Wessel Doorduin is begonnen als keeper, niet zo gek als je beide opa’s en je vader ook het doel verdedigden. Maar voor keeper was zijn handicap niet groot genoeg om in het CP team van Nederland (Cerebrale Parese) in het doel te staan. Op advies van de KNVB trainers is Wessel toen gaan voetballen. Bij het CP team in de verdediging, bij zijn club Rozenburg op het middenveld of in de spits.

CP-voetbal (internationaal Football 7-a-side genoemd) wordt gespeeld door voetballers die als gevolg van een hersenbeschadiging een motorisch probleem hebben. De beschadiging is meestal het gevolg van een geboortetrauma (Cerebrale Parese). Ook wel voetballers die op latere leeftijd een hersenbloeding, hersensinfarct of hersentumor hebben gehad komen in aanmerking om CP voetbal te spelen. Spelers met een motorisch probleem. Wessel heeft tijdens zijn geboorte een hersenbloeding gehad en heeft als gevolg van die hersensbloeding een linkszijdige spastische verlamming overgehouden. Zijn linkerkant functioneert minder, met name zijn hand. Toen hij 10 jaar was vroeg een revalidatiearts of Wessel ook aan sport deed. Hij voetbalde toen al bij VV Rozenburg. Die arts heeft er eigenlijk voor gezorgd dat Wessel nu uitgenodigd is voor Oranje. Zijn ouders melde Wessel aan voor een talentendag in Zeist, Wessel was toen met 10 jaar nog te jong maar een paar jaar later werd Wessel wel uitgenodigd. En nu als kers op de taart een uitnodiging voor Oranje, overigens werd Wessel wel al eerder uitgenodigd.

Al eerder in Oranje

Op 27 en 28 Juli tijdens het EK voor A-teams (Nederlands CP team) zijn er voor de overige spelers twee vriendschappelijke wedstrijden tegen Engeland. Trainer Stephan Lokhorst heeft voor die wedstrijden spelers opgeroepen uit 3 teams (jongens die uiteindelijk niet bij het A-team zijn opgeroepen, jongens uit het team onder 19 jr. en uit het team onder de 17 jr.) In 2012 en 2013 heeft Wessel Doorduin 2 interlands tegen Japan gespeeld. Voor de rest is het vooral trainen en zo af en toe een wedstrijdje tegen een locale vereniging of zijn er wedstrijden onderling. Wereldwijd is CP voetbal nog niet zo bekend. Dat het CP voetbal uiteindelijk niet op het Paralympisch programma in 2020 kwam, was een grote domper, voor alles en iedereen die zich voor deze sport inzet. Voor 2024 zijn er nieuwe kansen om de sport wel op het programma te krijgen van Paralympische Spelen, in 2019 wordt daarover een besluit genomen.

De droom

Natuurlijk is zijn droom om definitief in het A-team te mogen spelen en dan ook aan internationale wedstrijden deel te kunnen nemen. Voorlopig kan Wessel vooral trots zijn op wat hij tot nu toe heeft bereikt. Zoals het met selecties gaat moet je afwachten of de prestaties door de trainers worden opgemerkt en je uitnodigingen krijgt om in Oranje te spelen. Een CP team bestaat uit 7 i.p.v. 11 spelers, moeilijk om daar door te dringen. Het heeft Wessel tot nu toe vooral heel veel zelfvertrouwen gegeven en Wessel kan nu al terugkijken op een prachtige ervaring. Ook heeft Wessel met het vele trainen zijn spiermassa weten te verbeteren, niet onbelangrijk voor zijn handicap. Nu hopen voor de Rozenburger dat hij door kan dringen tot de A-selectie. Gezien zijn leeftijd behoort dat zeker tot de mogelijkheden. Voor zijn ouders een maandelijks ritje naar Zeist, Groesbeek of Papendal. En vooral hopen dat de KNVB voldoende geld ter beschikking stelt om voor deze jongens voetbal op hoog niveau mogelijk te maken.

 

 

Copyright © 2024 www.sportenrozenburg.nl. Alle rechten voorbehouden.
Joomla! is vrije software uitgegeven onder de GNU/GPL Licentie.