de hand in de wereld, dus wat is zwemmen dan....... “, begint Maaike haar verhaal. “We kregen donderdagmiddag voor de middag training te horen dat de Swim Cups (en ook alle andere wedstrijden van de KNZB tot onbepaalde tijd) niet door gaan. Dat was wel even heftig, want het is toch de laatste kans op de Olympische Spelen van 2020. Een nieuwe datum voor het kwalificatie toernooi is er nog niet. Het is simpelweg niet te voorspellen hoelang dit gaat duren. Vrijdag kregen we de mededeling dat het zwembad in Eindhoven dicht ging en dat er een paar topsporters, onze groep en een paar schoonspringers, mochten blijven trainen. Onze coaches wilde geen risico lopen en hadden een alternatief, slapen in een klooster en het zwembad ‘De Welle, in Drachten helemaal voor ons. We mochten geen contact met andere mensen en dus niet naar de supermarkt. Dat werd allemaal geregeld door mensen die niet in contact met ons konden komen. Best wel vreemd, je gaat je koffer pakken en je weet niet wanneer je terugkomt. We zijn er naartoe gegaan en alles was tiptop geregeld. Na de eerste keer in het zwembad te zijn geweest werd duidelijk dat ondanks de goede bedoelingen we toch niet aan de trainingsweken konden beginnen. NOC had alle topsport activiteiten stopgezet, dus ook ons ‘Quarantaine’ trainingskamp. Dit was heftig voor ons allemaal, want het zwemmen stopt dus echt even….... Maar zulke momenten is sport niet meer het belangrijkste, de gezondheid van jezelf, maar ook zeker van de rest van het land, staat nu op nummer 1.“

Voor Maaike nu een soort verplichte vakantie. Ook zwembad De Rozenburcht is gesloten, dus ook in Rozenburg geen baantjes zwemmen. Iets wat vreemd zal zijn voor Maaike, twee weken geen badpak aan is echt lang voor de Rozenburgse. Misschien rond de kerst, maar in vakanties is er altijd wel een zwembad in de buurt. Maaike beoefend haar sport met overgave, heeft er alles voorover om te slagen als zwemster, grossiert in podiumplaatsen en Nederlandse titels. Maar wil benadrukken dat er nu andere dingen belangrijk en veel belangrijker zijn dan een goede tijd met een paar baantjes zwemmen. Een nuchtere topsportster zoals we haar kennen, die altijd met twee voeten in de Rozenburgse klei blijft staan en zeker geen sterallures heeft. Maar haar droom deelnemen aan de Olympische Spelen lijkt toch nu iets verder weg. Of worden de spelen verplaatst naar bijvoorbeeld volgend jaar en blijft die droom in leven…….

Copyright © 2021 www.sportenrozenburg.nl. Alle rechten voorbehouden.
Joomla! is vrije software uitgegeven onder de GNU/GPL Licentie.
Tuesday the 18th. .