Voor Rozenburg is het seizoen begonnen. Met de nieuwe trainer Dennis Zaal heeft de ploeg van West al een paar trainingen afgewerkt. De amateurclubs hebben niet zoveel tijd om aan een team te werken, immers voor op 5 september de competitie begint moeten er ook nog drie bekerwedstrijden worden gespeeld, waar onbeperkt wisselen niet is toegestaan. Hoe geef je in een korte periode iedereen de kans om zich te bewijzen. Dennis Zaal was het afgelopen seizoen na de winterstop vrij van verplichtingen, nadat Dennis en zijn toenmalige werkgever Zestienhoven hadden besloten niet met elkaar door te gaan, en heeft zijn nieuwe ploeg Rozenburg veel zien spelen. Voordeel voor de blijvers op West die heeft hij genoeg aan het werk gezien. De nieuwkomers is waarschijnlijk een ander verhaal. Hoe wil de nieuwe trainer het doel 2e klasse verwezenlijken, waar zijn voorganger Rob Vuik op de drempel van die 2e klasse struikelde. Tijd voor een gesprek.

 

Hoe was je vakantie?

"Goed, ik heb een half jaar vakantie gehad", lacht Dennis op een eerste vraag die hij waarschijnlijk niet had verwacht. "Ik werk in het onderwijs en ben in de zomer 6 weken vrij. Dit jaar niet weggeweest dus heerlijk ontspannen kunnen toewerken naar het nieuwe seizoen bij Rozenburg. Dus wat dat betreft een heerlijke periode waar mijn aandacht lekker naar het voetballen gaat. Een paar dagen naar Disney geweest, geen druk en geen stress er staat een relaxte trainer voor de groep".

Een half jaar geen club

"Uiteindelijk kies je daar niet voor. Het heeft zijn voor- en nadelen. Het klikte niet echt met mijn vorige club Zestienhoven en had ik in december aangegeven er na het seizoen mee te stoppen. In januari heeft de club zelf besloten om dan gelijk te stoppen en dan kom je thuis. Niet leuk zeker als voetbaldier niet. Het voordeel was dat ik na mijn aanstelling bij Rozenburg daar al mijn aandacht op kon vestigen. In de zelfde week dat ik ontslagen werd kon ik tekenen bij Rozenburg. Dus een half jaar kunnen voorbereiden op mijn volgende taak." Dennis Zaal had zelf een balletje opgegooid om zijn trainerscarrière bij Rozenburg voort te zetten en toen bleek dat op het lijstje van de technische commissie ook zijn naam voorkwam. Voor Dennis Zaal een mooie bijkomstigheid. Uiteindelijk bleven er twee kandidaten over Dennis Zaal en Rozenburger en lid van de technische commissie, Ronard Venekamp. Waarom het bestuur en de technische commissie voor Zaal koos? "Wat uiteindelijk de doorslag heeft gegeven weet ik niet", vertelde Dennis. "Ik ben blij dat Rozenburg voor mij heeft gekozen en het heeft voor mij niet zoveel zin om daar lang bij stil te staan. Ik ben blij met Rozenburg, zo simpel is dat."

Wat weet je van Rozenburg?

"In de jeugd speelde ik bij Hekelingen en dan is Rozenburg een club waar je veel tegen speelt. Maar daarnaast is Rozenburg ook een club uit de regio met naam en faam. Daar krijg je ook wel wat van mee. Zeker op het niveau waar de club op heeft gespeeld. Verder heb ik een aantal vrienden die hier gespeeld hebben, Dennis en Ronald Karsten, Mark van der Kruit, Raymond Leijgraaff en Randy Doest die in de jeugd bij mij heeft gespeeld. Mijn broer (Dave Zaal komend seizoen assistent-trainer bij Rozenburg red.) heeft met die mannen afgelopen seizoen in Hekelingen 3, of zoals ze zelf zeggen 3 plus 2 allemaal oud eerste elftal spelers, gespeeld en dan hoor je natuurlijk ook wel eens wat over Rozenburg. Verder heb ik het afgelopen half jaar, naast de wedstrijden, veel gelegenheid gehad om mensen binnen de club te leren kennen."

Tevreden over de beschikbare selectie?

"De jongens die er bij zijn gekomen zijn zeker van toegevoegde waarde en er is een goede basis blijven staan. Natuurlijk zijn er ook dragende spelers vertrokken. Jordie de Groot, Yoeri Bak en misschien in mindere maten Renaldo van Emmerik. Maar goed daar was het spelletje bij Rozenburg ook op afgestemd. Natuurlijk kan je met zulke spelers een wedstrijd winnen maar in mijn filosofie kan je met een collectief een competitie winnen. Misschien zijn we kwalitatief individueel minder geworden maar zeker in het collectief aan kracht hebben gewonnen." Tijdens de afgelopen periode was er goed overleg tussen Erik van de Ridder van de technische commissie en de nieuwe trainer Dennis Zaal. Met de uiteindelijke selectie van 24 man, inmiddels 23 nadat Gerard de Niet heeft aangegeven niet voor de selectie beschikbaar te zijn, gaat Dennis Zaal aan de slag. Dennis geeft aan dat er misschien nog 1 of 2 zullen afvallen maar er zeker 18 of 19 zullen overblijven, waarvan er dan waarschijnlijk een aantal regelmatig in het 2e elftal zullen spelen. Een taak voor de nieuwe coach om het team goed te managen en iedereen tevreden te houden. "Helaas hebben we nog wel wat last van vakantie perikelen, daar ontkom je niet aan op dit niveau. Er zijn er nog een paar weg en er gaan nu nog spelers, waaronder Elroy van Seventer. Maar voor de eerste bekerwedstrijd is iedereen dacht ik weer aanwezig, dus dat is wel lekker."

Wat mogen we verwachten qua speelwijze en wat is je visie op het spelletje?

"Ik leg me niet zozeer vast aan systemen, wel aan een spel filosofie. Bij Rozenburg is duidelijk dat we naar de 2e klasse willen. Dan kan je niet achteroverleunen en wachten wat de tegenstander doet maar zal je initiatief moeten nemen en dominant proberen te voetballen. Vorig jaar was er een Yoeri Bak waar je het spel op kon afstemmen, die is er niet meer dus zal het meer op basis van het collectief moeten waar positiespel belangrijk zal zijn. We hebben geen fysieke ploeg en geen ploeg voor de counter, maar wel een aantal spelers die erg goed kunnen voetballen. En laat duidelijk zijn we schuwen dat fysiek niet maar voetballend moet er meer uit te halen zijn." Het lijkt er op dat Rozenburg op scorend vermogen heeft ingeleverd en was de voor de hand liggen de vraag aan de nieuwe trainer hoe hij dat denkt op te lossen. "We hebben Renaldo van Emmerik en Yoeri Bak niet meer dus daar zullen we op een andere manier mee om moeten gaan. We hebben oud Rozenburg speler Selim Su weer terug op het oude nest, een speler die voor gevaar kan zorgen en hopelijk het net ook zal vinden. We hebben op de flanken en achter de spitsen ander voetballers gekregen die meer voetballend bij het doel van de tegenstander moeten kunnen komen. Maar met doelgerichtheid hebben we ingeleverd." Voor trainer Dennis Zaal nog werk aan de winkel zeker door de bekerwedstrijden die nog voor de competitie worden gespeeld. Immers tijdens die bekerwedstrijden mag er niet naar hartenlust worden gewisseld. Als het gaat om winnen of promoveren aan het einde van de competitie zullen ook de bekerwedstrijden nodig zijn om het nieuwe Rozenburg vorm te geven. Al was Dennis Zaal duidelijk over die bekerwedstrijden. "Als je als derdeklasser in een poule zit met 3 vierdeklassers moet je een ronde verder komen, daar is geen twijfel mogelijk. En ook de ambitie van de club, gaan voor de 2e klasse, moet je durven uitspreken. En daar gaan we voor."

De trainer Dennis Zaal

"Vanaf mij 18e tot mijn 28e heb ik altijd jeugd gedaan. Daarna de overstap gemaakt naar het seniorenvoetbal. Vier jaar Papendrecht. Het eerste jaar het 2e zondag die in de reserve hoofdklasse speelde en 3 jaar bij zaterdag waar we het eerste elftal hebben opgebouwd. Papendrecht speelt inmiddels alleen nog maar op zaterdag. Daarna 2 jaar Rhoon waar we twee periode titels hebben gehaald maar in de nacompetitie net niet hebben gered. En het afgelopen seizoen dan Zestiehoven tot de winterstop. Noem het hoogte of diepte punten maar voor mij is zeker een hoogte punt dat ik bij al die verenigingen met iedereen nog door één deur kan." Bij de jeugd heeft Dennis Zaal toch wel het een en ander meegemaakt. Zoals bij Spijkenisse met C1 in de landelijke competitie (2e divisie) , bij Binnenmaas coordinator, bij de KNVB in de regionale selecties, RBC Roosendaal werkzaam in de periode dat het nog een profclub was. Zeker bij het jeugdvoetbal zijn sporen verdiend. Louis van Gaal en Pep Quardiola zijn voorbeelden in het trainersvak, maar bij de amateurs heeft Dennis Zaal ook heel veel waardering voor Adri Poldervaart (trainer van Barendrecht). Een trainer die heel veel uit zijn team haalt maar ook veel oog heeft voor het persoonlijk vlak van spelers.

Broer Dave Zaal als assistent

"Dat het familie is mag geen rol spelen. Als dat wel gebeurt moeten we er snel mee stoppen maar daar ben ik zeker niet bang voor. Dave heeft op niveau gespeeld en ook recent nog dus kan zich heel goed tussen de spelers begeven. Hij kan op die manier een verlengstuk zijn. Zelf zal ik meer bezig zijn met het groepsproces waar hij op individuele basis meer aandacht aan spelers kan geven. En op de bank mensen waar je mee kan sparren, naast Hans Verhart en leider Richard Kruithof. We gaan hem niet alleen gebruiken voor pionnetjes neerzetten."

Wanneer is het seizoen geslaagd?

"Als we promoveren. Dat wil zeggen alles daaronder teleurgesteld, duidelijker kan ik niet zijn. Een club als Rozenburg hoort niet in de derde klasse dus moeten we promoveren. En als dat de ambitie is, ook van de club, moet je dat durven uit te spreken."

Copyright © 2021 www.sportenrozenburg.nl. Alle rechten voorbehouden.
Joomla! is vrije software uitgegeven onder de GNU/GPL Licentie.
Sunday the 7th. .