Moet Nauta zich zorgen gaan maken over het spel van zijn Rozenburg. Als je de eerste helft tegen Strijen, vorige week, en de eerste 20 minuten van de bekerwedstrijd op sportpark West van afgelopen zaterdag tegen Meeuwenplaat in ogenschouw neemt, zeker niet. Hij zag zijn ploeg met nog een kwartier te spelen, afgelopen zaterdag, op een 3-1 voorsprong staan. Zijn nieuwe keeper, Ünal Bayka, die met spectaculaire reddingen zijn ploeg schijnbaar moeiteloos in de wedstrijd hield en ook nog een penalty stopte. Maar zag zijn ploeg ook binnen 5 minuten een 3-1 voorsprong weggeven en uiteindelijk in de slotfase met 3-5 verloor. En ook dat Stefan van Es met rood mocht vertrekken. Het laatste kwartier afgelopen zaterdag was het een gatenkaas en zakte het spel van de Rood Gelen naar een bedenkelijk niveau. Dat zal Nauta ook niet zijn ontgaan zijn.

Rozenburg begon goed aan de wedstrijd. Met Jeffrey Bokma als linkerspits voor de aan de enkel geblesseerde Floris van den Heuvel. En Bokma zorgde in de 10e minuut voor de 1-0. Weliswaar had Meeuwenplaat snel een antwoordt. De snelle Miraldino Marques Celio werd de ruimte ingestuurd en de hoogspelende (ver van het eigen doel) Rozenburgse verdediging kwam in problemen. De geroutineerde centrumverdediger Regillio van Buuren kon Marques Celio nog wel achterhalen, maar waren spelers en de bal al wel in de zestien en was het vooral voor Van Buuren oppassen dat de bal niet op de stip zou belanden. Het werd kappen en keren en kon Marques Celio uiteindelijk het netje vinden, 1-1. Het spel van de thuisploeg werd na die gelijkmaker wel minder, maar echt in gevaar kwamen de rood gelen niet en als Meeuwenplaat gevaarlijk werd was er doelman Ünal Bayka die met een paar reflexen Rozenburg in de wedstrijd hield. De doelman speelde een prima wedstrijd, stopte in de tweede helft nog een penalty, maar moest ook vijf keer de trieste gang naar het net maken.

Ünal Bayka:”Ik doe gewoon mijn ding en laat zien wat ik kan”

“Toch wel teleurstellend. Als je 3-1 voorstaat moet je toch wel alles dichtgooien en ze niet laten spelen, dat gebeurde wel. We gingen op buitenspel spelen terwijl dat eigenlijk niet echt nodig was. We hebben in fases best goed gespeeld. Maar was er ook veel onnodig balverlies. Ik pakte er nog wel een paar, maar het mocht niet baten. Met die penalty wist ik die is voor mij. Zeker toen die linkspoot (Lesley Bak, red.) achter de bal ging staat. Dan geven we het binnen 4 minuten helemaal weg, zonder reden. Als we gewoon de controle behouden is er weinig aan de hand. Zij moeten komen wij staan met 3-1 voor. En waarom we opeens op buitenspel moeten gaan spelen, daar was het zeker in de tweede helft de scheidsrechter niet naar. Volgende week tegen Brielle misschien moeilijker, maar kan je ook meer voetballen. We hebben de hele voorbereiding op kunstgras getraind en gespeeld. Misschien komen de ballen dan wel aan, die vandaag mis gingen. Dat ik nu eerste keeper ben en of daar voor mij twijfels waren? Ik doe gewoon mijn ding en laat zien wat ik kan.”

Het was warm op West en het spel werd gaande de wedstrijd wat minder zeker aan de kant van de thuisploeg. De vloeide combinatie van de beginfase kwamen wat minder uit de verf. In de derde minuut van de tweede helft ging de bal op de stip. Paul Santra haalde een doorgebroken speler neer in de zestien, in een uiterste poging met een sliding de bal onder controle te krijgen. Lesley Bak achter de bal en Rozenburg doelman Bayka twijfelde geen moment en pakte de bal klemvast. Rozenburg pakte de draad weer op en uit een vloeiende combinatie tussen Bryan van der Laan Jordie de Groot over de linkerkant, was het de mee opgekomen centrale verdediger Elroy van Seventer die de voorsprong, 2-1, op zijn naam schreef. Rozenburg wisselde na die voorsprong en kwam Patrick Struijk voor Paul Santra en Stefan van Es voor Jeffrey Bokma. Als dan Bryan van der Laan met een beauty, subtiele voetbeweging met zijn fluwelen linker pootje, met een lob de 3-1 op de borden zet lijkt de wedstrijd gespeeld. Niet altijd oogstrelend, maar over grote delen van de wedstrijd degelijk. En dan gebeuren er toch dingen waar niemand met een sympathieën voor de thuisploeg rekening mee had gehouden. Binnen vijf minuten wordt de 3-1 voorsprong uithanden gegeven en staat Meeuwenplaat met 3-4 op voorsprong. Mocht Stefan van Es met rood alvast naar de kant en werd het in de slot minuut zelfs nog 3-5.

Aanvoerder Bryan van der Laan

“Het eerste kwartier spelen we goed, zuiver aan de bal. En in de omschakeling gelijk druk op de bal, zodat ze de lange bal niet er overheen kunnen leggen. Na een kwartiertje ging dat wat minder en waren we overal te laat. Of het nu de warmte was of de bereidheid om druk te kunnen zetten en voor elkaar willen werken? Ik heb geen moment het gevoel gehad dat we de tegenstander hebben onderschat. We hadden afgesproken alles te geven en alleen het resultaat telde. Dan kom je met 3-1 voor en denk je we moeten dit vasthouden. En dan kunnen ze die ballen er zomaar overheen leggen en staan we te slapen. We moeten misschien ook ophouden met dat stappen achterin. Dat zie je gewoon een keer of vier vijf hartstikke mis gaan. Dan die rode kaart. Het staat nog 3-3, dom zeker als het echt natrappen was. Dan roep je het over jezelf af. Deze hadden we moeten winnen en we moeten vooral naar ons zelf kijken. Om nu nog verder te komen in de beker met zaterdag de wedstrijd tegen Brielle wordt een lastig verhaal.”

Rozenburg kon te kort het spel domineren afgelopen zaterdag in de wedstrijd tegen Meeuwenplaat, maar op West en zeker Nauta zal beseffen dat verslappen, zoals zaterdag na een half uur in de tweede helft, op dit niveau meedogenloos wordt afgestraft.

Doelpunten: Jeffrey Bokma 1-0 (10 min); Miraldino Marques Celio 1-1 (13 min); Rust 1-1; Elroy van Seventer 2-1 (60 min); Bryan van der Laan 3-1 (75 min); Lesley Bak 3-2 (77 min); Darwin Essen? 3-3 (79 min); Richendel Petrona 3-4 (81 min) en Chayo Maria 3-5 (90+ min).