Kethel Spaland had er voor gekozen om boven op het tunneldak van de A4, een bijveld, te gaan spelen en niet op het hoofdveld. Misschien een opmerkelijke keuze, maar clubs mogen dat beslissen als het tweede veld aan de eisen voldoet. Het was er voor het publiek koud en met een harde wind in de lengterichting van het veld, voorspelde dat geen fijne voetbalmiddag.

 

Dat Rozenburg voor de punten naar Schiedam was afgereisd werd al snel in de wedstrijd, en zeker in het verloop van die pot in Schiedam, duidelijk. Alleen voor punten moet je doelpunten scoren, voor veelvuldig balbezit krijg je nu eenmaal geen punten. Bij Rozenburg Benny van der Meer weer onder de lat en moest Desley de Vliegh de geschorste aanvoerder en spits Nick de Bil vervangen. Rozenburg kampt met nog veel geblesseerde spelers en zo moest de technische staf van Rozenburg naast de geschorste Nick de Bil het tegen Kethel Spaland doen zonder Maik den Ouden, Lars Bekker, Szymon Joachimiak, Vince Lissenberg en Alain Kers. Met de harde wind in de rug begon Rozenburg aan het potje waar de punten meer dan nodig waren om verder bij de nacompetitie streep weg te komen. Die harde wind was toch wel voor grote delen van de wedstrijd bepalend. Bal moest laag over de grond worden gespeeld en dat lukte niet altijd. Ballen door de lucht waren onberekenbaar en ook de verdedigers van de thuisploeg hadden soms moeite de bal door de lucht weg te werken. Rozenburg veel in balbezit, maar kansen creëren was op het dak van de A4 een ander verhaal. Ook Rozenburg doelman Benny van der Meer werd amper getest die eerste helft. Wat pogingen van Bethslot Woldeamanuel en ook met de snelheid van Tim Bekker bleef het succes uit. Stefano Tavares, behendig en lastig te verdedigen, wist het net achter de doelman van Kethel Spaland, Ruben Hortensius, niet te vinden. Bij Kethel Spaland was vooral aanvoerder Glenn van Troost actief, maar liep zichzelf herhaaldelijk vast in de verdedigers van de gasten uit Rozenburg. Ook in de tweede helft een zelfde beeld Rozenburg balbezit zonder gevaarlijk te worden en Kethel Spaland hopen op dat ene foutje van de Rood Gelen. Dat foutje kwam er dan ook. Met nog een minuut of tien te spelen was Kethel Spaland succesvol. Een snelle omschakeling bij een corner van Rozenburg werd de bal, met de wind mee, de vrije ruimte ingestuurd. Alleen verdediger Wessel Boertje was als slot op de deur achtergebleven. En als scoren moeilijk gaat moet je een puntje koesteren en vooral geen risico nemen en de bal richting bewoonde wereld schieten. Maar de thuisploeg mocht inmiddels met twee man, aanvoerder Glen van Troost en de uiteindelijke doelpuntenmaker Daan Nesse, op doelman Benny van der Meer afgaan en de sluitpost kansloos achterlatend. Twee minuten later had verdediger Elroy van Seventer nog de gelijkmaker op zijn schoen. De bal maakte door de harde wind een ongelukkig stuit waardoor de centrale verdediger de bal niet naar behoren kon raken. De drie punten bleven in Schiedam en Rozenburg met lege handen terug naar West.

Aanvoerder Bryan van der Laan

“Dat we hier niet hadden hoeven te verliezen is wel een understatement”, begint de aanvoerder direct na de wedstrijd zijn verhaal met toch nog een glimlach en een knipoog op onze eerste, met wat ironie overgoten, vraag. “We komen voorin te kort en we geven één kans weg. Dan moet je meedogenloos verdedigen en die bal weg rammen. Over het hek heen en desnoods de tunnel in. Als je niet kan winnen moet je het punt koesteren. Nu komen we weer in de probleemzone. Ja, was dacht ik een corner voor ons, die rammen ze weg, stuitert een paar keer over een paar man heen en komt voor de voeten van Wessel (Boertje, red.) dan is mooi aannemen en een prachtige actie niet aan de orde. Weg rammen zo’n bal. Als je daar de bal verlies en ze komen met twee man op de keeper af ben je kansloos. Ja, ik ga geen excuses zoeken, maar de entourage, de wind en een k*t veld. We hebben denk ik wel 90 procent balbezit. Allemaal niet belangrijk, om te winnen moet je goals maken en dat hebben we niet gedaan. Een stukje tot voor de zestien gaat het allemaal nog wel dan worden we slordig en maken verkeerde keuzes. Als je zelf niet kan scoren moet je de ‘NUL’ houden. Ook dat hebben we niet gedaan.”

De schade valt voor Rozenburg nog wel weer mee. DVO’32 lijkt maar moeilijk aan punten te komen. OHVV, van oud Rozenburg trainer Mark van Os en waar Bryan van der Laan en de op non-actief gestelde Rozenburg trainer Peter-Marcel Nauta volgend seizoen te bewonderen zijn, komt ook niet boven de nacompetitielijn. Toch is het oppassen voor Rozenburg met zaterdag de streekderby tegen Vierpolders, thuis op West, op het programma. HBSS is nog één puntje verwijderd van de tweede klasse, dat gaat volgende week uit bij Meeuwenplaat vast gebeuren. Of maakt de nummer twee op de ranglijst, Meeuwenplaat, het nog spannend en wordt dat puntje een weekje later, in de thuiswedstrijd van HBSS, tegen VDL behaald. Voor de Rood Gelen een ver-van-mijn-bedshow en heeft de technische staf van Rozenburg andere zorgen.