Het wordt een spektakel op 17 september, zeker als je van oude nostalgische bromfietsen houdt. Oldtimer club De Oudcamp uit De Lier gaat naar de Overkant, zoals de Westlanders dat noemen. De club heeft ook 15 tot 20 Rozenburgse leden en als ze dan toch naar de overkant gaan wil Arie van Oudheusden, prominent lid van De Oudcamp, ze ook wel een stukje van ons mooie dorp laten zien. Het wordt een tocht over Voorne Putten en Rozenburg en naar verwachting zullen er zeker 150 brommerfanaten aan de start verschijnen.

 

"Een Rozenburgse tak hebben we nog niet", vertelde Arie van Oudheusden. "We zijn lid van De Oudcamp in De Lier en dat is een grote vereniging met +/- 450 leden. Vanuit die club zijn er altijd een aantal tochten per jaar. Hier met de Rozenburgse leden doen we wel wat op Koningsdag of bij andere evenementen. Uiteindelijk is het bij oldtimerbromfietsen 'Zien en Gezien worden'. " Arie van Oudheusden kocht een paar jaar geleden een Puch zoals hij die zelf had toen hij een jaar of 16 was. "Mijn eerste brommer was een Batavus Whippet, maar na een jaartje had ik genoeg gespaard om een Puch te kopen. Ik denk dat ergens in 1967 was. Vol trots meegereden en veel plezier gehad. Hoe dat dan gaat met 18 jaar kreeg ik een rijbewijs en een autootje en was het brommerrijden voorbij. Tot een paar jaar geleden. Een paar vrienden hadden een oldtimer brommertje en wilde mij ook weer enthousiast maken. Eerst wilde ik niet want dan moet je toch ook een beetje verstand van hebben en kunnen sleutelen. Maar of het zo wezen moest het bleef toch een beetje in mijn hoofd. Ik kwam op marktplaats een Puch tegen uit 1961 exact zo als ik die ook had. Bagagedrager, twee van die kastjes ernaast potje er onder. Helemaal mijn Puch. Ik was verkocht oftewel ik heb hem gekocht. Ik ben lid geworden van de club in De Lier en daar kom ik soms op clubdagen en ga wel vaak met de tochten mee, zoals ook 17 september. Zaterdag 17 september komen ze naar de overkant zoals de Westlanders dat noemen. Het is onze najaarsrit over Voorne Putten en Rozenburg. Ik ben de laatste jaren erg betrokken met het uitzetten van die rit. Ik ken natuurlijk de dorpjes en weggetjes ook nog uit de tijd dat ik op de racefiets actief was."

Route door Rozenburg

Het beloofd een mooie najaarsrit te worden. De oldtimerbromfietsen starten om 12 uur vanaf het clubhuis in De Lier richting pont in Maassluis. Eenmaal op Rozenburg aangekomen wordt Arie van Oudheusden voorrijder, hij kent de weg en voert het commando. Aan de Rozenburg kant gaat het via het fietspad achter het tennispark naar de Raadhuisstraat, Clematislaan, Koninginnelaan, Emmastraat en via de Meeuwensingel naar de bruggen om naar Voorne Putten te gaan. Op de terugweg komt het gezelschap via de Laan van Nieuw Blankenburg tot aan de Brandweerkazerne weer in Rozenburg om vervolgens via Burgemeester Just de la Paisieresstraat, Emmastraat, Meeuwensingel, Grote Stern, de Zanddijk en de Vinkseweg terug naar de pont te rijden.

Het is niet bij die ene Puch gebleven voor Arie van Oudheusden . Hij heeft inmiddels 4 paradepaardjes op stal. Naast de Puch nog 2 Kreidlers en een NSU Quickly uit 1959. Zo af en toe zijn ze ook te bewonderen tijdens evenementen en braderieën. Onlangs nog bij festiviteiten Vopak Classic on Wheels Europoort. Bij Café de Buurt komen de brommerfanaten nog wel eens bij elkaar. Uitbater Leo heeft ook een oldtimer en dan is de link snel gelegd. Veiligheid staat voorop bij de oldtimerbrommer club. "De stoet wordt begeleid door verkeerregelaars en door het dorp houden we natuurlijk wel netjes de snelheid van 30 kilometer aan. Ik kijk nu al uit naar het moment dat de pont aan de Rozenburgse kant aanlegt. Je kent het wel. Voor de klep naar beneden is start de eerste zijn paradepaardje en omdat we een beetje kundegedrag vertonen volgt nummer 2 en de rest van de 150 brommers. Het lawaai, de rook en stank of lekkere geur is een beleving op zich", vertelde Arie ons nog. De mannen gaan vast een mooie dag beleven en wij kunnen de paradepaardjes aanschouwen als ze op 17 september door in ons mooie dorp Rozenburg rijden.