Deel 2 van ons gesprek met Peter-Marcel Nauta.

In het eerste deel van ons gesprek toonde de coach van Rozenburg zich uitdrukkelijk met het oog voor de realiteit. Het is zo als het is, klagen helpt niet je aan de regels houden wel. En het is amateurvoetbal, wel heel belangrijk, maar als je kijkt wat er in de wereld gebeurt niet het belangrijkste. Maar de coach mist het wel, de training, de dolletjes, de wedstrijdspanning. Hij kan niet wachten om weer te beginnen.

 

Hoe lang heb je nodig om, als we weer mogen voetballen de selectie wedstrijdfit te krijgen. “We liggen nu wel wat langer stil. Afhankelijk hoe alles gaat lopen heb ik wel het idee om toch een wat langere voorbereiding in te plannen. Normaal begin je eind juli en de eerste competitiewedstrijden liggen vaak in derde week september. Dat zijn normaal een week of zeven. Als we volgend seizoen weer kunnen zou je dat een week of twee kunnen verlengen. Maar ik realiseer me dat vroeg in de zomer beginnen ook de vakantieplannen doorkruist. Als we straks weer meer mogen zullen we ook blij zijn, dat je weer eens met vakantie kan. Spelers zullen ook niet staan te springen om de vakantie in te leveren voor de voorbereiding op de competitie. Dat snap ik ook erg goed.” Voorlopig geen voetbal hoe moet het verder? “Zoals ik er nu naar kijk kan het wel eens maart worden voor we, en dan nog in groepjes van vier, weer mogen gaan trainen. Als je dan in april weer met de hele groep zou mogen trainen, kan je geen competitie meer draaien. Je hebt nog een paar weken nodig om wedstrijdfit te worden. Maar aan de andere kant is het ook de KNVB die besluit. Soms vanuit een ivoren toren. Als de KNVB beslist dat we van april weer starten met de competitie en je hebt alleen met viertallen getraind ben je er niet klaar voor. Als je dit seizoen te ver doortrekt in juli zit je ook alweer in de vakantie periode en dicht op het begin van de competitie van het volgende seizoen. Een streep er door, en eventueel de resterende wedstrijden als vriendschappelijke potjes spelen.” We bespreken ook met Nauta nog even de mogelijkheid om een soort Voorne-Putten Rozenburg cup te gaan spelen met ploegen hier op de eilanden. VPR Trophy in ere herstellen. Nauta ziet dat zeker als een optie.

Seizoen 2021-2022

Zijn er al gesprekken met spelers die ook volgend seizoen het rood gele shirt om de schouders dragen? “Ik ben met spelers in gesprek en krijg de indruk dat de meeste wel door willen. Natuurlijk moet je ook denken aan oudere spelers die misschien afhaken. Als dat zo is gaan we daar natuurlijk op inspelen. Maar het doel is deze selectie bij elkaar houden en doorgaan waar we gestopt zijn.” Hoe zit het met de verjonging waarvoor je een aantal spelers met een Rozenburg verleden terug hebt gehaald naar West. Is het voor die spelers verloren tijd juist in de periode dat ze door moeten groeien? “Natuurlijk niet goed voor die spelers, maar voetballen verleer je niet zomaar. Voor de oudere spelers is het vooral fit worden en voor de jonkies oppakken. En je hoeft een aap niet te leren klimmen. Jonge spelers die weer kunnen gaan spelen, met voldoende kwaliteit en de goede mentaliteit pikken het weer snel op.” Ook liet Nauta nog even weten dat zijn volledige staf ook volgend seizoen doorgaat.

Nuchtere kijk op de situatie

“Ja, het is niet anders. Wij kunnen niet voetballen, maar er zijn ook mensen die kunnen hun zaak niet open doen. Ik denk dat dat problemen zijn van een andere orde. Wel relativeren. Er zijn inmiddels veel mensen die het niet meer na kunnen vertellen. Ik had dolgraag gevoetbald, maar als ik een keuze had tussen voetballen en bijvoorbeeld een zaak open, voor mensen die het nu slecht hebben, had ik voor dat laatste gekozen. Ik ga niet klagen. Ik neem voor wat het is en probeer er het maximale uit te halen binnen de regels die we allemaal moeten volgen.”

Tot slot

“Ik hoop dat we snel weer met z’n alle weer op het veld kunnen staan. Ook al is dat met groepjes verdeeld over het veld. Je ben dan weer even met andere dingen bezig. Dat is wat we nu enorm missen. Dat dolletje, de geintjes, de voetbalhumor, het lekker werken met elkaar. Ik zal blij zijn als dat weer terug is. Als trainer en als speler zou ik er niet voor kiezen om nu op deze manier te stoppen.”

Copyright © 2021 www.sportenrozenburg.nl. Alle rechten voorbehouden.
Joomla! is vrije software uitgegeven onder de GNU/GPL Licentie.
Sunday the 19th. .