Afgelopen zaterdag was het vierde verlies voor Rozenburg in de aanloop naar de competitie. Deze keer was Zuidland te sterk en wonnen de mannen Tom Larssen met 1-4. Als het de bedoeling was om de jeugd speelminuten te geven een prima middag op sportpark West. Maar of dit een vrije keuze was voor coach Peter-Marcel Nauta valt te betwijfelen.

Door blessures, pijntjes, werk en vakantie perikelen moest Nauta het stellen zonder 6 tot 7 basisspelers. Dat was tegen Zuidland te veel van het goede. Talentjes meelaten spelen in een goeddraaiend elftal levert ongetwijfeld succes op. Maar zaterdag was de kloof te groot tussen derdeklasser Zuidland en tweedeklasser Rozenburg. Zuidland was redelijk compleet naar sportpark West gekomen en heeft een elftal wat in de derde klasse best hoge ogen kan gaan gooien. Tom Larssen heeft het van Aad Andriessen overgenomen en moet Zuidand terug in de tweede klasse brengen. Het is allemaal wat lang geleden, maar in het seizoen 2018-2019 moest Andriessen Zuidland, in de laatste 8 wedstrijden, in de tweede klasse houden en was opvolger van de ontslagen Peter de Haan. Andriessen was dicht bij succes tot die gedenkwaardige dag in juni 2019 toen Rozenburg dat feestje verstierde. De rest staat in de geschiedenisboeken. Larssen heeft de stap terug naar de tweede klasse nog niet kunnen maken, en dat heeft vooral met het coronatijdperk te maken. Twee seizoenen een streep door de resultaten. Maar de beide ploegen van afgelopen zaterdag zijn nu weer in de opbouw naar nieuwe resultaten en uitdagingen. Rozenburg coach Peter-Marcel Nauta over de wedstrijd van afgelopen zaterdag. “De eerste 35 minuten waren zeker niet onaardig”, wilde Nauta nog wel kwijt. “Daarna zakte we weg. We miste er zeven vandaag en dat is te veel. Als we compleet waren geweest had ik het nog wel willen zien. Zeker mogelijkheden om als overwinnaar van het veld te stappen. We gaven de doelpunten ook te simpel weg. Wordt tijd dat we aan de basis kunnen gaan werken. Van de week komen er weer wat spelers terug van vakantie, maandag trainen en dinsdag uit tegen Rhoon.”

Rozenburg begon hoopvol aan de wedstrijd. Jordie de Groot speelde weer een keertje met Elroy van Seventer in het centrum van de verdediging. Wessel Boertje was niet helemaal fit op de backpositie en moest er na 18 minuten al vanaf. Julian Tas was zijn vervanger, maar kon de wedstrijd ook niet uitspelen. Tas moest er met een enkelblessure vanaf. Een minuutje later kwam Rozenburg aan de leiding. Eerst was het Lennart Quak die de paal raakte, maar wist Tim Bekker de bal, zeker uit een moeilijke hoek, toch achter de Zuidland doelman in het net te schieten, 1-0. In de 36e minuut kwam Zuidland langszij. Uit een hoekschop kon één van de meegekomen verdedigers vrij inkoppen, 1-1. En een paar minuten later werd de verdediging van Rozenburg simpel uitgespeeld en konden de gasten uit Zuidland met een voorsprong naar de thee, 1-2. Maar dat had zeker ook 1-3 kunnen zijn. Helemaal vrij voor een verlaten doel schoot de Zuidland spits de bal de schapendijk op en kwam Rozenburg met de schrik vrij. Gelijk in de tweede helft, bijna vanaf de aftrap, werd het toch nog 1-3. Doelman Silvio Spiessen, die de tweede helft het doel verdedigde, had geen verweer. Het werd ook nog 1-4, als weg weer vrij werd gemaakt voor de Zuidland aanvaller en stonden er 14 minuten in die tweede helft op de klokken. Zuidland was te sterk voor dit Rozenburg. Maar toch wel spelers die voorzichtig aan de poort kloppen. In een goeddraaien elftal zijn er voor Tim Bekker zeker mogelijkheden. Wessel Boertje had pech dat hij er na 18 minuten af moest. Boertje miste daardoor een mogelijkheid om tegen ervaren buitenspelers zijn kunnen te tonen. Routinier Patrick Struijk was net terug van vakantie en moest zijn draai nog vinden. En het centrale duo Elroy van Seventer en Jordie de Groot, weer eens voor een wedstrijdje samen, kreeg vier doelpunten tegen, daar zullen ze niet tevreden over kunnen zijn. Doelman Rick Groenendijk, ongetwijfeld de eerste keuze van Nauta, moet speelminuten krijgen met de mannen die ook straks in de competitie voor hem staan. Vertrouwen winnen en aan de basis werken zal ongetwijfeld het doel worden op West. En als we tussen de regels doorlezen is dat ook waar Nauta naartoe zal gaan werken. Maar er is meer werk aan de winkel. Dat Nauta de eerste 10 minuten van de tweede helft zelfs moest vlaggen is tweede klasse onwaardig. En of scheidsrechters in de tweede klasse accepteren dat er spelers, bankzitters, gaan vlaggen lijk heel erg onwaarschijnlijk. Een mooie vereniging een prachtig complex, een vereniging die, zo lijk het althans, goed de coronacrises heeft doorstaan en dan struikelt over de man met de vlag.