Deel 1.
Peter-Marcel Nauta ook in het seizoen 2022-2023 aan het roer op sportpark West. De trainer heeft het goed naar zijn zin op West en begint dan aan zijn vierde seizoen. Misschien heeft corona wel met de verlening te maken, uiteindelijk heeft hij na het succes van zijn eerste jaar (promotie naar de tweede klasse) niet echt meer kunnen laten zien waar hij met zijn Rozenburg toe in staat is. In gesprek met Peter-Marcel Nauta komen er veel zaken aan de orde. Natuurlijk corona, zijn besluit om verder te gaan, de talenten op West, blessures, smalle selectie, begeleidingsteam, de trainer zelf en alles wat in ons gesprek nog meer over tafel of moeten we zeggen door de telefoonlijn kwam.
Was sportenrozenburg.nl te snel met de mededeling over verlening en kan het nog mis gaan? “Nee waarom, ik heb vertrouwen in wat we met elkaar hebben afgesproken. Zou niet weten waarom het mis moet gaan. Rozenburg wil verder en ik ook. Natuurlijk heb ik wel even getwijfeld, omdat ik van mening ben dat als de groep aangeeft ‘wij zijn wel toe aan iets nieuws’, dan moet je stoppen. Belangrijk voor mij was wel dat de kern van de groep door wil gaan. Er is de nodige kwaliteit die kun je niet zomaar vervangen. Als de groep dan ook aangeeft we willen nog verder met mij als trainer, is voor mij aan de belangrijkste voorwaarde voldaan.”
Heeft corona een rol gespeeld om op West te blijven? “Wat bedoel je?” Eerste jaar promotie naar de tweede klasse. Het eerste seizoen in de tweede klasse op een haar na de eerste periode en dan werd het kwakkelen met de competities (stopzetten, onderbrekingen, niet uitspelen), maar ook met Rozenburg. “Natuurlijk wil je laten zien waar Rozenburg toe in staat is. Kijk, de spelersgroep heeft vertrouwen en de club ook. Ook in het verleden wel meegemaakt dat de spelersgroep wel door wil, maar de club/bestuur niet. Hier, bij Rozenburg, wil de club en de groep verder en dat corona dan invloed heeft op de prestaties is een gegeven. Klopt als je zegt, we hebben niet echt kunnen laten zien waar we toe in staat zijn. Voorlopig hebben we ook ander zorgen. We moeten nog niet te ver vooruitkijken. De eerste zorg is in de tweede klasse blijven. Als we weer mogen spelen weg bij die onderste plaatsen. Als ik terug kijk, lijden de prestaties zeker onder corona met name dit seizoen. We hebben toch een lange tijd stil gestaan. Ik zie dat ook wel bij andere ploegen. Stukje fitheid ontbreekt wel. Als ik naar de wedstrijden van dit seizoen kijk vind ik niet dat we altijd weggespeeld zijn. Ook wel wat pech, wedstrijden die we niet op het juiste moment beslissen. Maar bepalend is wel dat we aan de ene kant te veel kansen onbenut laten en aan de andere kant de doelpunten te veel en te makkelijk weggeven. Heeft ook wel te maken met de smalle groep en daardoor de keuzes die we moeten maken. Als er spelers wegvallen zijn de keuzes minder ruim. Dan moeten spelers soms op posities spelen die ze niet gewend zijn. Soms ook een voordeel. Als ik kijk hoe Tim Bekker de rechtsbackpositie invult de laatste wedstrijden en eigenlijk een rechterspits is. Toch knap, en een leerproces om straks misschien mee te verdedigen als hij op een ander positie speelt.”
Hoeveel tijd heb je nodig om weer te kunnen spelen? “Eigenlijk staan we weer stil. Trainen met twee man op anderhalve meter is geen voetbaltraining. De eerste wedstrijden staan nu op februari, dan moeten we wel twee tot drie weken ervoor kunnen trainen. En dan is het nog een hele opgaaf. Natuurlijk heb ik wel ideeën en met wat extra trainingen kan het wellicht. En andere verenigingen hebben daar ook last van.”
Hoe groot is de schade van corona op het voetbal? “Als ik naar onze selectie kijk valt de schade voor jonge spelers wel mee. Voor de wat oudere kan dat anders zijn. Als je 31 of 32 jaar was toen corona ons parten ging spelen is zo’n speler nu 34 en dat kan heel anders zijn. En dan is de vraag komen ze nog op die honderd procent. Dat kan lastig worden, dat is geen hogere wiskunde. En voor de jeugd. Los van corona kan er altijd een gat ontstaan in leeftijdsopbouw. Ook niet elk seizoen komen jonge spelers door. Voor de meeste clubs zal de schade wel meevallen. Voor Rozenburg op dat vlak denk ik ook, al moet ik bekennen dat ik niet alle ins en outs weet van het jeugdvoetbal. Onder 17 en onder 19 volg ik voor zover het kan, jonger niet zo.”
Afgelopen seizoen werd je verrast door overschrijvingen van Paul Santra, Floris van den Heuvel, Kevin van Heemst. Het stoppen van Rick Groenendijk en Luuk Visser. “Spelers die weg willen hou je niet tegen. Als ik naar Floris en Paul kijkt, die wens kan ik niet tegen houden. Die spelers hebben een bepaalde periode bij Rozenburg gespeeld en wilde met nog wat vrienden samen in een eerste elftal spelen. Ja, dat is zoals het is. Meer moeite heb ik met Armin Hasanovic, Luuk Visser, Kevin van Heemst, dat vind ik meer een mentale kwestie. Je moet er wel overheen kunnen kijken op een bepaald niveau een plekje af te dwingen. Ik denk niet dat die spelers de kans niet hebben gehad. Kansen moet je verdienen en benutten. Dan gaan ze terug naar hun vroegere club en dan kom je in een tweede elftal en dat was bij Rozenburg anders geweest. Dat is dan jammer. En wat Rick (Groenendijk, keeper, red.)betreft is dat een keuze, jammer vind ik dat het niet even met een belletje gaat, maar met een app. Dan moet je blij zijn dat Silvio (Spiessens, red.) en Tristen (Pols, red.) het op willen pakken. Dan raakt Tristan ook geblesseerd en dan waait het allemaal tegen. Dan heb je wind tegen en zal je het schip toch tegen de wind in moeten laveren en zo goed mogelijk door deze fase heen te komen.”
Foto's: v.b.n.b. Peter-Marcel Nauta, Paul Santra en Floris van den Heuvel.
Binnenkort deel 2 van ons gesprek met de coach van Rozenburg.