Het was afgelopen zaterdag voor v.v. Rozenburg de eerste vriendschappelijke wedstrijd van het seizoen 2016-2017, in en tegen Streefkerk werd er verloren met 3-2. Ondanks de vijf nieuwe spelers voor Rozenburg, op Paul Santra na geen nieuwe gezichten. Wel een nieuw systeem waarmee het technisch duo Dennis en Dave Zaal de competitie in willen gaan. Althans het lijkt er op dat het in ieder geval die richting op gaat. Dennis Zaal wil in een 1-3-5-2 systeem spelen en dat is een lastige en misschien wel een hele moeilijke variant van het voetbalspel.

Al vroeg in de wedstrijd kwam Rozenburg op achterstand. Bij een hoekschop kwam doelman Dennis Vermeer, die in de eerste helft de afwezige Stephan van Asperen verving, een vingertop te kort om de bal weg te werken en GertJan Lagendijk van Streefkerk profiteerde, 1-0. Het was vooral onwennig, met 3 verdedigers kom je heel snel in een één op één situatie. Tegen Streefkerk begon Rozenburg met Elroy van Seventer, Jordie de Groot en Maik den Ouden als de verdedigers. Bij een 1-3-5-2 systeem zijn de twee buitenspelers op het middenveld belangrijk. Eigenlijk de briljantjes in een elftal, waar loopvermogen niet onbelangrijk is. Bij balverlies de extra verdedigers en bij balbezit de extra aanvallers, ga er maar aanstaan. Het grote gevaar bij 1-3-5-2 zit in balverlies op de helft van de tegenstander dan kan een ploeg opeens met veel spelers voor de bal staan. Na de vroege goal van Streefkerk in de 5e minuut was er twee minuten later nog een balletje op de lat van de thuisploeg. Veel van het Rozenburgse spel verliep over de linkerkant waar Sander Arkenbout de vleugel moest bestrijken. Qua snelheid heeft Sander misschien wel wat ingeboet maar dat maak de linkspoot meer dan goed met zijn inzicht en wie vertelde ook alweer altijd 'Je bent nooit te laat als je op tijd vertrekt'. Toch kwam Rozenburg aanvallend vaak een mannetje te kort om echt gevaarlijk te worden voor het doel van de derdeklasser Streefkerk. De twee spitsen bij Rozenburg in de eerste helft, Quak en De Bil, zijn spelers die in de bal komen en dan is het grootste verrassing effect al weg. Oefenwedstrijden zijn er om spelers en systemen uit te proberen en vooral niet te snel conclusies aan te verbinden en er vooral van te leren. Wel is duidelijk welke richting het vlaggenschip door Dennis en Dave Zaal gestuurd wordt. Een goed uitgevoerd 1-3-5-2 systeem is niet alleen moeilijk uit te voeren maar ook moeilijk te bestrijden en of Rozenburg daar in de toekomst succesvol mee zal zijn moet nog blijken.

In de tweede helft wisselde Dennis Zaal al zijn bankzitters en werd al snel duidelijk dat ook de bankzitters van de eerste helft moesten wennen aan de speelwijze. Toch kwam Rozenburg heel snel in die 2e helft langszij. Het was de ingevallen Rick Tas die met een verre ingooi, echt een wapen voor dit Rozenburg, het hoofd van Lennart Quak wist te bereiken en stond de 1-1 op het bord. Tas speelde in de 2e helft rechts aan de buitenkant voor Onur Zaif die op die positie in de 1e helft speelde. Nog voor er een uur op de klokken stond kwam Streefkerk weer op voorsprong. De drie verdedigers, in de 2e helft Dennis Nijkamp, Jordie de Groot en Elroy van Seventer, werden simpel uitgespeeld, 2-1. Vijf minuten later stonden de ploegen weer op gelijke hoogte. Elroy van Seventer werd vastgepakt in de zestien bij een hoekschop en vanaf 11 meter had Bryan van der Laan geen moeite om de 2-2 op het bord te zetten. Een zondagsschot van afstand, waar de doelman in de 2e heft Silvio Spiessen geen antwoord op had, bracht de thuisploeg de overwinning, 3-2.