In het tweede deel van ons gesprek met Rozenburg coach Peter-Marcel Nauta praten we onder anderen over de veranderingen in de selectie, de inspraak in het tactisch plan, de groep, de invloed van de trainer. De trainer heeft het naar zijn zin op West en heeft opmerkelijk snel zijn draai gevonden. Successen komen niet aanwaaien en zal het ook voor de trainer Peter-Marcel Nauta een heftig jaar worden. Maar de manier waarop Nauta het ‘vlaggenschip van Rozenburg’ op koers heeft gezet geeft vertrouwen voor de toekomst. Ons gesprek gaat verder met de veranderingen in de selectie.

Er veranderd niet zoveel op West

“Klopt, we gaan het doen met de ploeg die voor het grootste deel ook het afgelopen seizoen gespeeld hebben. Er zijn wel wat nieuwe gezichten. We hebben Patrick Struijk en Marnix Sonneveld als veldspelers erbij en Ünal Bayka en Joel Boessens als keepers. En komt Jordens Ramires door van de tweede groep. Is nog jong maar talentvol en wil ik er graag bij hebben. Jordens is van origine een Rozenburger, heeft bij Excelsior Maassluis gespeeld en bij Brielle. Daar een beetje uit onvrede weggegaan en nu weer bij Rozenburg. Een jonge speler waar Rozenburg in de toekomst heel veel plezier van gaat beleven en misschien dit komende seizoen al. Dan hebben we jongens als Bethslot Woldeamanuel en Sander Kraaijeveld die moeten doorgroeien. Sander heeft zijn fysiek wel mee die pakt dat denk ik wat sneller op, maar zal in de opbouw nog beter moeten worden. Bethslot is wat minder fysiek maar technisch goed en een behendige speler. Ze hebben nog wat verbeter puntjes. Heb er alle vertrouwen in. Ze leren snel. Als je wedstrijden kan spelen zoals de afgelopen maanden pak je het goed op. Sander (Kraaieveld, red.) is niet heel erg snel daar kunnen we nog winst halen. Maar als je kijkt naar een spelers als Sander Arkenbout ook niet super snel maar met zijn opstelling en de keuze van zijn positie heel erg sterk. Dat gaan we overigens met het stoppen van Arkenbout wel missen. Andere zullen dat op moeten pakken. En je weet hoe het gaat in het voetbal als iemand anders dat oppikt zijn we ook wel weer snel vergeten hoe het was. Dat is ook goed, we moeten vooruitkijken. Rozenburg heeft spelers die op diverse positie uit de voeten kunnen en daar moeten we van profiteren.”

Naast Arkenbout ook Bloothoofd er niet meer bij

“Dat zijn spelers die we gaan missen. Bloothoofd is een prima en vaardige keeper. Ik hoop dat hij basis wordt bij Nieuwenhoorn en niet zijn wedstrijden in jong Nieuwenhoorn moet gaan spelen, dat zou ik zonde vinden. Maar wij hebben voor dit seizoen Ünal Bayka, Rick Otte en Joel Boessens die moeten uit gaan maken wie er eerste keeper wordt. Na wat trainingen en wedstrijden zal ik dat samen met Patrick Grinwis gaan bepalen. Misschien voegt één van deze keepers wel weer wat extras toe.”

Hoe groot is de selectie en gaan er ook nog spelers in twee speelminuten maken

“We hebben 20 man waaronder drie keepers. Met 17 veldspelers, als iedereen fit is gaan er ook zeker spelers minuten maken in twee.”

Wat is de invloed van een trainer. Volgens sportenrozenburg veel groter dan de meeste kenners denken.

“Natuurlijk heeft een trainer invloed, anders had je geen trainer nodig. Maar de grootste invloed is denk ik ‘Je moet een people manager kunnen zijn’ daarmee bedoel ik de omgang met de spelers en weten hoe je ze moet benaderen. De ene met een fluwelenhandschoen en de ander soms met een stuk hout. Je moet als trainer snappen op welke momenten je welke keuzes moet maken. Je moet als de wedstrijd het toelaat, in mijn ogen, niet basisspelers gelijk laten spelen. Niet gaan wisselen om te wisselen, maar wel als de stand maar ook de wedstrijd het toelaat. Het afgelopen seizoen heb ik ook een aantal keren niet gewisseld. Als je de punten over de streep moet trekken, ga je niet een speler laten debuteren. Dan vraag je om problemen. Eigenlijk zijn er bij Rozenburg geen moeilijke spelers, ze zijn niet allemaal gelijk en daar moet je mee omgaan.”

Hebben spelers invloed op het tactisch plan

“Altijd, natuurlijk vertel ik hoe we volgens mij tegenstanders moeten bestrijden. Maar spelers moeten zich er ook lekker bij voelen en er voor willen gaan. Anders krijg je tijdens de wedstrijd dat de helft het plan uitvoert omdat de trainer het zegt en de andere helft denkt, ga niet steeds voor Jan met de korte achternaam lopen. Dan valt je ploeg uiteen. Natuurlijk is er met een aantal spelers wel eens ruggespraak in de trend van dit is het plan wat denken jullie. De laatste wedstrijd tegen Zuidland was zo’n geval. De vraag was of Vince Lissenberg kon spelen (blessure, red.) dan ligt vast hoe we dat eventueel gaan oplossen. Dat het dan toch na een kwartiertje anders moet en we gaan wisselen met Jordie de Groot en Sander Kraaijeveld daar ben ik dan voor, maar is er wel duidelijk hoe het dan verder moet. Ik denk dan niet zoveel na over het belang van de speler, in die fase gaat het om het resultaat. Overigens kan Sander Kraaijeveld prima in het centrum spelen en heeft ook nog een man als Elroy van Seventer naast zich. Met Jordie de Groot konden we het gevaar op de rechterkant beteugelen. Als je dan als coach niet ingrijpt heb je binnen een half uur 3 doelpunten om je oren en is het over en uit.”

Wordt het anders op de trainingen

“Ja, in grote lijnen niet, maar wel een stapje sneller. Ik wil wel een treetje hoger instappen en conditioneel moeten we er staan. Het trapwerk en vaste patronen zullen wellicht iets anders gaan. Die zaken gaan denk ik in de tweede klasse wat anders dan in de derde klasse. Wat duidelijker in onze speelwijze worden.”

Tegenstanders en je staf

“Ik heb natuurlijk wel gekeken naar de tweede klasse D zoals die nu was. Nieuwenhoorn en Hellevoetsluis zijn op voorhand lekkere potjes. Strijen, CWO zullen erbij zitten. Even wachten tot de indeling definitief bekent wordt. Wat de staf betreft, Pleun de Borst heeft aangegeven als teammanager door te willen. Van mij uit prima, heeft hij in de nacompetitie ook naar tevredenheid gedaan. De TC zal dan wel op zoek moeten naar een vlagger, die taak had Pleun het afgelopen seizoen op zich genomen. Beide is geen optie. Voor de rest zal er niet zoveel veranderen. Hoever de TC is met die gesprekken weet ik niet op dit moment. We hebben nog wat tijd.”

Copyright © 2021 www.sportenrozenburg.nl. Alle rechten voorbehouden.
Joomla! is vrije software uitgegeven onder de GNU/GPL Licentie.
Sunday the 18th. .