Afgelopen zaterdag een vriendschappelijke wedstrijd tegen HBSS, een ploeg die Rozenburg ook in de competitie tegen zal komen. Als we sommige kenners mogen geloven ook een kandidaat voor de titel. Vorig seizoen kwam de ploeg van trainer Toon Wolters ook al ver en werd in de tweede ronde van de nacompetitie uitgeschakeld door Zuidland. Een nipt verlies, 1-0 in de 87e minuut op Groot Nibbeland, voor Toon Wolters en zijn ploeg. Zuidland ook een ploeg waar Rozenburg zich op stuk beet.

HBSS een ploeg die Rozenburg dus ook tegen komt in de competitie. Een graadmeter voor wat Rozenburg te wachten staat in de derde klasse. Vorig seizoen eindigde de Schiedammers op plaats 3, in de derde klasse D, een ploeg om rekening mee te gaan houden. Alhoewel dat was afgelopen zaterdag nog niet duidelijk te zien. In hoeverre Wolters zijn ploeg compleet had vertelt het verhaal niet. Bij Rozenburg ontbreken er nog altijd een aantal spelers. Maar de manier waarop Rozenburg in de derde klasse wil gaan spelen wordt als maar duidelijker. In de eerste helft met drie centrale en twee wingbacks. Tegen HBSS waren Sander Kraaijeveld Maik den Ouden en Elroy van Seventer het centrale trio. Sander Geveke en Lars Bekker bezette de vleugels. Vooral van de vleugelverdedigers wordt veel loopvermogen geëist. In balbezit doorschuiven naar het middenveld of nog verder naar voren. Bij balverlies terug naar de verdediging. Aan het einde van de wedstrijd werd duidelijk dat vooral bij Sander Geveke het veel kracht had gekost. Rozenburg coach Peter-Marcel Nauta heeft best wel wat mogelijkheden dit seizoen. Als Rozenburg met twee spitsen gaat spelen is dat soms wat aanpassen. Op het middenveld speelde in Schiedam Onur Zaif, Stefano Tavares en aanvoerder Bryan van der Laan. Zeker Stefano Tavares laat zien op het middenveld van extra waarde te kunnen zijn. Rozenburg was in Schiedam de meer voetballende ploeg. Vooral tot de laatste pass was het best goed. Om echt gevaarlijk voor het doel te worden waren de spitsen te gehaast of niet goed aangespeeld. De Poolse Rozenburger Szyomer Joachimiak kan best een speler worden, aanvallend, waar Rozenburg nog plezier aan gaat beleven. In ieder geval keuze genoeg voor coach Peter-Marcel Nauta, zeker ten opzichte van vorig seizoen, waar het langere tijd behelpen was. Met de komst van doelman Benny van der Meer, een keeper die niveau van de derde klasse, en hoger, probleemloos aan kan en de weer van een blessure hetstelde Silvio Spiessens lijkt het keepersprobleem van vorig seizoen opgelost. Zeker nu ook Tristan Pols traint bij de b selectie. In Schiedam kwam, een beetje tegen de verhouding in, HBSS op voorsprong. Sander Kraaijeveld speelde een bal in de 42e minuut, bijna zonder te kijken, dwars over het veld op een plaats waar in geen velden of wegen een speler in het rood en geel te bekennen was. Een cadeautje wat door HBSS dankbaar werd uitgepakt. Doelman Benny van de Meer kansloos op die schuiver. De rust in met een 1-0 achterstand.

Na de thee bleven Maik den Ouden en Elroy van Seventer in de kleedkamer achter, hamstring en liesklachten, en waren het Jordie de Groot en Bryan van der Laan die centraal moesten gaan spelen. Ryan van der Schilt moest op het middenveld de positie van Bryan van der Laan overnemen. In de 24e minuut van de tweede helft bracht Onur Zaif de ploegen weer op gelijke hoogte met een prachtig afstandschot in de kruising. Lang kon Rozenburg niet genieten van beauty van Onur Zaif. Twee minuten later geklungel op het middenveld, waar Ryan van der Schilt niet adequaat optrad en HBSS een bijna vrije doortocht gaf. Overigens werd Van der Schilt belabberd aangespeeld. Doelman Spiessens, in de tweede helft onder de lat voor Benny van der Meer, kansloos 2-1. Rozenburg probeerde nog wel een gelijkmaker uit de hoge hoed te toveren maar zover kwam de ploeg van Nauta niet.

Dinsdagavond 23-08-2022 speelt Rozenburg in Vlaardingen, Kooikerweg 3, tegen Victoria ’04. De wedstrijd begint om 20:00 uur.

Peter-Marcel Nauta

“Je ziet misschien wel de lijnen die we van plan zijn te gaan spelen. Maar helemaal goed gaat het nog niet. Wel zie je als Bethslot (Woldeamanuel, red.) erbij komt, dat er dan wat kwaliteit bijkomt. Kijkt wat meer om zich heen. Weet vaak wat hij van plan is. Dat zag je in de eerste helft minder waar de spitsen te vaak al diep gingen lopen. Beetje meer de wedstrijd aanvoelen, soms de één op één opzoeken om dan alsnog in de combinatie te gaan. Tweede helft hielden we het niet compact genoeg en werden de ruimtes steeds groter. Anders kan je dat potje gewoon uithalen. Als je kijkt naar die tweede goal. Soms moet je het niet mooi willen oplossen, maar de bal wegrossen. Die doelpunten geven we gewoon weg. Die eerste goal een breedte bal naar niemand en die tweede ook sneller reageren. Met de kansen moeten we zuiniger omgaan en beter uitspelen. Ik had graag in de voorbereiding ongeslagen gebleven, dat is nu niet gebeurd. Ik denk dat dit is waar we mee te maken krijgen. Wij meer voetballend. Ik heb er vertrouwen in dat we dit kunnen gaan brengen in de competitie, merk ik ook wel bij de groep. Je ziet wel dat als je het centrale blok opeens moet wijzigen het even wennen wordt. Op 3 september moeten we er staan.”