Twee keer een brozen medaille, een keer top 6 en een keer top 5 van de wereld, een PR op de 50 rug en een Nederlands record op het nummer estafette vrouwen wisselslag zijn prestaties die gezien worden. Maaike de Waard behoort inmiddels tot de topzwemsters van het internationale zwemmen. Maaike heeft na een lang, heel lang seizoen laten zien fysiek en mentaal de strijd aan te kunnen met de allerbeste van deze aardbol. Geweldige prestatie tijdens het WK in Abu Dhabi voor de Rozenburgse.

Een finale plaats op de 100 rugslag waar Maaike de Waard 6e werd. De tijd die Maaike liet afdrukken was haar tweede tijd ooit. En een bronzen medaille op de 4 X 50 m wisselslag bij de dames voor Nederland. Een team bestaande uit Kira Toussaint (rugslag), Kim Busch (schoolslag), Maaike de Waard (vlinderslag) en Ranomi Kromowidjojoj (vrije slag/borstcrawl) eindigde als 3e op het WK, achter Zweden die won de 4 X 50 wissel (1:42.38), Amerika werd tweede (1:43.61) en Nederland kwam uit op 1:44.03.

Op de 50 vlinderslag eindigde Maaike in de finale op plaats 6, tijd 25.12. Ranomi Kromowidjojo won in Abudhabi die finale in een tijd van 24.44. Maaike moest op de 50 vlinder ook Sarah Sjostrom (zweden), Claire Curzan en Torri Huske (beide USA) en de chinese Yufei Zhang voor laten gaan maar de verschillen op deze afstand worden kleiner en klopt Maaike duidelijk aan de podium poort. Op de 50 rug, het nummer waar het ooit allemaal mee begon, eindigde Maaike op plaats 5. Een geweldige prestatie tussen de allerbeste van de wereld. De tijd van Maaike 25.99. In de ½ finale had Maaike haar PR (persoonlijk record) op 25.97 gezet en was ze daar in de finale een vingernagel bij vandaan (2 honderdste van een seconde). Maaike de Waard kende dit toernooi geen verval en bleef tot de laatste race sterk, zowel fysiek als ook mentaal. Als afsluiting van het toernooi was er de bij de vrouwen, in de aller laatste wedstrijd van het toernooi, de 4 X 100 wisselslag. Nederland met een nieuwe, vooral jonge ploeg aan de start. Maaike de Waard, Kim Busch, Tessa Giele en Marrit Steenbergen. Met Tessa Giele nog een klein rood geel tintje. Tessa woont in Brielle en heeft nog een bij De Zeehond gezwommen (tegenwoordig zwemt ze in Rotterdam bij Feyenoord). Nederland kwam als 6e naar de finale in een tijd van 3:56.68.

In de finale deden de meiden er nog een schepje bovenop. Nederland zakte, in het geweld van de finale, dan weliswaar een plaatsje naar de 7e plaats, maar dat was wel in een Nederlands record van 3:53.97. De nieuwe generatie staat te trappelen. Voor Maaike de Waard een geweldige afsluiting van 2021 met een meer dan geslaagd WK in Abu Dhabi.