Koploper DCV had het moeilijk tegen Rozenburg. DCV moest het spel maken en de verdediging van de Rood Gelen slechten. Rozenburg had een harde les geleerd in de heenwedstrijd op sportpark West, toen de ploeg van Peter-Marcel Nauta bleef of probeerde te voetballen en er met 0-6 vanaf ging. In dat open mes wilde de ploeg van Nauta niet weer lopen. De opdracht leek simpel, compact staan, ver inzakken, vertragen waar het kan en de snelheid en behendigheid van Tim Bekker en Bethslot Woldeamanuel gebruiken in de counter of misschien rekenen op een bevlieging van Nick de Bil.

DCV was dan weliswaar meer in balbezit, zeker de eerste helft, maar echte uitgespeelde kansen leverde dat niet op. Met Tim Bekker had Rozenburg een speler die zeker twee keer zo snel was dan de snelste verdediger van de thuisploeg. Rozenburg wachtte geduldig op een kansje en die kwamen er sporadisch ook wel. Zoals in de 36e minuut, toen linksback Marnix Sonneveld gevaarlijk mee in de aanval trok en de bal in plaats zelf DCV doelman Bart de Keijzer te testen de bal voor gaf en de kans verkeken was. Door de snelheid van Tim Bekker kwam de spits vaak alleen in de frontlinie te staan, waardoor DCV de schade van het countervoetbal van Rozenburg kon beteugelen.

Aanvoerder Nick de Bil

“De opdracht was duidelijk”, vertelde aanvoerder Nick de Bil na de wedstrijd. “Maar laat ik vooral beginnen met hoe trots ik ben op het team. Hier staat een trotse aanvoerder hoe gek dat ook mag klinken na een nederlaag. Dit is het, er moet ook een klein beetje fortuin bij zitten. Dat hebben we dit seizoen niet. We hebben kansen gehad. Ik denk als Patrick (Struijk, red.) iets gecontroleerde inschiet dan hangt zo’n bal er gewoon in en dan worden ze helemaal zenuwachtig. Ik denk dat ze na een minuut of 10 wel doorhadden dat dit een moeilijke middag zou worden. We zakte heel ver in, daar hadden ze best wel moeite mee. Dat is normaal niet ons spel. Ze hebben natuurlijk kwaliteit met snelle en lopende spelers. Ik denk dat we ons plan goed hebben uitgevoerd. Klein houden en de snelheid er uithalen waar dat mogelijk was. We speelde wel met drie spitsen, maar ver ingezakt en dicht bij elkaar. Dat was wennen, maar trots op hoe we elke week er toch weer staan. Ook vanmiddag tegen de koploper. En dan valt die goal in blessuretijd. De klok stond al een poosje op 88 minuten, dus weer verliezen in de laatste minuten van de wedstrijd. Patrick (Grinwis, red.) kon er niet bij, geen verwijt hij pakte ook twee ballen die er normaal ook ingaan. Misschien voor het publiek was het allemaal minder mooi. Maar wat wil je, wij staan stijf onderaan als je dan naar de koploper gaat is openhuis geen optie. In de thuiswedstrijd zag je wat er dan tegen zo’n ploeg gebeurd. Trots op hoe we er toch weer steeds staan. We blijven knokken.” Had je nog een akkefietje met de grensrechter van de tegenpartij? “Hij vond me een vervelend ty**s ventje. Dat klopt misschien ook wel, althans in het veld. De opdracht was laat ze niet in hun tempo komen, dat lukte ook vaak wel. Vervelend voor de thuisploeg en hun publiek, maar het kon even niet anders vandaag. Geen wedstrijd voor mij. Met dit soort voetbal moet ik werken, het is even niet anders.”

Al in de eerste minuut van de tweede helft moest Patrick Grinwis (48- jarige keeperstrainer, red.), dit keer bij Rozenburg de doelverdediger, al zijn kunnen tonen. En er waren meer momenten dat de keeper er stond. In de 52e minuut werd de snelle Tim Bekker de ruimte ingestuurd. De snelle spits behield het overzicht en trok de bal terug naar de rand van de zestien. De uithaal van Patrick Struijk verdween via de lat achter het doel. DCV begon meer en meer tegen zichzelf te voetballen en veel te praten tegen de scheidsrechter. De koploper speelde in die fase in de kaart van Rozenburg. Het scorebord viel uit en Rozenburg ging aan een punt en een stunt geloven. In de 74e minuut vond DCV aanvoerder Daan Beumer Rozenburg doelman Patrick Grinwis met een spectaculaire redding nog op zijn pad. Maar ver in blessuretijd had hij met een kopbal meer succes. Doelman Grinwis kon het puntje voor zijn ploeg niet verzilveren. Het was een bijna wanhoopoffensief van de koploper pompen of verzuipen en dit keer met succes. Dat die bal had natuurlijk nooit in de zestien mogen komen was in de hectische slotfase een understatement, maar zoals al vaker dit seizoen stond Rozenburg met lege handen in de slotseconde.

Als die kopbal zo bedoeld was ... fraai. Ook een beetje geluk ..... misschien. Overigens was het ver ... ver ... in blessuretijd

Het blijft spannend onderin. Deltasport verloor met 0-1 van CION, en gaf de ploeg van Ricky van den Bergh geen cadeautjes aan buurman of medebespeler van het zelfde sportpark. De achterstand op Deltasport blijft twee punten en staat aanstaande dinsdag de gestaakte wedstrijd Sparta tegen Deltasport op het programma. Een wedstrijd uit speelronde 18. Dan zaterdag, 28 mei, de degradatiekraker op West tussen Rozenburg en Deltasport.