Natuurlijk was de winst vorige week op sportpark West in een direct duel tegen mede degradatiekandidaat Deltasport voor Rozenburg belangrijk en misschien wel doorslaggevend deze competitie. Maar in Rotterdam bij Alexandria’66 verloor Rozenburg met 4-1 en had, het hoe je het ook wendt of keert, de hulp van FC Binnenmaas nodig. Binnenmaas liet geen spaan heel van Deltasport en dat waren prettige berichten, die via Omroep Vlaardingen, ook de bank en spelers van Rozenburg bereikte.

In de eerste helft had Rozenburg de wedstrijd een ander gezicht moeten geven. Kansen van Bethslot Woldeamanuel en Nick de Bil werden niet doeltreffend afgewerkt en kon Alexandria’66, vrij van degradatie zorgen, vrijuit spelen. Bij Rozenburg stond er meer druk op. Immers het moest winnen om niet afhankelijk te worden van Binnenmaas die het in Vlaardingen tegen Deltasport moest opnemen. Alexandria kwam in de eerste helft niet veel verder dan wat hoekschoppen en kon Rick Tas, dit keer de keeper van Rozenburg, zijn doel schoonhouden. Toch werd meer en meer duidelijk dat Alexandria geen cadeautjes wilde weggeven en zeker in de laatste wedstrijd van dit seizoen wilde winnen. Een afscheidscadeautje voor interim-trainer Omar Rziki, die de ploeg in korte tijd uit de degradatie zone heeft weten te halen. Rozenburg moest het stellen zonder de middenvelders Onur Zaif, Patrick Struijk en Bryan van der Laan, die op de donderdag training na zijn schorsing van 3 wedstrijden een blessure opliep.

Na de rust kwam Rozenburg goed de kleedkamer uit. Al in de eerste minuut, de toeschouwers hadden hun plaatsen amper ingenomen, was het Bethslot Woldeamanuel die Nick de Bil wegstuurde, maar zijn inzet belandde net naast, de voor Rozenburg, verkeerde kant van de paal. Lang duurde de opleving van Rozenburg niet. Binnen een kwartier wist Alexandria drie keer te scoren en stond voor Rozenburg iets terug kon doen er 3-0 op het scorebord. Misschien geflatteerd, zeker gezien de kansen van de Rood Gelen in de eerste helft. Of de stand in Vlaardingen, die in die periode was opgelopen tot 0-6 in het voordeel van Binnenmaas, het teken was om heel te blijven en geen gekke dingen meer te doen zal ongetwijfeld in de koppies mee hebben gespeeld. In de 53e minuut werd het 1-0 door Jurano O’Brien, in de 56e minuut was het na een foutje van centrumverdediger Maik den Ouden, Shay van Liempd die voor de 2-0 tekende en weer Jurano O’Brien was verantwoordelijk voor de 3-0 en stonden er 58 minuten op de klok. Alexandria op rozen, Rozenburg op de doornen en leek de wedstrijd gespeeld. Nick de Bil deed, op aangeven van Ibrahim Ayyldiz ingevallen voor Tim Bekker, nog iets terug in de 64e minuut, 3-1. Maar verder leek Rozenburg te berusten in de 21e nederlaag van dit seizoen. Het slotakkoord was voor de Rotterdammers die in de 78e minuut de eindstand op het bord zette. Romano Filé was de maker, 4-1.

Aanvoerder Nick de Bil

Nick de Bil wilde graag benadrukken dat de nacompetitie vorige week werd behaald door een zege op de directe concurrent Deltasport. Toch als Binnenmaas de sportieve plicht niet was nagekomen het nog anders had kunnen aflopen. “De kans dat Deltasport van Binnenmaas zou winnen was wel heel erg klein. Ik vind dat we op eigenkracht de nacompetitie hebben bereikt. Maar als we naar onze wedstrijd kijken vergeten we het in de eerste helft af te maken. Alexandria is een technische ploeg die op deze ondergrond (kunstgras, red.) goed uit de voeten kan.

In de eerste helft hebben we denk ik weinig weggegeven. Wat standaardsituaties waar ze toch niet echt gevaarlijk werden. We hadden zeker kansen. Zelf had ik er één die had beter gekund. Bethslot (Woldeamanuwel, red.) en Tim Bekker waren er ook dichtbij. We komen na de rust goed de kleedkamer uit grote kans om te scoren, die moet er in. En dan krijg je snel het deksel op je neus. En dan gaat Maik in de fout en staat het 2-0 en lijkt het gespeeld. Zeker omdat we ook doorkregen dat Deltasport inmiddels tegen een 0-3 achterstand aankeek. Op je vraag wil je zo’n stand weten, natuurlijk ik wel. Geen discussie zeker als je zelf met 2-0 achter komt. Je zag ook wel dat het in het laatste half uur eigenlijk nergens meer omging. Dan moet je, je niet uit de tent laten lokken, rustig uitspelen en vooral geen kaarten en blessures oplopen. Kortom geen gekke dingen meer doen. De focus ging denk ik, of je dat nu wil of niet, op de nacompetitie. En dat de score dan verder oploopt is daar een gevolg van. We scoren nog wel een mooie goal denk ik. Aangeven van Bethslot (Woldeamanuel, red.) Als je zegt typisch Nick de Bil goal klopt dat wel. Toch moet ik de laatste tijd meer werk verzetten. Maar het gaat niet om Nick de Bil, maar het gaat om Rozenburg. Na al die weken klap op klap beginnen we zaterdag op nul. Nu gaat het pas echt beginnen. Het was een meer dan lastig seizoen, maar we hebben toch ondanks de slechte resultaten directe degradatie voorkomen en Deltasport, met toch wel gerenommeerde spelers, onder ons gehouden. Vanaf nu begrijp ik 3 wedstrijden waarvan er twee op sportpark West. Moeten we natuurlijk wel de eerste winnen. Daarom de focus op zaterdag, het begint nu pas echt.”