Maaike de Waard staat ook in de finale van de 50 meter rugslag. Wat een topprestaties levert de Rozenburgse in Nanjing bij de Jeugd Olympische Spelen in China. Het gaat steeds meer op een loterij lijken zo dicht liggen de zwemsters in tijd bij elkaar. Met de nadruk op lijken, want uren is er getraind om net wel goed uit te komen, wel de juiste snelheid onderwater te halen en alles uit de start te halen. Maaike won vanmorgen (vannacht) haar serie op de 50 meter rug met een tijd van 29:03. Een Rozenburgse zwemster die je soms gewoon tegenkomt in zwembad de Zeehond waar ze traint als ze niet in Eindhoven is.

Met die tijd van 29:03 kwam Maaike met de derde tijd in halve finale. In de halve finale verbeterde ze die tijd nog eens en kwam in haar halve finale uit op een tijd van 28:88.

Morgen staat deze Rozenburgse topper in de finale van de 50 meter rugslag. Op dat nummer heeft ze nu al haar pijlen gericht, en daar liggen zeker kansen voor Maaike. Maaike liet ons weten af te zien van deelname op de 50 meter vrij. Het zijn keuzes die in de topsport gemaakt moeten worden, dat vertelde Maaike gisteren ook al. Onmogelijk om alles te zwemmen op dit niveau. Maar ze had de limieten ook voor de 50 meter vrij gehaald dus dan kan je op het toernooi een beetje kijken waar er mogelijkheden liggen. Voor Maaike geen 50 vrij maar ze zal wel starten op de 4 X 100 meter vrij bij de dames. Op dit moment ligt de focus op de 50 rug. De mogelijkheden zijn er zeker op dat nummer. Gabrielle Fa'Amausili was de snelste tot nu toe. Ze had precies met haar tijd van 28:78 een tiende minder nodig over de 50 meter. Danielle Hanus uit Canada was ook nog sneller dan Maaike de Waard maar dan praten we nog maar over 4 honderdste van een seconde (we gaan dan over in de millimeters). De verschillen in de top zijn klein, om te kunnen winnen moet alles maar dan ook alles kloppen. En of morgen de dag van Maaike wordt? Maar wat het ook morgen wordt of hoe het ook zal gaan, naar de finale met een derde tijd op de jeugd Olympische spelen is een top prestatie, 3e van de wereld tot 18 jaar. Een droom die uitkomt of wordt het nog mooier.