Maaike de Waard stond al eens aan de start op de Jeugd Olympische spelen in Nanjing en won er GOUD op de 50 meter rugslag. Een race om nooit te vergeten en een thuisonthaal dat ongetwijfeld ook nog op het netvlies van de Rozenburgse zal staan. Het was in 2014, een hoofdstuk in de inmiddels rijke geschiedenis van de Rozenburgse Topzwemster was geschreven. Een ongekend hoogtepunt in de toen nog prille carrière. Maar Maaike had maar één doel, dit was slechts het begin, ooit op de echte Olympische spelen op het startblok te staan en dat doel wordt werkelijkheid.

Alles moest wijken voor dat doel, trainen, trainen en nog eens trainen om steeds dichter bij de limiet voor Tokio te komen. Omdat de 50 rug, de specialiteit van Maaike, geen Olympisch nummer is was alles gericht op de 100 rug. Maaike mocht al naar Tokio op het wissel estafettenummer. In december in Rotterdam, tijdens Rotterdam Qualification Meet, had ze op de 100 vlinder de limiet voor de estafette ploeg gezwommen. Omdat ze dicht op de limiet zat mocht ze zeker ook starten op de 100 rug, maar dat was voor Maaike niet genoeg. Zelf die limiet zwemmen stond hoog op haar verlanglijstje. Vorige week op het EK in Budapest liet Maaike zien die limiet te halen in een voor Maaike de Waard een heel succesvol toernooi. We kijken met Maaike terug op het EK in Budapest, het laatste grote toernooi voor Tokio.

De limiet voor Tokio op de 100 rug stond hoog op je wensen- misschien wel eisenlijstje. Last van je schouders en hoe belangrijk was het halen van die limiet. “De limiet op de 100 rug, eindelijk kan ik wel zeggen. Hij stond erg hoog op mijn wensenlijstje, en ik ben dan ook erg blij dat het gelukt is. Ik had al lange tijd het gevoel dat ik de limiet kon halen, maar ik greep er een aantal keer net naast. Ik ben dan ook erg blij dat het me dan nu wel gelukt is!”

Als we even naar je afstanden kijken. Op de eerste dag 100 vlinder, dacht ik een test voor de 50 vlinder zo hard ging de eerste 50 meter. Teleurgesteld in de uiteindelijke 24e plaats? “De 100 vlinder op dag 1 ging niet helemaal zoals ik had gewild. Ik ging erg hard af (al voelde dat niet zo), en dat kreeg ik ook dubbel en dwars terug op de 2e baan. De laatste 25 meter waren heel zwaar. Een 24e plek was niet het gene waar ik voor kwam. Maar goed, ik had nog een volle week te gaan, en ik zag die snelle opening dan maar als houvast, dat de snelheid goed zat.”  

Dan jou afstand, 50 rug, brons op een EK is dan je toernooi al geslaagd of zat die limiet voor de 100 rug nog in je hoofd? “De bronzen medaille op de 50 rug was heel gaaf. Het toernooi was daarmee zeker mooi, maar nog zeker niet geslaagd. Ik had ook nog 4 dagen te gaan daarna, dus ik moest me al weer snel focussen op de volgende afstand. Ik had voor het toernooi wel al met mijn trainer, Patrick (Pearson, red.), afgesproken dat het een toernooi van snel schakelen zou gaan worden. Ik had bijna elke dag een afstand (serie, halve finale of finale), dus je kon niet te lang in het verdriet of vreugde blijven hangen.”

Op 100 rug al in de ½ finale pieken, was je gedachte maakt me niet uit waar en wanneer ik die limiet zwem als die limiet maar in de boeken komt. Wat was er nu precies aan de hand waardoor de finale over moest? “Dat is ook aardig gelukt volgens mij. De volgende ochtend (de dag na de bronzen medaille, red.)had ik de 100 rug en dat was een oké tijd. Gelukkig goed genoeg voor de halve finale, en ik voelde wel dat als ik in de middag nog iets scherper zou zijn en even een goed middagdutje zou doen, dat er dan een mooie tijd in de halve finale gezwommen kon worden. En dat gebeurde ook gelukkig! De limiet was binnen en een finale plek. Ik kon "vrij" de finale in. Deze (1e) finale ging wel wat minder dat gehoopt, iets te gehaast gezwommen vooral de eerste baan. Er ging ook iets mis bij het startsignaal, het piepje was niet goede te horen voor iedereen. Heel gek, en officieel zouden we teruggefloten moeten worden. Dat werd niet gedaan, en de finale werd "gewoon" gezwommen. Na de finale is er een protest ingediend, omdat het signaal dus niet goede te horen was, en vervielen alle resultaten en werd de finale opnieuw gezwommen. Dat was heel erg schakelen, ik had niet heel goed gezwommen, ik was best moe, en ik was alweer bezig met de volgende dag. Maar toen moest ik nog een keer 100 rug. Op zich gewoon een nieuwe kans, maar met de vermoeidheid was het toch wel lastig om het zo te zien. Uiteindelijk was de 2e race nog wel prima, maar ik had harder gewild natuurlijk.”

Bij de 50 vlinder weer in de finale! En ook weer een PR niet de eerste van het toernooi! “De 50 vlinder ging ook goed. Weer een klein pr. Fijn dat ik weer wat pr’s kon zwemmen”

Als toetje de medley vrouwen. Als snelste naar de finale. Julie starten met het zelfde team als in de finale anderen deden dat niet, reden? Dan zwem je de snelste tussentijd ooit door jou gezwommen op de 100 vlinder estafette. De GAP opgelopen op de eerste twee afstanden was niet meer te dichten daardoor buiten de medailles? Of hadden de andere in de finale een sterker team? “Als laatste van het toernooi de estafette. In de series zwommen we in serie 1, en we wisten niet precies wat er nodig was voor een finale plek. Dus we deden allemaal wel ons best. Uiteindelijk bleek dat de snelste serie tijd (er deden 24 landen mee, red.) te zijn. Prima, maar we wisten ook dat veel landen nog andere mensen in konden zetten om hun estafette sneller te maken. Dat hadden wij niet. We zijn met onze snelste mensen gestart, ook omdat we niet heel veel andere keuzes hadden. Uiteindelijk hebben we een mooie finale gezwommen en waren we ietsjes sneller dan in de ochtend. Het was leuk om weer een keer een estafette te zwemmen, en er zit nog veel ruimte in om te groeien”

Wat ga je doen tot Tokio? “Deze week stond in het teken van landen. We hebben even 2 daagjes vrij gehad om het allemaal te verwerken, en hebben nu een herstelweek. Even bijkomen. Vanaf volgende week gaan we weer vol aan de bak om zo sterk en snel mogelijk aan de start te staan in Tokio.”

Voor Maaike de Waard een prima toernooi met op 3 afstanden een PR (persoonlijk record) en op de wisselslag de snelste tussentijd (op de 100 vlinder) ooit door Maaike gezwommen. Een bronzen medaille op de 50 rugslag op de EK. De Rozenburgse Topzwemster bij de beste van de Europa en in de prijzenkast ook al een Wereld Record op het nummer 4 X 50 vrije slag behaald in Eindhoven samen met Ranomi Kromowidjojo, Kim Busch en Femke Heemskerk. Een prijzenkast vol met ereplaatsen, medailles en records. Ook vol met mascottes, maar met één limiet (lees prijs) die er ver bovenuit steekt. De limiet voor de Olympische spelen in Tokio op de 100 rugslag. Aan de start op de OS was de droom van Maaike de Waard die werkelijkheid is geworden.

 

Plaats

Afstand

Tijd series

Tijd ½ finale

Tijd finale

Nieuwe PR

24

100 vlinderslag

1:00.09

-

-

-

3

50 rugslag

27.84

27.69

27.74

27.69

8

100 rugslag

1:00.23

59.76

1:0064

59.76

5

50 vlinderslag

26.11

25.81

25.76

25.76

5

100 wisselslag estafette (vrouwen)

3:58.67

-

3:57.41

57.53 snelste tussentijd voor Maaike (100 vlinder)

 

 

 

 

 

 

Foto's: Wat een hoeveelheid Mascottes / Podiumplaatsen op de grote toernooien!!!!!