Wellicht zag het er de eerste helft naar uit dat Rozenburg wel partij kon bieden aan de eersteklasser en er een leuke wedstrijd van kon maken. Maar spel wat de Rood Gelen in de tweede helft, op het Geuzenpark in Brielle, op de mat legde gaat elke voorstellingen te boven. Verliezen van eersteklasser Brielle was voor Rozenburg ongetwijfeld een scenario wat denkbaar was, maar dat er na 90 minuten 8-1 op het scorebord zou staan had de meest negatieve Rozenburg supporter toch niet voor mogelijk gehouden.

De competitie nadert langzaam aan de horizon en in deze fase van de voorbereiding op het seizoen in de tweede klasse zakt Rozenburg weg naar een bedenkelijk niveau. In het bekertoernooi, toch gezien als een verlening van de voorbereiding, was er verlies tegen Meeuwenplaat met 3-5 en afgelopen zaterdag met boter en suiker 8-1 tegen Brielle. In twee wedstrijden 13 doelpunten tegen zijn resultaten waar ze op West onmogelijk trots op kunnen zijn. En voor een helftje goed spelen krijg je straks in de competitie ook geen punten.

Bryan van der Laan

“Op dit niveau wordt slordig aan de bal meedogenloos afgestraft”, keek aanvoerder van Rozenburg Bryan van der Laan terug op de wedstrijd. “Als we al dachten dat we er waren staan we nu welweer met twee beentjes in op grond. We zullen voor elke bal moeten gaan en ons eigen spelletje blijven spelen. Vooral voor elkaar moeten knokken, anders gaat het lastig worden. Als je kijkt naar die 3-1. Niet eens een erg goed genomen vrije trap. Niemand loopt mee om eventueel een rebound te voorkomen. Kennelijk denken we Ünal (Bakay doelman Rozenburg, red.) zal hem toch wel pakken. Misschien had hij hem ook wel moeten klemmen dat weet ik niet, maar zo komen ze wel heel makkelijk op 3-1 en dan is tegen een eersteklasser de pot gespeeld. Ik denk dat we de eerste helft niet zoveel onderdeden voor Brielle. We kwamen terecht op 0-1 voor, met kansen op de 0-2. Maar je ziet gewoon als je slordig bent aan de bal dat het direct wordt afgestraft. Zeker een keer op 4 gebeurd deze wedstrijd. We hebben dat ook wel tegen Meeuwenplaat gezien. Meeuwenplaat is wel van een iets minder niveau, maar tegen Brielle kan dat helemaal niet. Dan krijg je het deksel op je neus. De eerste helft was niet slecht van onze kant alhoewel de eindpass niet altijd goed was. Dan kom je in de omschakeling in de problemen. Dan komen ze snel op 4-1 en 5-1 en komt bij ons niet het besef dat we dan de schade moeten beperken. Terecht laten we dan iedereen minuten maken, we hebben ze allemaal nodig dit seizoen. Het was gespeeld. De laatste jaren zijn we niet door de poulefase van het beker toernooi gekomen. Dit doet wel zeer, krantenkoppen met 8-1.” Bryan van der Laan werd er vroegtijdig naar de kant gehaald door Rozenburg coach Nauta. De middenvelder had liesproblemen opgelopen in de eerste helft. Verder spelen met een dergelijke stand op de borden had dan ook geen zin. “Ik heb het de tweede helft nog even geprobeerd, maar het werd steeds stijver in mijn lies dus aangegeven dat een wissel noodzakelijk was.”

Rozenburg begon op het Geuzenpark goed aan de wedstrijd. Na wat aftastende eerste 10 minuten, stond Rozenburg in de 12e minuut op voorsprong. Bethslot Woldeamanuel werd de ruimte ingestuurd en liet Brielee doelman Mitchel Lieshout kansloos op zijn inzet. Twee minuten later had Rozenburg spits Nick de Bil de kans op een verdubbeling van die score. Een te zacht gespeelde terugspeelbal werd een prooi voor De Bil die het balletje net aan de verkeerde kant van de paal zag verdwijnen. Brielle wakkergeschut schakelde een tandje bij en in de 17e minuut kwam de thuisploeg weer naast Rozenburg. Zepp Jacobs was de doelpuntenmaker. Over de rechterflank had Rozenburg wat moeite met de snelheid die Brielle daar, steeds opkomend met twee man, ontwikkelde. Een strakke voorzet over die kant kon de mee opgekomen Jacobs dan ook simpel intikken. Nog voor de rust kwam Brielle op voorsprong. Tom den Boer kon een voorzet in het uiterste hoekje binnen koppen en zijn ploeg aan de leiding brengen. Rozenburg voetbalde aardig mee in die eerste helft en ondanks dat de ploeg van Nauta op achterstand naar de thee moest, verdienstelijk spelend. Hoe anders zou dat zijn in de tweede helft.

Met twee pootjes in de Brielse klei

In de tweede helft kwam Brielle snel op een veilige 3-1 en was de wedstrijd gespeeld. Zeker toen de ploeg van Stanly Rieborn nog een tandje meer schakelde. De 3-1 kwam op naam van Michel Mettrop uit de rebound van een vrije trap. Nadat Zepp Jacobs na een uurtje spelen de lat had geraakt begon het debacle zich af te tekenen. In de 69e minuut, Brian Smits 4-1, 81e minuut Lex van Dommelen 5-1, 84e minuut Richard Zebregs 6-1, 85e minuut Lex van Dommelen 7-1 en in de 92e minuut Marvin Godschalk 8-1. Brielle was een paar maatjes te groot en Rozenburg niet instaat om 90 minuten lang tegenstand te bieden. Een redelijke eerste helft, maar dat was er deze voorbereiding wel vaker. Wel weer met lege handen, dit keer geen punten in de tas, maar wel een afstraffing. Een afgang en diep door het stof. Of dit alles tot een goede competitie start kan leiden gaan ze op West over twee weken zien. Zelfkennis is het begin van alle wijsheid en daar ontbreekt het niet aan. Nu nog resultaten.

Rozenburg wisselde in de tweede helft en kwam Paul Santra voor Bryan van der Laan, Max Ruitenberg voor Jeffrey Bokma en Yordys Ramirez voor Vince Lissenberg.