Het was de laatste twee jaren niet altijd makkelijk voor Rob Vuik. Vuik kwam van PFC waar hij 11 jaar trainer was geweest. Rob Vuik, de opvolger van Wim van der Steene op sportpark West, kreeg te maken met een nieuwe selectie maar ook met een nieuwe ambitieuze TC. Een verhaal wat je wel vaker hoort bij verenigingen waar de financiële middelen minder worden of wegvallen en het allemaal weer met eigen jeugd moet worden opgevangen. Vuik wist waar hij aan begon tekende een twee jarig contract maar gaf al snel aan dat contract niet te willen verlengen, ondanks het feit dat Vuik geen clubhopper is,dat was hij niet als speler en is hij ook niet als trainer. Waren het de resultaten, de selectie, de clubcultuur of de samenwerking TC die de trainer hebben doen besluiten zijn carrière in Oostvoorne voort te zetten. We laten de twee jaren die Rob Vuik aan het roer stond bij Rozenburg nog eens de revue passeren.

 

Welk gevoel overheerst bij je vertrek.

"Toch wel jammer", is een reactie waar Rob Vuik niet erg lang over na hoeft te denken. Rob Vuik hebben we leren kennen als een coach die snel de wedstrijd kon analyseren en met modder gooien niet bij hem past. Niet direct naar zijn spelersgroep, niet naar de mensen die hem moeten bijstaan en zeker ook niet naar de mensen die hem het werken mogelijk moesten maken. Maar toch moeten er momenten zijn geweest waar hij zich in de steekgelaten moet hebben gevoeld. Maar het 'toch wel jammer' was toch ook wel gebaseerd op de resultaten en de gemiste kans om een prijsje (nacompetitie) om te zetten in een prijs, promotie naar de 2e klasse. "Over kwaliteit kan je altijd discussiëren, maar met toch een smalle selectie dit afgelopen seizoen goeie resultaten neergezet. De doelstelling was een periode of promotie en dan zit je er zo dicht bij en dan is het toch wel jammer dat het dan op zo'n manier mis gaat. Breedte van de selectie en ook wel een stukje kwaliteit waren daar zeker debet aan. Dit was een leuke groep en er zat zeker nog meer in. Het was wat wisselvalig, dat is waar."

Al snel besloten in je aflopende contract om niet verder te gaan.

"Dat heeft zeker zijn redenen, maar ook niet erg veel zin om oude koeien uit de sloot te halen. Ik had er geen goedgevoel bij, zeker niet in die periode. Er waren toch wel wat verschillen van inzicht, zeker ook in de organisatie. Maar ondanks mijn vroege beslissing ben ik wel doorgegaan hoe ik ben begonnen en niet gedacht ik krijg mijn salaris toch wel. Ik ben door de voordeur gekomen en ga ook door de voordeur weer weg. Zeker over selectiezaken was er bij Rozenburg een heel andere beleving. Rozenburg kan best weer aan de weg gaan timmeren in de toekomst maar dat begint bij een goede organisatie, als we het over selectiezaken hebben en dan gaat zeker nog een aantal jaren duren voor de eventuele talenten het eerste elftal gaan of kunnen bereiken. Ik ga zeker niet met modder gooien maar er was een verschil van mening waar ik me niet in kon vinden. Ik wilde ook niet wachten wat Rozenburg met mij wilde, en niet het idee dat we elkaar op dat vlak zouden gaan vinden en besloten om te stoppen op West." En ook hier hoorden we Rob Vuik zeggen, toch wel jammer. Rozenburg is nog steeds een mooie club.

Terug naar het voetbal

"Het leek een beetje op een noodsituatie waar ik in kwam. Maar wist heel goed waar ik aan begon. Je ziet dat vaker bij clubs als de middelen wegvallen gaan spelers lopen, maar er was meer dat voelde je ook wel. Alles was nieuw een nieuwe leider, een nieuwe verzorger, een nieuwe keeperstrainer, een nieuwe TC veel spelers die het jaar ervoor niet in het eerste speelden. Dan moet je bouwen en gelijk een stabiele tweedeklasser zijn." Als we nog even over zijn tijdelijke assistent, oud speler van Spijkenisse Ruud van Emmerik, spreken wil Vuik daar niet al te veel over kwijt. Maar haalt hij de organisatie aan. Als we in de steekgelaten, laten vallen in ons gesprek. Prijst hij zeker zijn leider Richard Kruithof voor zijn onvoorwaardelijke steun en betrekt daar zijn andere stafleden zeker ook in. We confronteren de vertrekkende coach toch nog even met de bank zoals die er op de laatste wedstrijd tegen Botlek uitzag, Rozenburg onwaardig. "Klopt maar er waren ook in de ochtend nog wat afvallers. Maar als je de eerste minuut het eerste doelpunt tegen krijgt en na 10 minuten de tweede treffer in het netje ligt heeft dat niet zoveel met de bank te maken. Je hebt gelijk als je zegt dat we niet veel kansen hadden om met bankspelers de wedstrijd te kantelen. We hebben dit seizoen met een smalle selectie wel gestaan en elkaar gesteund waar mogelijk. Op Vince Lissenberg na niet veel schorsingen. Dus we speelde vaak met een zelfde groep. Maar wel een groep waar een beperkt aantal sterkhouders spelen, en als je die mist kom je in problemen."

Er had meer in deze groep gezeten!

"We hebben inderdaad een wisselvalig seizoen gespeeld, dat is waar. We wisselde hele sterke wedstrijden af met slechte er zat niet echt een middelmaat in. We moesten altijd vol gas geven nooit op 90 procent en dan toch nog kunnen winnen. Dit Rozenburg leunde erg op de sterkhouders, maar ondanks dat hadden we het prijsje toch om kunnen zetten in een prijs. We waren er dicht bij."

Is het anders dan in de tijd dat je zelf nog speelde

"Zeker, op vakantie gaan tijdens het seizoen was niet aan de orde in mijn tijd, niet eens in de tijd dat de trainingen waren begonnen. Maar het is niet alleen in de derde klasse zo je hoort en ziet het ook in hogere afdelingen. Lijkt een tendens te worden een cultuur verandering. Je moet je daar als trainer op instellen. Eigenlijk heb je er geen invloed op. Dat was in mijn tijd toch wel anders. Maar we hebben het redelijk opgelost behalve afgelopen zaterdag tegen Botlek niet en dat blijft toch wel jammer."

Hoe zie je de toekomst van Rozenburg

"Ja, dat is lastig. Er gaan spelers weg zoals Yoeri Bak, Jordie de Groot, Erik Don die je eerst maar weer moet zien te vervangen. Misschien kan de nieuwe trainer er wel snel een team van te maken. Moeilijk om er wat van te zeggen. Jammer dat er spelers weggaan uit deze groep en je niet kan gaan versterken maar eerst de gaten moet vullen. Bij Rozenburg was ik wel enigszins betrokken bij het bepalen van de selectie, maar beperkt. Maar ook dat waren leerzame jaren. Ik hoop ook voor de TC en dat ze er mee verder kunnen."

Streep onder Rozenburg, nu wacht OVV

"Ik kon bij Botlek en OVV aan de slag. OVV was sneller en kreeg ik gelijk een goed gevoel bij. Bij de selectie van OVV ben ik zeker betrokken geweest, heel anders dan bij Rozenburg. Ik heb daar zeker de huidige situatie niet voor de voeten gelopen. Maar ben veel betrokken bij het komende seizoen. Yoeri Bak gaat mee, maar dat heeft zich pas afgespeeld nadat Yoeri te kennen had gegeven zeker weg te gaan bij Rozenburg. Dat Erik Don ook mee zou gaan is niet helemaal een wandelgang verhaal, maar Erik stopt met voetballen en gaat ook niet naar OVV. Ik heb er heel veel zin in. Met OVV gaan we zeker voor een periode. De selectie is zo goed als rond. We moeten ook daar wel meer spelers uit de eigengelederen inpassen, maar laat het seizoen maar beginnen."

Rozenburg sluit de periode met Rob Vuik af. We hebben Rob een paar keer jammer horen zeggen en dan ging het ook over zijn vertrek, althans dat was ons gevoel. De resultaten waren het tweede seizoen duidelijk in opgaande lijn. Heel dicht bij promotie naar de 2e klasse waar het afgelopen zaterdag net mis ging. En waar het mis ging, op het veld of in de organisatie zullen we nooit weten. De selectie was te smal en kwalitatief misschien te schraal. Het zijn geen verloren jaren alhoewel zal Rozenburg weer opnieuw moeten bouwen aan een stabiel elftal met of zonder spelers van buitenaf, en dat is 'toch wel jammer'.

 

Copyright © 2022 www.sportenrozenburg.nl. Alle rechten voorbehouden.
Joomla! is vrije software uitgegeven onder de GNU/GPL Licentie.
Thursday the 19th. .