Meer dan verdiend en wat een afsluiting van het seizoen voor Rozenburg afgelopen zaterdag in Heenvliet, waar de Rood Gelen Zuidland versloegen en volgend seizoen in de tweede klasse spelen. De kroon op het werk of de kers op de taart zoals coach Peter-Marcel Nauta het voor de wedstrijd noemde. “Zuidland heeft wat moeite om het spel te maken daar moeten we ze bestrijden en vooral de slag op het middenveld winnen”, was de coach van Rozenburg voor de wedstrijd vol vertrouwen.

Met de geblesseerde Vince Lissenberg moest Nauta zijn team wijzigen ten op zichtte van de week ervoor tegen OSV Oud-Beijerland. “We spelen met Jordie de Groot in het centrum en Sander Kraaieveld op de rechtsbackpositie.” Een omzetting die de coach van de Rood Gelen toch snel ongedaan moest maken. Op de linkerkant ontwikkelde Zuidland snelheid, waar Sander Kraaijeveld niet altijd een antwoord op had. In de elfde minuut kwam daar ook de voorsprong voor Zuidland vandaan. Ayrton Verlaan mocht op de punt van de zestien vrij uithalen en stond de 1-0 op de borden. Nauta wisselde Kraaieveld en Jordie de Groot van positie en was het gevaar aan de linkerkant ingedamd. Zuidland begon beter aan de wedstrijd en Rozenburg had moeite om in het eigen spel te komen. Naarmate de eerste elft vorderde ging Rozenburg meer en meer voetballen en werd het bij Zuidland vooral werkvoetbal. Rozenburg doelman Wouter Bloothoofd hield zijn ploeg nog een aantal keren in de race in situaties waar de doelman zeker met spectaculaire reddingen Zuidland tot wanhoop dreef. Balletje van de schoen gepakt bij Ricardo Rapmund. En in slotminuut van de eerste helft mocht Rapmund het nog een keer proberen maar vond tot twee keer toe Bloothoofd op zijn pad. Rozenburg creëerde in de eerste helft niet zoveel kansen, maar je zag wel het vertrouwen toenemen bij de mannen van Nauta.

En dan heeft Rozenburg Bryan van der Laan

Rozenburg kwam beter uit de kleedkamer na de thee, creëerde meer kansen en werd voetballend sterker. Ook Zuidland trainer Aad Andriessen moet zijn ploeg in de rust hebben gewaarschuwd, geen overtredingen binnen de 20 meter. Maar die boodschap was niet aangekomen bij zijn mannen. In de 59e minuut mocht Rozenburger Bryan van der Laan van een meter of twintig aanleggenen schoot de bal in de voor hem linkerbenedenhoek binnen. Grensrechter Elco van Gurp vond dat Stefan van Es hinderlijk buitenspel stond en ging het feestje niet door. Maar drie minuten later was het wel raak. Andriessen moet aan die melkreclame met die koe en het zwembad van vroeger hebben gedacht ‘Ik zei nog zo geen bommetje’ vertaald in geen overtreding rond de zestien. In de 62e minuut mocht Bryan van der Laan met zijn fluwelen linkerpoot opnieuw aanleggen. Dit keer in de rechterbovenhoek en stond de gelijkmaker wel op het bord. Zuidland keeper Marcel Kardux kansloos. Of keepers nu wel een muur neerzetten of niet, het lijkt de Rozenburger niets uit te maken. “Fantastisch gevoel”, was de aanvoerder Bryan van der Laan opgelucht dat het gelukt was. “Tot aan die eerste goal van hun hadden wij het heel moeilijk, misschien de spanning. Tot die goal waren zij op alle fronten iets verder dan wij. Daarna gingen ze toch wat meer achteruit lopen en konden wij meer voetballen. We creëren dan wel niet zo heel veel, maar ook in de rust hadden we er zeker nog alle vertrouwen in. We zijn wel vaker van een achterstand teruggekomen en we weten dat wij dat kunnen. Kijk die vrije trap zat er lekker in dat geeft natuurlijk vertrouwen en bij die tweede bewaarde Floris (van den Heuvel, red.) goed het overzicht en kon ik zo binnenlopen. Dan kom je voor en dan mag je het eigenlijk niet meer weggeven.” Zuidland was inmiddels ook met 10 man komen te staan doordat Sven van den Bogaerdt er met twee keer geel vanaf moest. Rozenburg leek op rozen en maar Zuidland kwam ook met tien man terug naast Rozenburg. “Dan komen ze met tien man toch nog gelijk (Morris de Hoog mocht vrij inkoppen)”, gaat Van der Laan verder met zijn verhaal. “En als je dan 10 seconde voor tijd een kans krijgt voor open doel moet die er in (Nick de Bil schoot de bal binnen de vijf meter voor open doel over) Die mag je niet missen. Dan wordt het verlengen en wordt het weer een slijtageslag zoals vorige week. Zuidland kreeg toch nog wel kansen, maar gelukkig kon Nick (de Bil, red.) het afmaken. Mooie voorzet van Floris (van den Heuvel, red.), kopbal Nick de Bil. En nu naar de tweede klasse, iets waar we hard voor hebben gewerkt. Mooi lekker een niveau hoger, meer voetbal. Ik kijk er nu al naar uit. Maar nu eerst een feestje.” Zuidland kwam niet verder meer dan een terecht afgekeurd doelpunt (buitenspel) en kon het feestje voor Rozenburg beginnen.

Peter-Marcel Nauta

“Ik kan het bijna niet geloven”, had de coach even alles nodig om zo snel ons te woord te staan. Hij wilde naar zijn feestende jongens en zijn familie. Ook wilde Nauta niets weten over zijn bijdrage aan dit succes. “Dit hebben de jongens gedaan. Als je de eerste helft ziet vandaag is Zuidland beter, tot een kwartier voor rust toen begonnen we weer te voetballen. In de tweede helft waren wij beter. In de 90e minuut kunnen we het afmaken, dat lukt dan niet. Gelukkig pakt Wouter dan nog een paar ballen. We begonnen niet goed. We hadden op de rechterkant geen grip en had ik wel het gevoel dit moet ik snel omzetten. Sander (Kraaijeveld naar het centrum en Jordie op de rechterkant). Je zag als het nog een keertje mis gaat kom je niet meer terug in de wedstrijd. Ik denk dat het meer dan verdiend was.”

Doelpunten: 11e minuut Ayton Verlaan 1-0; 62e minuut Bryan van der Laan 1-1; 72e minuut Bryan van der Laan 1-2; 82e minuut Morris de Hoog 2-2 en 99e minuut Nick de Bil 2-3.

Peter-Marcel Nauta wisselde: Bethslot Woldeamanuel kwam voor Stefan van Es; Onur Zaif voor Sander Arkenbout; Jeroen Brobbel voor Sander Kraaijeveld en Jeffrey Bokma voor Floris van den Heuvel.