“Een trainer wil nooit verliezen of degraderen omdat het voor het volgende seizoen misschien beter is”, vertelde coach Peter-Marcel Nauta na de gewonnen wedstrijd van afgelopen zaterdag tegen Deltasport. Rozenburg won en heeft spelen in de nacompetitie helemaal in eigen hand. Winnen in de laatste wedstrijd in Rotterdam tegen Alexandria geeft een ticket voor nog een toetje dit seizoen.

Het was een beladen wedstrijd afgelopen zaterdag op sportpark West. Twee ploeg waarvan er zeker één degradeert stonden tegenover elkaar. Rozenburg moest winnen anders was degradatie een feit. Nu was er ook nog een scenario te bedenken bij een gelijk spel voor de Rood Witten, maar dan was de ploeg van Nauta afhankelijk van uitslagen van andere ploegen. Dat er spanning op de wedstrijd stond was vooral de eerste helft duidelijk. Ploegen gaven weinig weg, maar creëerde ook nauwelijks kansen of mogelijkheden. Coach Nauta had zijn ploeg weer eens moeten aanpassen. Onur Zaif was niet beschikbaar, Patrick Struijk geblesseerd en Jordie de Groot en Bryan van der Laan geschorst. “Wel verdiend denk ik”, was coach Nauta ook wel opgelucht dat hij met zijn ploeg nog in de race is voor de nacompetitie. “De eerste helft was niet best denk ik, van beide kanten niet. We hadden best wel wat kwaliteit ingeleverd door de mensen die ontbraken, dat zag je zeker op het middenveld. De mensen die daar normaal spelen zijn wat balvaster. We kwamen na de rust gelijk goed uit de kleedkamer en het leek wel of dat bij Deltasport de pijp al leeg was. In de rust heb ik daar niet zoveel aangedaan. De opdracht meegegeven dat we rustiger aan de bal moesten zijn. We konden die ballen wel blijven wegjakkeren, maar we moesten mensen aan de bal krijgen en aansluiten. Als spelers niet aan de bal krijgt, kan je niet meer aansluiten. Je zag ook wel een beetje heen en weer voetbal. We moesten of Tim (Bekker, red.) goed lanceren of Nick de Bil over de grond inspelen. Bethslot was er voor de acties. We kregen op het middenveld de overhand en dat was wel bepalend in deze wedstrijd.” Op het bord had je geschreven na 65 minuten komen onze kansen. “Klopt, je wist uit de uitwedstrijd dat er conditioneel meer ruimte gaat ontstaan. En conditioneel zijn ze er niet beter opgeworden. In de beginfase zag je wel de angst om tegen een achterstand aan te lopen. Maar in de tweede helft leek het er op dat het in één keer weg was. Na die 1-0 zeker niet gedacht aan verdedigen, zijn we ook niet goed in met zoveel man in de zestien. We moesten opzoek naar de tweede. Dat is gelukt. Maar we zijn er nog niet volgende week Alexandria, thuis gewonnen met 2-0. We zullen moeten winnen en het niet aan het toeval overlaten wat Binnenmaas doet tegen Deltasport.”

In de 19e minuut van de tweede helft kwam Rozenburg op voorsprong. Doelpuntenmaker Nick de Bil die de bal over de keeper in de rechterbovenhoek krulde. En 20 minuten later was het weer Nick de Bil die ook de tweede treffer voor zijn rekening nam. Strafte een onoplettendheidje in de defensie af. In de slotfase haalde Deltasport coach Ton Pattinama nog zelf een speler naar de kant om erger en misschien een rode kaart te voorkomen. Een overtreding was goed voor geel en daarna de bal in de rug van een Rozenbrug speler trappen vond coach van Deltasport Pattinama genoeg. Deltasport speelde de wedstrijd vrijwillig uit met 10 man. Bethslot Woldeamanuel vond het hard werken tegen Deltasport. “Best wel lastig spelen tegen deze ploeg. We moesten winnen om nog een kans te houden op nacompetitie. Dit keer viel het onze kant op. We zijn er nog niet, maar een goede stap gezet. Over de hele wedstrijd verdiend gewonnen.”

Aanvoeder Nick de Bil

“Dit is zo lekker en verdiend. Zeker naar al die voorgaande weken waar je elke keer het deksel op je neus krijgt. Eerste helft was het toch wel lastig voetballen. Je vecht voor je laatste kans, en wat doet dat met de elf die moeten starten. Misschien wat onrustig, maar wel het gevoel dat we iets sterker waren zonder nu echt heel veel te creëren. Het was best lastig er staat er één van drie bij drie achterin. Dan moet je het voetballend proberen op te lossen. Lastig met een ploeg waar het vertouwen ontbreekt. Met het ontbreken van Onur (Zaif, red.), Bryan van der Laan en Patrick Struijk spelen met een bijna nieuw middenveld. De jongens die er nu stonden prima gewerkt vanuit de taken, maar elke keer weer een ander team is best lastig. We hebben in die eerste helft weinig weggegeven. Richard (van Vliet, red.) hield ons met een redding op de been. Zij probeerde veel Jordao Pattinama aan te spelen maar Sander (Kraaijeveld, red.) speelde een wereldpartij. In de rust toch wat morren, omdat we op de flanken toch wat kansen kregen die onbenut bleven. Dan kom je terug op het veld en dan weet je dat moet. De trainer had van te voren op het bord gezet na minuut 65 komen onze kansen. Dan moet je profiteren van de snelheid van Tim Bekker, de actie van Bethslot of mij aanspelen. Ik had sterk het gevoel dat die goal er aan zat te komen. Ik speelde van de rechterkant om wat naar binnen te draaien. Speelde zeker niet mijn beste pot. Voorzet diep op de tweede paal en werd dacht ik twee keer afgeslagen. Dacht schiet ook gewoon een keer, keeper had hem wel kunnen hebben denk ik, maar mogen we ook een keertje geluk hebben. Dan hink je op twee gedachten, moet je teruglopen, waar we niet goed in zijn, of doordrukken. Bij ons waren de krachten ook redelijk weg en dan knokken voor elke meter en zoeken naar de tweede. Ja beetje lullig voor die jongen, maar hij geeft een breedte bal. Ondanks dat ik totaal niet in de wedstrijd zat wilde ik dit cadeautje wel uitpakken. Dat gaf lucht en je weet dat je er dan wel bent. Maar pas op we zijn er nog niet. We moeten volgende week gewoon voor resultaat spelen, hoe lastig dat ook wordt. We hebben het nu in eigenhand. Dus hopen dat Deltasport verliest is geen optie. Maar nu begint het pas echt.”