Twee maal rood voor een punt was de tol die thuisploeg Rockanje zaterdag moest betalen. Dat rood was een smetje en dat puntje misschien wel te weinig. Want met de beste wil van de wereld kan je het doelpunt van Rozenburg een verdienste van de gasten op sportpark De Drenkeling noemen.

Toepasselijker dan ‘De Drenkeling’ was het afgelopen zaterdag niet voor Rozenburg, de ploeg van ad interim trainer Erik van de Ridder. De ploeg ploeterde hopeloos om het hoofd boven water te houden en had de hulp van Rockanje nodig om te scoren. Een hard uitverdedigde bal van de doelijn kwam bij toeval tegen Rozenburger Nick de Bil aan en verdween alsnog in het netje achter Rockanje doelman Rene van der Meiden. Niet dat Rozenburg geen grip had op de thuisploeg en creëerde het ook wel kansen, maar benutten lijkt dit seizoen van een andere orde. Zaterdag stonden er 10 spelers bij Rozenburg in het veld die vorig seizoen meespeelde om de bovenste plaatsen. Alleen Mitchell de Zeeuw, zaterdag voorop in de strijd, was er vorig seizoen nog niet bij. “Hier hebben we twee punten verloren”, was Mitchell de Zeeuw teleurgesteld over het resultaat. “In de omschakeling zijn we vaak niet scherp genoeg. Als zij er dan uitkomen zijn ze ook steeds gevaarlijk. Als je ze dan niet maakt valt dat doelpunt vaak aan de andere kant. Aan het einde wordt het dan nog een beetje hectisch. Die eerste was donkerrood, die tweede had misschien ook met geel afgekund. We reageren erop, ik ook, en dat moet ik misschien niet doen. Je laat je toch een beetje provoceren en frustratie komt er op zo’n moment uit. Als je de doelpunten niet maakt, grote kansen missen wordt het lastig. De eerste helft komen er veel ballen van Floris (van den Heuvel, red.) bij de eerste paal. Daar kan je zo tegenaan lopen, maar er komt niemand bij de eerste paal. In de tweede helft heb ik dat niet meer gezien. Waren we na de thee wel beter maar en creëerde ook wel wat. Die goal die we tegen krijgen zijn we gewoon niet scherp genoeg. Dat we onderin mee zouden gaan spelen hadden we niet verwacht. We trainen goed en hopen dat we met Erik (ad interim trainer, van de Ridder, red.) nog wat puntjes kunnen gaan halen. Dit was ronduit teleurstellend.”

Het trainersduo Erik van de Ridder en Leen van Es hadden voor de wedstrijd tegen Rockanje Sander Arkenbout in het centrum van de verdediging gezet. Door de ziekte van Vince Lissenberg werd aanvoerder Elroy van Seventer rechtsachter. Arkenbout speelde een gedegen wedstrijd en lijkt een speler die op alle posities kan spelen. Rozenburg liet in de beginfase van de wedstrijd zien over meer voetbal te beschikken en Rockanje het meer van inzet en de wil om te winnen moest hebben. De ploeg van trainer Hans de Heer heeft het lastig deze competitie, maar wilde wel voor elke bal gaan. Bij Rozenburg kwam het gevaar in de eerste helft van de linkerflank waar Floris van den Heuvel veel ballen voor de pot gooide en zijn tegenstander nog weleens de vlug af was. Rendement leverde dat niet op omdat de spitsen en de opkomende middenvelders niet of nauwelijks in de buurt van de eerste paal kwamen. Toch kreeg Rozenburg een paar honderd procent kansen. Die van Floris van den Heuvel in de 20e minuut was dan misschien nog lastig (net over de kruising), maar een paar minuten voor de thee bracht Bryan van der Laan Lennart Quak in een zeker voor een spit honderd procent kans, maar gingen de beide ploegen op een koud en triest aandoend sportpark De Drenkeling zonder te scoren naar de thee. Daarvoor was nog wel in de 45e minuut een redding van Stephan van Asperen, doelman Rozenburg, voor nodig die een poeier van Jeffrey Burger uit zijn doel ranselde.

Uit de kleedkamer en binnen de vijf minuten, een fenomeen dat Rozenburg al vaker is overkomen dit seizoen, dit keer de 47e minuut, een diepe bal op Jeffrey Burger en de 1-0 op het scorebord voor Rockanje. Met Jeffrey Burger gelijk de man die in zijn eentje Rozenburg handenvol werk bezorgde. Rozenburg trok ten strijden om de opgelopen achterstand ongedaan te maken, maar strandde steeds in het zicht van de haven. Kansen waren er wel voor de Rood Gelen, maar doelpunten is een ander verhaal dit seizoen. De mooiste kans kwam op naam van Bryan van der Laan. Met een weergaloze actie zette hij de verdediging van Rockanje te kijken en alleen voor de keeper kreeg hij een driehonderd procent kans er niet in. En ook Lennart Quak zag nog een inzet van de lijn gekeerd toen Rockanje doelman Rene van der Meiden al gepasseerd was. In de 83e minuut dan eindelijk de gelijkmaker voor Rozenburg. Een weggewerkte bal uit de defensie kwam bij toeval tegen de in de weg staande Nick de Bil aan en verween in het doel. Daarna werd het wat grimmiger op De Drenkeling. Rockanje ging voor een punt en speelde op het randje en in de ogen van scheidrechter Blaak er ook overheen. In de 87e minuut moest Delano Diemers er met donkerrood vanaf en een paar minuten later kreeg hij gezelschap van Melvin Bout. Bij Diemers was het een ware aanslag en Bout kwam er met gestrekt been in, heel veel anders dan ROOD kan je daar als scheidsrechter niet geven. De ploeg van Hans de Heer, Rockanje, betaalde de tol voor het punt en de toch al niet brede selectie van de Oranjehemden. Rockanje kwam met negen man de laatste minuten ongeschonden door. Ook al was Rozenburg de minst slechte van de twee kemphanen, mocht het met dat ene punt niet eens ontevreden zijn.