Botlek - Rozenburg 3-0 (rust 2-0)

Het was een overrompelende start van Botlek afgelopen zaterdag op sportpark De Brug bij de return, in de eerste ronde van de nacompetitie, tegen Rozenburg. Binnen 10 minuten gaf Rozenburg de 3-1 voorsprong uit de heen wedstrijd weg. En hoe Rozenburg ook de dramatische start wilde repareren werd het een openwedstrijd met Botlek dreigender dan de gasten uit Rozenburg. Rozenburg had te veel omzettingen in het team om het goede spel van de heenwedstrijd een vervolg te geven.

"We hebben vandaag terecht verloren", was de eerste reactie na de wedstrijd van Rozenburg trainer Rob Vuik. "We hadden te veel omzettingen, te veel spelers moeten missen en dat is de breedte van de selectie. Maar we hebben ook niet gedaan wat we hadden moeten doen. Dat we het hier zwaar zouden krijgen dat wisten we, maar op deze manier. Aan de andere kant moet je realistisch zijn, we hebben met de nacompetitie de doelstelling gehaald. Maar misschien had er meer in moeten zitten. Rondje verder misschien" Vuik miste veel spelers. Zo waren Vince Lissenberg, Lennart Quak, Renaldo van Emmerik, Kenan Yilmaz om diverse redenen niet beschikbaar. En op de bank zat de geblesseerde Rick Tas die voor de wedstrijd aangaf eigenlijk niet te kunnen spelen, maar in de tweede helft toch moest worden ingezet, en Casper van Duijn. Ook doelman Robert de Korte, die zeker al 2 jaar niet meer heeft gespeeld, zat als stand-in op de bank. En dat De Korte had moeten spelen was zeker niet ondenkbaar geweest. Doelman Stefan van Asperen had donderdag op de training een gebroken pink opgelopen en pas in de warming-up werd vastgesteld dat de sluitpost van Rozenburg onder de lat kon beginnen. "Van die pink heb ik geen last gehad", vertelde de doelman na de wedstrijd. Rozenburg moest voor die vele omzettingen in het team al vroeg de tol betalen. In de eerste minuut, toen de toeschouwers nog maar amper hun plaatsje langs de lijn hadden ingenomen had Mike Kortsmit de bal al achter doelman Stefan van Asperen in het netje liggen. Botlek kreeg door die vroege treffer vleugels en vooral Leon Nigg moest wennen aan de snelle John Ackon, die in de 10e minuut voor de 2-0 zorgde. Ackon was de verdediger te snel af en schoot de bal snoeihard in het dak van het doel. De voorsprong uit de heenwedstrijd binnen 10 minuten weggegeven door de Rood Gelen. Het gaf Botlek de nodige rust. Botlek bleef aanvallend sterker dan de gasten uit Rozenburg maar verdedigend was het niet allemaal even solide. Rozenburg kon niet voldoende druk op Botlek zetten om daarvan te kunnen profiteren. Net als in de heenwedstrijd probeerde Rozenburg wel met veel wisselingen op de vleugels onrust te stoken. Lukte dat in de thuiswedstrijd met Renaldo van Emmerik en Yoeri Bak wel, was die strategie in Spijkenisse een stuk minder effectief. Erik Don, die zijn laatste wedstrijd voor Rozenburg speelde, moest te veel bijspringen op het middenveld. En in de slotfase zelfs weer op de linksachter positie spelen voor de gewisselde Leon Nigg.

Na de thee wilde Rozenburg de bakens nog wel verzetten maar kwam gewoon voetballend afgelopen zaterdag te kort om de tweedeklasser in gevaar te brengen. In de 52e minuut was er een 300% kans voor Botlek om de voorsprong nog verder uit te breiden en de wedstrijd vroegtijdig in het slot te gooien. Jordy de Winter kwam op een voorzet, vrij voor open doel, een teenlengte te kort. Rob Vuik had één fitte wissel op de bank en gebruikte die in de 53e minuut. Casper van Duijn moest de rechtsback positie gaan invullen en Lester van Kaam doorschuiven naar het middenveld op de positie van Gerard de Niet, die naar de kant werd gehaald. Van Duijn had een verdienstelijke invalsbuurt, maar de wedstrijd kon Rozenburg er niet mee omdraaien. Pogingen van Yoeri Bak en Rudi van Dop strandde in het zicht van de haven of was het doelman Kevin Rijsdijk die schade kon voorkomen. In de 73e minuut was het Mike Kortsmit die dan toch de verlossende treffer voor Botlek maakte. Rozenburg doelman Stefan van Asperen bleef als aan de grondgenageld staan en Botlek op 3-0. "Die bal uit een vrije trap bleef lang in de lucht en als die jongen er niet aan had gezeten was het geen doelpunt geweest. Ik bleef staan misschien een fout van mij, maar wel erg makkelijk om mij nu de schuld van het verlies te geven. Soms denken we wel erg makkelijk, hij lost het wel op. Als je de eerste 10 minuten kijkt daar hebben we spelers van Botlek vrij laten lopen, taken niet uitgevoerd. Zonde dat we niet verder zijn gekomen, maar ik kijk toch wel terug op een mooi seizoen. In het begin van het seizoen niet gespeeld maar daarna toch laten zien dat ik er hoort te staan. Jammer dat het zo moet aflopen", keek de doelman van Rozenburg terug op de wedstrijd. Voor Rozenburg zit het seizoen er op. Nogal wat spelers vertrekken bij de ploeg van West. Hoe dat allemaal gaat aflopen zal de komende weken duidelijk worden. Voor Jordie de Groot, Yoeri Bak en Erik Don de laatste wedstrijd in het shirt van Rozenburg. Doelman Benny van der Meer, Johan Don en Renaldo van Emmerik, niet aanwezig in Spijkenisse, zullen volgend seizoen ook niet meer op sportpark West spelen.