Het lijkt of het allemaal geen moeite kost en 'The Sky the Limit is' maar zo makkelijk gaat het ongetwijfeld nu ook weer niet. Alhoewel afgelopen zondag reed de Rozenburgse amazone Ezra Boer voor het eerst in de Z1 klasse bij de dressuurpaarden en pakte gewoon twee winstpunten en werd eerste in een wedstrijd in Vlaardingen. Ongekend voor een 13 jarig meisje die naast met haar paard Zoé ook met haar pony Nikki al in de Z2 klasse heeft gereden, voor pony's is er geen hoger niveau.

 

Ezra wilde na de regiokampioenschappen in de L2 klasse, begin februari van dit jaar, zo snel mogelijk door naar de M klasse. Immers voor die kampioenschappen in de L2 heeft Ezra een aantal wedstrijden meegedaan zonder winstpunten. In het achterhoofd misschien deelname aan het NK maar zover kwam het niet. Ezra behaalde een prachtige 6e plaats maar uit de regio Zuid-Holland mochten 4 naar het NK. Ezra vond het een gemiste kans maar wilde na de regiokampioenschappen maar één ding zo snel als mogelijk naar de Z1. Natuurlijk was er overleg met haar trainster Jolanda de Hoop en ook met Misscha Koot, waar ze één keer in de maand bij traint, of dat allemaal wel verstandig was. Binnen drie wedstrijd had Ezra voldoende punten om naar de M2 te mogen gaan. Eigenlijk kon het niet uitblijven en na dat overleg met haar trainsters werd besloten om de M2 over te slaan en kreeg Ezra dispensatie van de KNHS. Ezra rijdt met haar pony Nikki al in de Z2 klasse op het hoogste niveau en haar paard Zoé heeft een paar jaar geleden, met een andere ruiter, al in de ZZ licht klasse gereden. Ezra Boer dus binnen een maand van de L2 naar de Z1. Een prestatie van formaat voor de 13 jarige Ezra Boer. Ezra komt nu voor het merendeel tussen volwassenen te rijden en wordt de concurrentie steeds zwaarder. Maar in Vlaardingen liet ze zien waar ze toe in staat is. Het wordt bijna gewoon en weer twee winstpunten.

Flardingha ruiter in Vlaardingen

"Het gaat gewoon super met Zoé. Zo konden we ook versneld door naar de Z1. Zoé en ik zijn erg naar elkaar toegegroeid. Het is een heerlijk paard! Zoé traint 5 keer in de week en mijn moeder longeerd haar ook nog een dag in de week. Afgelopen zondag voor de eerste keer in de Z1. Heel erg gespannen was ik eigenlijk niet. We hadden de proef in de trainingen meegenomen en een aantal keren gereden. Ik had er gewoon vreselijk veel zin in. In de Z1 mag je met een stang en trens hoofdstel rijden (een klein stangetje en een dubbel bit en dubbele teugels voor de verfijning van de oefeningen met het paard red.) best nog wel even wennen maar gaat al erg goed. Het los rijden ging goed het voelde allemaal erg goed aan. Ik was de eerste in de proef die moest rijden. Er zat een klein foutje in maar eigenlijk maakte ik me daar niet zo druk over. We hadden besloten om maar één keer te rijden (je mag in wedstrijden 2 keer een proef rijden red.). Zo'n stap naar de Z1 en dan ook nog de M2 overslaan was al moeilijk genoeg. Het ging niet alleen goed maar de jury vond dat ook en kreeg gelijk 227 punten goed voor 2 winstpunten. Mooiere start in de Z1 kon ik me niet wensen. Op 28 maart is de volgende wedstrijd dan in Stad aan het Haringvliet. Daarna komen er weer een aantal leuke wedstrijden", vertelde Ezra over haar eerste wedstrijd in de Z1 klasse.

Voorbereiding op de wedstrijden

"Eigenlijk ben ik er altijd mee bezig en speciale voorbereiding heb ik niet. De proefjes worden wel meegenomen in de trainingen. Meestal één keer in de maand train ik ook bij Mischa Koot naast de trainingen bij Jolanda de Hoop", vertelde Ezra Boer nog. Met haar pony Nikki in de Z2 klasse en met haar paard Zoé in de Z1 klasse best wel veel voor een 13 jarige vroegen we nog aan Ezra. "Dat valt best mee, ben veel op stal en moet veel trainen maar doe het met heel veel plezier. Ik beleer op dit moment ook nog een pony voor iemand anders. Daar ga ik eind april ook wedstrijden mee rijden in de L1 klasse. Leuk om te doen", had Ezra nog een nieuwtje voor onze redactie.

De doelen liggen nu bij de regiokampioenschappen in de Z1 in augustus van dit jaar en in het verlengden eventuele deelname aan het NK in september. "Het NK is natuurlijk een doelstelling maar wil ook zoveel punten verzamelen zodat ik na de zomer ook door kan naar de Z2", beëindigd Ezra Boer haar verhaal. Om naar de Z2 te mogen gaan moet je 10 winstpunten behalen, afgelopen zondag waren dat er alvast twee.