Een geweldig toernooi voor Maaike de Waard in Kazan. Op de laatste dag een WERELD RECORD op de 4 X 50 mix wisselslag. Maaike de Waard zwom dat record samen met Kira Toussaint, Arno Kamminga en Thom de Boer. In een geweldige race waar Maaike het onderdeel vlinderslag voor haar rekening nam. Tussentijd van Maaike was 24.50, de snelste tussentijd op de vlinderslag. Maaike legde daarmee de basis voor de eindsprint van Thom de Boer.

Rusland lag in de race lange tijd aan de leiding. (Ook te maken met de volgorde van starten tussen de mannen en de vrouwen.) Maar zeker ook hadden Kira Toussaint en Arno Kamminga een groot aandeel in de overwinning en het wereld record. Een geweldige teamprestatie als afsluiting van een mooi toernooi in Kazan. Italië pakte het zilver (1:36.18) en Rusland het brons (1:36.42). Eerder op de avond was er ook succes voor Maaike de Waard. In de finale van de 50 meter vlinderslag behaalde Maaike de zilveren medaille achter de Zweedse Sarah Sjöström. Tijd van Maaike, 24.97. Winnares Sarah Sjöström liet de klokken stoppen op 24.50. De bronzen medaille was voor de Italiaanse Silvia Di Pietro. Haar tijd 25.09.

Maaike de Waard  GOUD en ZILVER op het EK kortebaan in Kazan

Op de 100 rugslag was er voor Maaike de Waard een zilveren medaille tijdens het EK kortebaan in Kazan. Kira Toussaint bleef Maaike nipt voor in een tijd van 55.76. Maaike verpletterde haar PR en liet de klokken stoppen op 55.86. Op de 4 X 50 meter vrije slag was er goud voor Maaike samen met Jesse Puts, Tom de Boer en Kim Busch, de tijd 1:28.93. Nederland startte met de twee heren en kwam Maaike als derde van het startblok (tussentijd 23.46) Kim Busch was de laatste zwemster en bracht de gouden medaille in veilige haven. Nederland lag de hele wedstrijd aan de leiding. Rusland werd tweede aanvankelijk tweede in de zelfde tijd als Italië en stonden op het podium. Uiteindelijk werd Rusland gediskwalificeerd en ging het brons naar Polen.

Maaike de Waard bezig aan een geweldig EK korte baan in Kazan

Ook op de 50 rug en de 100 rugslag was er succes voor Maaike de Waard. In de series, op de 50 rug, had Maaike de Waard de derde tijd (26.22) achter Analia Pigree (Fra.) en Kira Toussaint (Ned.). Ook in de halve finale had Maaike de derde tijd 26.10, waarmee ze haar PR scherper stelde. In de finale van de 50 rug liet Maaike de klokken stoppen op 26.11 goed voor de bronzen medaille. Kira Toussaint won goud (25.79) en zilver was er voor Analia Pigree (26.08). Op de 100 rug ging Maaike met een zesde tijd naar de halve finale, tijd 57.82. Kira Toussaint was de snelste in een tijd van 56.67. In de halve finale trok Maaike de Waard alles uit de kast en gaat met een tijd van 56.61 (een nieuwe PR voor Maaike) als tweede naar de finale die op zaterdagavond zal worden gezwommen. Ook in de halve finale was de Nederlandse Kira Toussaint de snelste in een tijd van 56.04. Dat Maaike op steeds meer afstanden bij de beste behoort liet ze zien op de 50 vrije slag. Maaike behaalde ook op die afstand de finale en werd in een tijd van 24.10 zesde (en weer een PR voor de Rozenburgse). In de Nederlandse Ranking van dit jaar de derde snelste tijd na Ranomi Kromowidjojo en Femke Heemskerk. In de wissel estafette greep Nederland met Maaike de Waard net naast het podium en werd met het team vierde. Nederland zwom naast Maaike de Waard met Kira Toussaint, Kim Busch en Valerie van Roon. Maaike nam de vlinderslag voor haar rekening. De tijd was 1:44.68. Rusland won (1:44.19). Zilver voor Zweden 1:44.32 en brons voor Italië 1:44.46. Verder in het toernooi nog de finale 100 rug en staat Maaike aan de start van de 50 vlinder. Of Maaike ook nog aan de start verschijnt in de 4 X mix estafette?

Zilver voor Maaike de Waard op het EK korte baan op de 4 X 50 vrij (estafette)

Samen met Kim Busch, Kira Toussaint en Valerie van Roon was er een zilveren plak voor Nederland op het EK korte baan in Kazan. Maaike startte al tweede zwemster, op de 4 X 50 vrij estafette, en liet een tussentijd noteren van 23.71. Rusland won de estafette op de 50 vrij in een tijd van 1:34.92. Nederland had 0.55 seconde meer nodig en pakte het zilver in een tijd van 1:35.47. Polen werd derde in een tijd van 1:35.94. Maaike plaatste zich ook voor de finale van de 50 vrij (individueel). De Rozenburgse ging als 8ste naar de finale en liet de klokken stil staan op 24.32 in de halve finale, exact de zelfde tijd als in de series. De tijd van Maaike was een nieuwe PR (persoonlijk record ) voor de Rozenburgse. Met deze resultaten laat de Rozenburgse zien steeds meer op andere nummers dan haar favoriete rugslag bij de top van Europa te horen. Later dit toernooi komt Maaike nog aan de start van de rug- en vlinderslag. Of Maaike ook nog op de wissel estafette wordt ingezet? Voor Maaike begint het EK in Kazan uitstekend met op de eerste dag gelijk een zilveren plak.