Afgelopen zaterdag stond het Rozenburgse wielertalent Boris Romers aan de start van het NK veldrijden. Veldrijden is niet helemaal de specialiteit van Boris maar ondanks dat alles op het wegseizoen wordt afgestemd kan Boris ook in het veldrijden aardig uit te voeten. Tevreden was Boris niet over zijn wedstrijd in Sint Michelsgestel maar uiteindelijk zat er voor de Rozenburger niet veel meer in. Een plaats bij de eerste twintig was het doel en het werd uiteindelijk plaats 30.

Eerste keer op een NK veldrijden?

“Bij de nieuwelingen bij het veldrijden wel. Dit seizoen voor het eerst bij de nieuwelingen. Bij de jeugd heb ik al twee eerder meegedaan en op de weg ook twee keer. Dus helemaal nieuw was het rijden op een NK niet.”

Lastig parcours of een parcours wat je lag?

“Het parcours lag me op zich wel. Had een beetje gesneeuwd en was wat gladder. Ging niet overal goed maar op zich kon ik er wel redelijk rijden. Bij de start stond ik ergens in de derde rij. Had een beetje pech dat ik al in het eerste rondje achter een valpartij terecht kwam. Daar kwamen veel jongens over me heen en was het voor mij vooral een inhaalrace. Door die valpartij kwam ik wel weer ver van achteren te zitten. Was wel een smal parcours, zeker in het deel van het bos, maar er waren ook stukken waar inhalen wel goed kon. Mijn start was niet goed en dan de pech van die valpartij is een goede klassering bijna niet meer mogelijk. Uiteindelijk zat er niet veel meer in dan die 30e plaats. Ik kon later in de wedstrijd nog wel wat plaatsjes goedmaken heb er toen nog uitgehaald wat er in zat. De laatste twee ronden ging het wel lekker. Niet helemaal tevreden maar beter ging het zaterdag niet, na die slechte start en achter die valpartij.”

Hoe zit het met je materiaal?

“Banden zijn belangrijk en de bandenspanning. Ik heb voor de veldfiets één set wielen, wel meer banden maar die heb ik dit seizoen niet echt nodig. Bij het NK konden de banden redelijk op spanning. Het was niet zo modderig dus dan hoeven de banden niet zo zacht. Moest wel wat vaker van de fiets zeker bij de balken. Daar had ik niet zo goed op getraind en dan is afstappen veiliger. En ik kan redelijk snel weer op de fiets. Op een fiets geschikt voor veldrijden zitten SPD pendalen, daar kan je aan twee kanten in klikken. Dat gaat dan wel redelijk snel."

Hoe gaat het nu verder?

“Ik doe nog een paar trainingen bij de club, ik denk nog twee keer en ga dan helemaal over op de weg. Voor mij is de weg ook leuker. Veldrijden gaat soms wel aardig maar de weg is mijn ding. Nu snel volop gaan trainen voor het wegseizoen. We hebben plannen voor een wedstrijd in Denemarken en in de schoolvakantie staat een meerdaagse rond Assen waar ik wil rijden. Wordt mijn eerste seizoen bij de nieuwelingen op de weg.”

 

Foto: met dank aan Koos 't Hart (archief)