Het voetbalseizoen is weer begonnen en de eerste puntjes zijn verdeeld. Of er nu ook punten verdiend zijn door de man met de vlag? Het zou kunnen, want niet zelden horen we dat een goede assistent-scheidsrechter punten verdiend voor zijn ploeg. Waarschijnlijk niet het eerste doel van de KNVB.

Maar laten we blij zijn dat er mensen zijn die het willen doen. Met een glas bier in de hand commentaar geven, meestal op de man met de vlag van de tegenpartij, is toch een stuk makkelijker dan langs de lijn rennen op je vrije zaterdagmiddag. Maar ik moet toegeven er zijn boefjes bij. Kan ook nog zijn dat de hersenen, de hand waar de vlag zich bevindt, sneller aansturen dan gewenst of dat er zich een kleine storing voordeed. We hebben er niet voor doorgeleerd, dus we weten het niet echt. Wat we wel weten dat andere landen hier anders mee omgaan. We waren in Duitsland bij een amateurvoetbalwedstrijd en wat me opviel dat de grensrechter een beetje liep te drentelen rond de middenlijn en zeker niet ter hoogte was van het spel met de bal. De gedachte dat een wat oudere man niet voldoende conditie had, moest ik snel vergeten, want de jonge gozer aan de andere zijde vertoonde hetzelfde beeld. Dus maar eens vragen hoe het zat. Niet direct de goede antwoorden uit het publiek, maar dat herkende ik ook wel in al die jaren dat ik met de camera rond de velden dartelde. Als ik wel eens wat gemist had omdat de camera voor mijn ogen zat wist het eigen publiek of zelfs de man met de vlag van sommige verenigingen me nauwelijks te helpen met een naam of situatie. Maar terug naar die Duitse wedstrijd. In de onderklasse mogen niet neutrale assistent-scheidsrechters zich alleen bemoeien met een uitbal en is de scheidsrechter op het veld verantwoordelijk is voor buitenspel en andere spelsituaties. Moet zeggen, het was wennen, maar weinig op- of aanmerkingen aan het adres van de scheidsrechter. Hoe komt, geen idee. Discipline of sneller en zwaarder straffen?  Maar hier in Holland  vooral chapeau (petje af) voor de mannen en vrouwen die een adviserende rol naar de scheidsrechter willen vervullen, niet willen opvallen door stoer gedrag en vooral punten pakken voor hun ploeg niet als hoofdtaak zien.  

De KNVB geeft ook opleidingen voor assistent-scheidsrechters en die gaan verder dan een inworp aangeven of het al dan niet terecht omhoogsteken van de vlag bij buitenspel. Assistent-scheidsrechter bij een vereniging mag je zijn bij alle wedstrijden waar geen KNVB assistent-scheidsrechter is aangesteld en bij voorkeur een cursus assistent-scheidsrechter gevolgd. Op hogere niveaus is zo’n cursus wel verplicht.