Van de molens op Kinderdijk zal Rozenburg niet veel gezien hebben. Van de harde wind die normaal goed is voor die zelfde molens heeft de ploeg van Nauta wel last gehad. Maar dat was nog wel te overzien, alhoewel op de knollentuin en mede door die harde wind was er op het sportpark van De Zwerver, geen mooi voetbal. Dat was zeker waar, maar op de man in het zwart (lees geel) hadden de Rood Gelen onvoldoende antwoordt.

Een scheidsrechter die het spel op grote afstand volgde, en daardoor essentiële spelsituatie niet goed kon beoordelen. Afgekeurde doelpunten op advies van de assistent aan de kant van De Zwerver en een donkerrode kaart, slaan van de tegenstander in het gezicht, van Guido Luiten niet zag. Irritaties die zo hoog opliepen dat een afkoelingsperiode van een kwartiertje moest worden ingelast. Uiteindelijk verloor Rozenburg met 2-1 maar moet toch ook hand in eigen boezem steken. Al in de eerste minuut had Rozenburg aan de leiding kunnen komen. Marnix Sonneveld miste voor een bijna verlaten doel. Een doelpunt van aanvoerder Bryan van der Laan afgekeurd wegens vermeend buitenspel. En daar bleef het niet bij in dat eerste kwartier op een winderig en slecht bespeelbaar veld in Kinderdijk. Rozenburg verzuimde al vroeg de wedstrijd te beslissen. Zeker in de 14e minuut toen Nick de Bil, met een fraaie actie, Bryan van der Laan vrij voor Zwerver doelman Bas Bijkerk zette. De aanvoerder van Rozenburg had het vizier niet op scherp staan.

“Als je zoveel kansen krijgt, zijn het dure punten”, was aanvoerder Bryan van der Laan direct na de wedstrijd aangeslagen. “Je komt hier totaal niet aan voetballen toe. Je ziet wat voor knollentuin het is. Die afgekeurde goal begrijp ik helemaal niets van. Bethslot (Woldeamanuel, red.) moest buitenspel hebben gestaan, die heeft de hele bal niet aangeraakt. Een grens die vlagt en de scheids staat op 50 meter. Ik schiet die bal gewoon lekker binnen, maar keurt de goal af. Zo hebben we nog een paar momenten, 4 tot 5 keer waar het totaal geen buitenspel was. Dan wordt het lastig, maar we kregen ook goeie mogelijkheden en die gaan er niet in. Dan krijgen ze vlak voor rust nog een vrije trap, bijna op eigenhelft en die vliegt met die wind onderkant lat en de rug van de keeper erin. Dat mag natuurlijk nooit, maar dat weten ze zelf ook wel. Dan komen we snel en goed terug, nog voor de thee. Nick (de Bil, red.) wordt goed aangespeeld in de punt, hij laten de bal vallen op mij kan hem lekker wegsteken en hij geeft hem prima voor. Dan ga je met vertrouwen de kleedkamer in met een gevoel hier is toch nog wat te halen, ondanks de omstandigheden. Moet wel zeggen na de thee kregen zij ook wel wat kansen, maar daar komen we goed doorheen. Dan worden we verrast bij een counter. Nick de Bil glijdt uit bij de middenlijn en dan lijkt alles verkeerd te gaan. Een spits die alles mag doen, een man op de zestien die vrij mag inkomen. Daar moeten we meedogenloos zijn, desnoods met een overtreding. Nu mag die bal breed en staat die man vrij voor het doel (Glenn Weijts, red.) Dan komt er irritatie van beide kanten. Die scheids had het al lastig de hele wedstrijd, kon het niet goed belopen en soms zelfs 80 meter weg is. Ja die nummer 12 sloeg echt en ook raak, maar de scheids was bezig met een wissel, dus heeft hij het niet gezien. Dan weet je wat er gebeurd, dan zijn de rapen gaar. Dan moeten we de kleedkamer in en krijg je te horen als we zo doorgaan kappen we ermee. Dat spreek je je ploeggenoten aan met de mededeling houd je koppie er nu bij, hebben nog 10 minuten en moeten vol gaan voor een punt. Dat raakt Bethslot nog een keertje de paal en die vliegt er niet in. We zitten nu in de hoek waar het tegenzit. Wat aan het begin van de competitie net wel lukte gaat nu net niet. Volgende de week moeten we er weer staan. Nu met lege handen naar West.”

Na een kwartiertje waar het ook 0-3 in het voordeel van de Rood Gelen had kunnen staan, bleef dat uit. Al dan niet buitenspel op aangeven van assistent Robin van Herk (De Zwever). Bleef het zeker voor het neutrale publiek een matige wedstrijd. De thuisploeg kwam niet verder dan lange ballen met de wind mee en hopen op fouten van de Rozenburg defensie. En een Rozenburg dat wanhopig opzoek was naar nog wat voetbal en al snel wist hier moeten we werken en nog eens werken om nog met een resultaat naar huis te gaan. In de slotfase van de eerste helft twee doelpunten. Eerst een vrije trap van Jeffrey Gelderblom, gedragen door de wind die via de onderkant van de lat en de rug van de Rozenburg doelman net over de lijn viel, 1-0. Met als antwoordt een prima één tweetje tussen Nick de Bil en Bryan van der Laan. Rustand 1-1.

Na de rust kansen voor de thuisploeg om in de wedstrijd op voorsprong te kunnen komen. Zelfs vanaf vijf meter vrij voor doel mistte De Zwerver. Het veld werd er gaande de wedstrijd niet beter op en in de 76e minuut was een glijpartij van Nick de Bil voor de eigen dug-out de aanleiding voor nog een heftig kwartiertje. De glijpartij was de aanleiding voor de 2-1 voor De Zwerver. Doelpuntenmaker Glen Weijts. Rozenburg in de achtervolging en met nog 10 minuten op de klokken een opstootje dat helemaal aan de aandacht van scheidsrechter De Leeuw was ontgaan. Een rake klap van Guido Luiten in het gezicht van Nick de Bil, rode kaart waardig bleef onbestraft. En een scheidsrechter die niets anders kon doen dan een kwartiertje afkoelen in de kleedkamer. Na de afkoeling Rozenburg vol voor een punt maar verder dan een bal op de paal kwamen de Rood Gelen niet.

Coach Peter-Marcel Nauta na de wedstrijd

“Ik denk dat we wel een overwinning verdiend hadden zeker gezien alle kansen die we gecreëerd hebben. Het voetbal werd door de omstandigheden wel een beetje onmogelijk gemaakt. We laten ons ook een beetje meeslepen in dat hele verhaal. Dan waait er een bal zomaar in, komen we goed terug gelijk door Bryan van der Laan, maar ja zonde dat het zo loopt. Ja, die scheidsrechter zat er na een kwartier al doorheen. Die miste zoveel essentiële momenten in de wedstrijd. Dan zie dat de irritatie groeit en uiteindelijk slaat nummer 12, maar hij (de scheidsrechter, red.) ziet het niet. Dan nog twee treffers van ons afgekeurd. We lieten ons wel meeslepen. Maar je ziet dat je zo ook punten kan pakken. Wij hadden pech, balletje van Bethslot Woldeamanuel op de paal. Prima voorzet van Floris van den Heuvel waar Bethslot net een teenlengte te kort komt. Ik vind het een super matige ploeg, zit weinig voetbal in. Hier thuis zal het misschien nog wel gaan, maar uit pakken ze met dit voetbal denk ik weinig punten. Het zit even niet meer mee. Er is maar één remedie op en dat is hard werken. Ga er vanuit dat we volgende week ook de mouwen zullen moeten opstroppen. Hopelijk komen we dat wel meer aan voetballen toe. En een scheidsrechter die het een beetje kan belopen en zich niet om de tuin laat leiden. Ga er vanuit dat we er volgende week weer staan."

Rozenburg: Silvio Spiessens, Vince Lissenberg, Elroy van Seventer, Maik den Ouden, Patrick Struijk, Paul Santra, Bethslot Woldeamanuel, Regillio van Buuren, Nick de Bil Bryan van der Laan en Marnix Sonneveld (75 Floris van den Heuvel).

Jordie de Groot geschorst, Ünal Bayka geblesseerd.