De loftrompet kan weer in de kast. En op West kunnen ze zich ernstig zorgen gaan maken als het niet beter kan dan de ploeg van Nauta zaterdag tegen Spirit heeft laten zien. Verdedigend zwak, aanvallen niet bij machte om het de tegenstander lastig te maken en als dan ook de sterkhouders van dit Rozenburg niet in staat zijn om de ploeg bij de hand te nemen komt degradatievoetbal opeens wel heel dichtbij.

Rozenburg startte afgelopen zaterdag tegen Spirit met Regillio van Buuren en Marnix Sonneveld op de bank. En Floris van den Heuvel, Stefan van Es en Sander Kraaijeveld niet fit genoeg om te spelen. Silvio Spiessens was de vervanger voor de geblesseerde doelman Ünal Bayka. Spiessens moet zich zijn terugkeer onder de lat bij Rozenburg anders hebben voorgesteld. “Ja misschien wel. Vier doelpunten, bij die eerste kreeg ik mijn hand er niet goed achter. En als je dan terug komt in de wedstrijd bij 1-2 en die vrije trap vliegt er in had dat anders gemoeten. Die vrije trap kon ik niet bij. Die bal draaide steeds verder van me af. Voorlopig moet ik er staan. Ik ben nu tweede keeper, hoe we het precies gaan invullen moeten we nog bespreken. Dat gesprek komt nog. Ik kan op mijn werk wel wat regelen zeker als ik het voldoende vroeg weet. Ik moet nog wel wat fitter worden maar keepen verleer je niet zomaar. Er is al vaker een beroep op mij gedaan, de afgelopen jaren. Het laatste half jaar heb ik niet veel gespeeld, maar dat ritme pak ik wel weer snel op.” Spiessens speelde, ondanks de vier treffers, een prima wedstrijd en pakte in de één op één situatie nog een paar zekere doelpunten. Al na 8 minuten kwamen de gasten uit Ouderkerk aan de IJssel aan de leiding. Uit een slecht weggewerkte hoekschop mocht Timme van Hof vanaf de rand zestien ongehinderd raak schieten. Ook in de aanleiding naar die hoekschop was het verdedigend niet sterk wat Rozenburg liet zien. Rozenburg probeerde wel wat terug te doen. Nick de Bil was er twee minuten na de achterstand dichtbij. Maar Spirit heeft een prima doelman, Max van Herk, en met een katachtige reflex wist de doelman de inzet te pareren. Als dan binnen het kwartier Spirit op 0-2 komt, en weer zag het er niet erg solide uit, wordt het duidelijk dat het voor Rozenburg een meer dan lastig middagje zou gaan worden. “Als we zo gaan spelen moeten we meer naar onder kijken dan naar boven”, was aanvoerder Bryan van der Laan teleurgesteld wat hij met zijn ploeg op de mat had gelegd. “We hebben bijna geen kansen gecreëerd. We verdedigde zwak en kregen er totaal geen grip op. Buiten dat doelpunt heb ik in de tweede helft geen echte kans gezien. Dit was niet goed, dat moet snel veranderen anders wordt het wel een heel lang en lastig seizoen.”

In de tweede helft werd Elroy van Seventer gewisseld voor Regillio van Buuren in het centrum van de verdediging, en kwam Marnix Sonneveld voor Patrick Struijk op de linkerkant. Veel veranderde dat niet. En toen Rozenburg terug in de wedstrijd leek te komen, er stonden toen 64 minuten op de klokken, was de marge binnen de 3 minuten weer twee. Bryan van der Laan was de maker van het enige doelpunt. In de 64e minuut werd de aanvoerder de vrije ruimte ingestuurd en alleen voor Spirit doelman Max van Herk faalde de aanvoerder niet. Maar de vreugde was van korte duur. Tim van der Zee schoot een vrije trap net buiten de zestien, twee minuten later, onberispelijk in de kruising, 1-3. En in de 75e minuur werd het nog erger voor de bewoners van sportpark West. Bij een vlotlopende aanval van Spirit kwam Cristian de Jong vrij voor een leeg doel bij de tweede paal en stond de eindstand op het bord, 1-4. Rozenburg was niet bij machte een tandje bij te schakelen en te veel spelers waren niet scherp genoeg om de gasten uit Ouderkerk aan den IJssel het moeilijk te maken. Verliezen van een directe concurrent in de middenmoot is extra pijnlijk. Dat het anders moet zullen ze bij de Rood Gelen ook wel weten. Of het anders kan zal volgende week, in de uitwedstrijd tegen de Zwervers, duidelijk worden.