In een wedstrijd waar Rozenburg alles onder controle leek te hebben, ging het ver in blessuretijd tocht nog mis. Niet de eerste keer dit seizoen voor de Rood Gelen dat het ver in blessuretijd toch nog tegen een deukje op loopt. Tot twee keer toe kwam Zuidland in die blessuretijd langzij. Bij de laatste keer stonden er al 54 minuten op de klokken. In de verlenging was Neal van Buuren de matchwinnaar en Zuidland naar de tweede klasse schoot.

Op een snikheet sportpark Guldeland was het vooral in de slotfase genieten voor het massaal opgekomen publiek. Het venijn zat in de staart met als winnaar Zuidland. Daar leek het gedurende de reguliere 90 minuten alles behalve op dat de wedstrijd die wending zou krijgen. Nu zijn finales meestal niet de mooiste wedstrijden. Dat kan ook niet daarvoor zijn de belangen te groot, zeker in de beginfase van dat soort wedstrijden is het aftasten en niet tegen een treffer aanlopen. Coach Peter-Marcel Nauta moest zijn ploeg weer aanpassen Tim Bekker had in de wedstrijd tegen Vierpolders een hamstringblessure opgelopen en Sander Kraaijeveld een breuk in zijn oogkas en is daaraan afgelopen week geopereerd. Nauta moest min of meer noodgedwongen ook het systeem omzetten naar 1-4-4-2. Ploegen waren in de eerste helft aan elkaar gewaagd. In de 8e minuut de eerste waarschuwing voor de Rood Gelen, maar het doelpunt werd door het arbitrale trio afgekeurd wegens buitenspel. Ook moest Onur Zaif, na ruim een half uur spelen, zijn keeper Vince Lissenberg behulpzaam zijn door een bal van de lijn te halen. Toch ging Rozenburg met een voorsprong naar de thee en dat zeker niet onverdiend. Bethslot Woldeamanuel werd de ruimte ingestuurd en met zijn weergaloze acties stuurde hij wat verdedigers het bos in en omspeelde de keeper, 0-1. “We spelen dan wel met twee spitsen, maar met Nick de Bil hebben we een man die lastig van de bal te krijgen is en altijd zijn kansen ziet. En met Bethslot een man met onnavolgbare acties”, en daar had coach Nauta van Rozenburg een vooruitziende blik.

Na de thee kwam Rozenburg zelfs op 0-2. Stefano Tavares, die zijn draai bij Rozenburg heeft gevonden, kwam aan de bal door een foutje in de verdediging van Zuidland en mocht alleen op doelman Melvin Nagy af gaan. Tavares behield het overzicht en in zijn ooghoeken de altijd attente Nick de Bil. Die mocht tenslotte afdrukken en stond de 0-2 op het scorebord. Het leek voor Rozenburg een gelopen race, maar niets was minder waar. Zuidland kwam terug in de wedstrijd door een zondagsschot, stijf in de kruising, van Van Ruben Speelpenning. Maar alles leek voor Rozenburg op z’n plaats te vallen en kreeg de ploeg van Nauta alle kansen om een meer dan lastig seizoen nog te kunnen redden. Bethslot Woldeamanuel onderuit gehaald in de zestien en Onur Zaif achter de bal vanaf 11 meter. Zaif schoot over en verzuimde zijn ploeg in veilige haven te loodsen. Met nog een minuut of 5 en wat blessuretijd op de klok leek Rozenburg de controle over de wedstrijd te kunnen behouden. En dan de hectische blessuretijd. Een scenario dat je niet kunt bedenken. In de 45 minuut komt Zuidland langszij door een kopbaldoelpunt van Mores de Hoog, 2-2. Rozenburg pakte het op en twee minuten later stond de ploeg van Nauta weer op voorsprong. Nick de Bil was de maker. Hij dacht de matchwinnaar te zijn trok zijn shirt uit en kreeg een waterdouche van de Zuidland bank en Rozenburg weer op voorsprong. Ver in blessuretijd een vrije trap van Robin van Buuren die nog van richting werd veranderd door Moris de Hoog en Zuidland weer langszij. In de verlening scoorde Zuidland door Neal van Buuren en was het kaarsje voor Rozenburg uit. Rozenburg had nog wat wissels toegepast en Ibrahim Ayyildiz was nog dicht bij een treffer, maar stond de paal in de weg. Zuidland naar de tweede klasse en Rozenburg naar de herkansing in de verliezers finale.

Trainer Peter-Marcel Nauta

“Ja, deze geven we toch wel een beetje weg. Als we die penalty benutten is het klaar. Dan denk ik, in de slotseconde komen ze toch nog langszij. Anders haal je die pot uit. Bij ons was ook de power er een beetje uit. Zijn komen weer langszij en dat geeft een boost. Kijk zo’n eerste goal komt uit het niets. We zetten wel te weinig druk op de bal. Je weet dat die speler naar binnen komt en wil schieten. We hadden in deze wedstrijd de mogelijkheid om in de tweede klasse te blijven. Dinsdag, de verliezers finale, wordt het een stuk lastiger. Fysiek en mentaal een behoorlijke aanslag. We moeten nu de teleurstelling verwerken, zeker omdat we de wedstrijd redelijk onder controle hadden. We hebben alles gegeven en dan dat ene momentje.”

Aanvoerder Nik de Bil is er dinsdag niet bij. Allereerst is hij geschorst, maar dan inmiddels ook op vakantie. “We hadden het vandaag af kunnen maken”, was de aanvoerder teleurgesteld in de afloop van de wedstrijd. “Die eerste is een zondagsschot, maar we hadden het in handen en zelf weggegeven. Kijk als we die strafschop erin schieten breekt er iets bij de tegenstander, maar hij ging over. Eigenlijk dacht ik dat ik de winnende had gemaakt vandaar dat shirt uit en van Zuidland de groetjes met een waterdouche van, ik dacht de verzorgster. We kwamen op 0-2 en tot de laatste seconde dacht ik het is genoeg dit gaan we redden. Maar dan zie je hoe voetbal kan zijn. Hier hadden we de kans, dinsdag wordt het een stuk moeilijker.”