Inspiratieloos, machteloos, besluiteloos, ideeëloos, doelloos en een tegenstander die meedogenloos was. Als je meedogenloos kan omschrijven als profiteren van fouten van de verdediging. Rozenburg acteert deze competitie misschien wel als de revelatie van de derde klasse D. Maar de weg naar een echte topper lijkt nog ver weg. Niets was er afgelopen zaterdag over van de absolute wil om te winnen, zoals die er de week ervoor in Oostvoorne wel was, en die instelling de tweede periode titel opleverde. Zaterdag stond er een team dat het op vele fronten af liet weten.

Ook al was het een hele slechte pot op een bij vlagen nat en winderig sportpark West, kon de wedstrijd toch nog alle kanten op. De beide keepers pakte een paar honderd procent kansen en scheidersrechter strooide zo hier en daar met gele en rode kartonnetjes, toevallig de kleuren van Rozenburg, maar niet bedoeld als aanmoedigingen voor de thuisploeg. In Totaal 6 keer geel (4 X voor de thuisploeg en 2 X voor de gasten uit Middelharnis) en twee keer rood netjes verdeeld over de beide teams. Coach Peter-Marcel Nauta had gekozen om met een 4-4-2 systeem te spelen, waarschijnlijk omdat Rozenburg met de afwezige Bethslot Woldeamanuel en Floris van den Heuvel, een gebrek heeft aan echte buitenspelers. Na precies de twee minuten was er de eerste waarschuwing voor de thuisploeg. Stan Melissant raakte de paal en kon Rozenburg nog even de nul op het scorebord houden. Lang duurde dat niet. Na 4 minuten was het weer Stan Melissant die het net dit keer wel liet bollen en Rozenburg doelman Wouter Bloothoofd het nakijken gaf. Het was een doelpunt uit een snelle omschakeling. Een misverstand tussen Bryan ven der Laan en Regillio van Buuren op de rand van de zestien van De Jonge Spartaan was de inleiding. Een paar snelle passes over afstand en Sander Arkenbout, weer linksback tegen De Jonge Spartaan, die met een sliding erger wilde voorkomen, kwam de voorsprong toch op het scorebord voor de gasten uit Middelharnis. Het had een wake-up call moeten zijn maar niets bleek minder waar. Vooral verdedigend was het niet altijd even goed wat Rozenburg liet zien. De beide centrumverdedigers, Maik den Ouden en Elroy van Seventer, speelde niet hun beste wedstrijd, dat vond ook coach Nauta en bleven Van Seventer en Den Ouden na de thee in de kleedkamer achter. Daar zat ook Stefan van Es al na een rode kaart in de 38e minuut. Scheidsrechter Predrag Obradovic liet Van Es vertrekken na een overtreding en ook voor de neutrale toeschouwer een te makkelijk gegeven rode kaart. Rozenburg naar de thee met een 0-1 achterstand en spelend met 10 man. Overigens dat het tot de rust bij dat ene doelpunt uit de vierde minnut bleef had Rozenburg vooral te danken aan doelman Wouter Bloothoofd die een paar keer met prima reddingen en één op één situaties zijn ploeg in de race hield.

“Dit was dramatisch ver onder de ondergrens”, was de aanvoerder teleurgesteld over het resultaat. “We misten een aantal spelers en moesten we ook nog in een andere formatie gaan spelen. Zelf moest ik als tweede spits spelen. Je zag heel veel waren zoekende wat ze nu echt moesten doen. We waren aan het zwemmen en overal een stap te laat. We creëerde zoveel onrust in de ploeg en vermoord je jezelf uiteindelijk. Van te voren spreek je af dat dit zo niet mag gebeuren en je ziet toch dat het eraan zat te komen. Wij hebben zoveel ervaring in de ploeg dit mag gewoon niet. Je moet er gewoon staan, we stonden er vandaag niet. Dan die scheids, speelde ook een cruciale rol. Dat was nooit een rode kaart. (rode kaart Van Es, red.) Dan kom je met 10 man en sta je 0-1 achter. Dan komen we nog aardig uit de kleedkamer. Komen we door een pingel snel op 1-1 en dan zo’n domme overtreding op de rand zestien, zodat je weer achter de feiten aan loopt. Ik heb nog geroepen die kan niet over de muur die komt laag in de hoek. Gaat er toch via de binnenkant van de paal in. Dan wordt het nog even een wedstrijd toen ook Jonge Spartaan op een met tien man kwam te staan, maar toen stonden we al wel met 1-4 achter. Die ballen gingen er ook veel te makkelijk in. Dan krijgen we in de slotfase nog kansen maar die keeper pakte er ook een paar. Was ook niet verdiend geweest als we hier nog wat gepakt hadden.”

In de 47e minuut trekt Jan Willem van Lente Nick de Bil onderuit en komt de bal op de stip. Voor Bryan van der Laan een zekerheid, 1-1. Als dan vier minuten later, met een vrije trap, Marc Peeman Jonge Spartaan weer op voorsprong zet sluipt de onmacht in de ploeg van Rozenburg. Gerben Prins zorgt in de 54e minuut voor 1-3 en zeven minuten later Stan Melissant zelfs voor 1-4. Als dan ook Gerben van der Weele met rood mag vertrekken door het neerhalen van Nick de Bil gaat Rozenburg alles of niets spelen. De ploeg kreeg nog kansen op doelpunten en De Jonge Spartaan werd verder en verder naar achteren gedrukt. Nick de Bil maakt er nog 2-4 van maar meer doelpunten leverde dat offensief niet meer op. De enige oogst was in de blessuretijd de tweede gele kaart voor Regillio van Buuren en stond Rozenburg met 9 man. Lang duurde dat niet, De Jonge Spartaan kwam niet meer van eigen helft.

De oogst voor Rozenburg twee spelers met rood die volgende week op de tribune zitten. (vanaf dit seizoen is twee keer geel direct een wedstrijd schorsing). Door het gelijke spel van Binnenmaas laat de ploeg van Nauta een kans liggen om de kloof kleiner te maken. Maar spelen zoals Rozenburg zaterdag tegen Jonge Spartaan kan de ploeg geen enkele aanspraak maken om zich echt te mengen in de titelstrijd. Peter-Marcel Nauta wisselde Elroy van Seventer voor Vince Lissenberg, Maik den Ouden voor Liam Kleiwegt en Sander Arkenbout voor Jeffrey Bokma.