Het was er nog niet van gekomen. Het extreme seizoen wat achter ons ligt had uitschieters tot in de vakantieperiode. Rozenburg coach Peter-Marcel Nauta was al in Italië toen de laatste wedstrijd nog moest worden gespeeld. Een voorbereiding die ook niet helemaal vlekkeloos verliep. En daardoor niet een goed beeld geeft hoe de ploeg van West er voor staat. Maar zaterdag is het bekertoernooi begonnen en is er geen weg meer terug. De eerste wedstrijd was er winst tegen Monster Het seizoen 2022-2023 is van start.

Ons gesprek met de coach is van voor de wedstrijd tegen Monster, de reden dat die wedstrijd ontbreekt in het verhaal van Peter-Marcel Nauta.

Hoe is je voorbereiding verlopen? “Als ik kijk naar spelers, de aantallen waarmee ik wilde trainen zeker niet goed. Door vakanties, blessures en soms wat privézaken was de groep wat te klein. Op basis hoe je een voorbereiding in elkaar zet en wil werken aan een conditionele opbouw, was het niet optimaal. Daarvoor heb je grotere aantallen nodig. Zeker om te beginnen, later kunnen het wel wat kleinere groepen worden. Als je gelijk met kleinere aantallen moet beginnen kan de intensiteit te groot worden en moet je oppassen voor blessures. Je moet je aanpassen aan de omstandigheden. Dat wil niet zeggen dat ik er altijd blij mee ben. Conditioneel kom je op achterstand, maar ook het werken aan de spelsystemen loopt niet zoals ik het graag gezien zou hebben. We beginnen nu wel aan het seizoen en is er geen vrijblijvendheid meer aan winnen of verliezen.”

Een aantal nieuwe gezichten op West, wie zijn het wat voor type waar kun je ze gebruiken? “Zeker, spelers bij die bij Rozenburg van waarde kunnen zijn. Maar als je met achterstand begint of het papierwerk niet in orde is kan je ze nog niet gebruiken. Als je een paar jaar niet gespeeld hebt, wel andere trainingen gedaan kom je er snel achter dat voetbaltraining toch weer wat anders is. Als je 4 weken van de voorbereiding mist en er is er ook één met een blessure gekomen, loop je tegen een flinke achterstand aan. We hebben de definitieve selectie ook nog niet bepaald. Door bijvoorbeeld de blessure van Vince Lissenberg en andere onzekere zaken gaan we dat zeker nog niet doen. Uiteindelijk moet je kijken wie er beschikbaar zijn. We gaan nu door met de groep waar we mee gestart zijn. En het is wel zo, als je niet fit bent kan je ook geen wedstrijden spelen, ook niet in twee.”

De indeling in 3D, verwacht en ploegen die je kent? “Er zitten best wat ploegen uit Schiedam en Vlaardingen bij. Zijn ploegen waar we de afgelopen jaren niet zoveel mee te maken hebben gehad. Kethel Spaland dan in de nacompetitie toen we promoveerde naar de tweede klasse. HBSS, Excelsior’20, Victoria en DVO’32 zijn toch redelijk nieuw. Natuurlijk doen we ons huiswerk en lezen we ons in, niet alles is nieuw in het voetbal. Ik denk dat het een mooie competitie is waar meerdere ploegen goed voor de dag kunnen komen. Wie gaan er meespelen voor de prijzen? “HBSS op het allerlaatste moment in de nacompetitie uitgeschakeld door Zuidland. DVO’32 speelde lang bovenin mee, Vierpolders weer verreikt met spelers uit Brielle 2 en een ander soort trainer voor de groep (Jan Lekker. red.). RHS met de oud trainer van Vierpolders die mooie resultaten boekt in de voorbereiding. Ik denk dat de verschillen niet zo groot zijn.” Mis Rozenburg in dat rijtje! “Ja, wij moeten zeker voor een periode gaan. We hebben toch nog wel een smalle selectie, maar misschien hebben we over een paar maanden meer vlees op de botten en kunnen we dat waarmaken.”

Is er een goede balans tussen jeugd en evaring? “Met het aantrekken van jonge spelers met een binding met Rozenburg kan je voorkomen dat als er op een moment te veel oudere spelers stoppen een gat ontstaat. Maar die kans is er nog steeds. Die gasten moet in de basis komen of een bedreiging gaan vormen voor de oudere gevestigde orde. Natuurlijk moeten talenten dan wel blijven.”

Wat is de opdracht die je mee hebt gekregen? “Natuurlijk over gesproken, maar geen concrete afspraak van dit moet het doel zijn. Wel afspraken dat er geen randzaken de boventoon gaan voeren zo als afgelopen jaar. Zelf wil ik een periodetitel, meespelen voor de koppositie daar moet zoveel kloppen. Het kwartje moet ook goed vallen. Nogal een verschil of je begint met 3 gespeeld 9 punten dat geeft een ander gevoel als dat je start met 2 gelijke spelen en een nederlaag.” Wat is het grote verschil met vorig seizoen? “Er zijn nu gewoon een groot aantal dingen goed geregeld. De TC onderleiding van Erik van de Ridder heeft veel goed werk verricht. Het is nu makkelijker werken. En met Erik heb ik ook een klankbord.”

Als we nog een keertje terug kijken naar vorig seizoen. Waar ging het mis? “Een opeenstapeling van zaken, zowel voetbal technisch als randzaken. Als je kijkt naar de keeper. Die gaf er al na één wedstrijd de brui aan. Dat blijft niet zonder gevolgen Tweede keeper niet geheel fit op dat moment. Later in het seizoen zelfs met spelers in doel zoals Vince Lissenberg. Prima gedaan, maar voor een tweedeklasser onwaardig. Dat gaat irriteren bij mij, maar ook bij de spelersgroep. Als resultaten dan tegen gaan zitten gaat dat zwaarder wegen. Ik denk als we dan toch terugkijken er veel wedstrijden zijn geweest waar we absoluut niet hoefde te verliezen. Niet alleen de keeper, dat is te makkelijk, waren ook situaties waar ik dacht hoe kan je zo een bal spelen. Maar het geeft geen vertrouwen met elke keer een andere keeper. De scherpte was er lang ook niet. Pas in de allerlaatste fase van dat seizoen lieten we onze tanden zien.” Was het pech in de nacompetitie of hand in eigen boezem? “Ik denk beide. Tegen Zuidland was de pijp gewoon leeg in de verlenging. Tegen Oudewater was het bijna onmogelijk om te kunnen winnen.”

Je gaat anders spelen, of hoe moeten we dit zien? “Om te beginnen als trainer een fan van 1-4-3-3, maar je moet ook kijken wat je ter beschikking hebt. Het systeem wat we nu willen spelen vergt veel van de vleugelverdedigers (op dit moment Xander Geveke en Lars Bekker, red.) Die moeten top fit zijn. Het middenveld kunnen we wel invullen. We hebben zeker wel back-up. Ook voor de 3 centrale hebben we wel back-up. En met Jordie (de Groot, red) hebben we een speler die een trainer nooit laat vallen en altijd uit de brand helpt. Natuurlijk moeten we nog schaven. De spitsen zullen als het nodig is mee moeten verdedigen. Maar we kunnen een hele uitleg geven van dit systeem, maar we moeten er mee aan de slag, ook ik.”

Tot slot

Je begint aan je vijfde seizoen of moeten we zeggen het derde? “Ja, natuurlijk twee seizoen onderbroken en niet uitgespeeld. Het blijven vijf seizoenen. Rozenburg had ook kunnen zeggen na drie seizoenen we stoppen ermee. Dat hebben ze niet gedaan dat spreekt vertrouwen uit. Verder kijk ik nog niet. We moeten eerst iets neerzetten en kijken hoe in december/januari de vlag erbij hangt.”