Dat was gelijk de laatste keer dat we Scom/De Zeehond hebben geschreven. Bij de startgemeenschap tussen het Hoogvlietse Scom en het Rozenburgse De Zeehond, sluiten het komende seizoen de waterpoloërs van De Duck uit Brielle aan. Het samenwerkingsverband is vooral gericht op de jeugd en daarmee de toekomst van het waterpolo in de regio.

Er is meer nieuws, het heren 1 team van coach Harry Kok zal ook het komende seizoen uitkomen in de derde klasse van de bond. Door wat verschuivingen in de competitie is er een plaats (zelfs meerdere plaatsen) vrijgekomen en kan het afgelopen seizoen eigenlijk gedegradeerde Scom/De Zeehond nu toch op bond niveau blijven poloën. We praten met coach Harry Kok over de startgemeenschap, de indeling van de competitie en de kansen voor het seizoen 2018-2019.

Waarom een uitbreiding en komt ook De Duckt bij de startgemeenschap?

“Eigenlijk is het een kwestie van overleven en de talenten meer bij elkaar te brengen om het waterpolo in de regio een boost te geven. Ons heren 1 team speelt in de derde klasse bond, en ook het derde team is kampioen geworden en gaat verder als scomzeehondduck 2 en daarmee hoger spelen. Dat team is ook niet meer het jongste team en het ontbreekt eenvoudigweg aan doorstromende jeugd. Om die kloof voor de regio te dichten is het nodig dat we als drie verenigingen samen gaan werken. Er zijn situaties bij de verenigingen waarbij de verenigingen niet meer een volledig jeugdteam in het water kunnen houden. In die zin is het ook een moeten. Waterpolo krijgt toch wat minder aandacht in de media, niet meer zo populair dan een tiental jaren terug en is er een duidelijke terugloop van de leden. Het wedstrijdbad voor de hoger spelende teams is en blijft Rozenburg. Voor spelers uit Hoogvliet en Brielle een kwartiertje rijden met de auto. Lagere teams blijven ook wel in Brielle en Hoogvliet spelen. Als we de sterkste jeugd bij elkaar kunnen brengen werken we aan de toekomst. Als we dat niet kunnen wordt overleven moeilijk voor het waterpolo in onze regio. Zal het afzakken naar een bedenkelijk niveau, en clubs zelfs moeten stoppen.”

Toch nog derde klasse bond!

“Ja, we waren gedegradeerd maar er zijn wat plaatsen vrijgekomen in de nieuwe indeling en konden we mee opschuiven en spelen we volgend seizoen weer in de derde klasse bond. Ik weet er niet alles van maar een ploeg als Niemo-van Vliet is uit elkaar gevallen. Een beetje het probleem als er te veel spelers in een team spelen die niet of nauwelijks binding met een club hebben. Als er dan 7 man opstappen, zoals bij Niemo, heb je geen team meer. Ook in de tweede klasse zaten vorig seizoen te weinig teams en dat is dit jaar rechtgetrokken. Voor ons mooi, zeker omdat we alleen tegen De Kempvis en Niemo weggespeeld zijn. In de andere wedstrijden konden we meekomen en soms op een wat knullige manier de punten hebben verspeeld. We krijgen nu een nieuwe kans.”

Wat zijn je kansen en doelstelling voor het nieuwe seizoen?

“Als ik naar de ploegen kijk waar we nu bij zijn ingedeeld moeten we zeker uit de degradatie zone kunnen blijven en ons meer richten op een plaats in de middenmoot. Misschien wel met een schuin oog naar de bovenkant van de middenmoot kijken. We hebben nu ervaring opgedaan dus van wennen is geen spraken meer. We moeten nog wel Sacha (Akneav, red.) missen. Hij moet stage lopen in het buienland en dat gaat het komende seizoen gebeuren. De periode is een half jaar of dat de eerste helft van de competitie of de tweede helft is staat nog niet vast. Hij moet wel, kan anders niet door met zijn studie. We gaan in ieder geval twee jeugdspelers bij de selectie halen, Daniel Akneav en Sam Kocken. Verder zal er niets wijzigen en gaan we spelen met het zelfde team als vorig seizoen.”

De tegenstanders seizoen 2018 - 2019

Vereniging

Vorig seizoen

De Reigers

Kampioen in de 1e klasse A

‘dELFT

3e klasse bond / 4e plaats

OZV

3e klasse bond / 7e plaats

Sassenheim

3e klasse bond / 9e plaats

SCOMzeehondduck

3e klasse bond / 12e plaats (als Scom/De Zeehond)

Wave

3e klasse bond / 10e plaats

WZC

3e klasse bond / 6e plaats

WZK Zwemmen

3e klasse bond / 8e plaats

Z&PC De Gouwe

3e klasse bond / 3e plaats

Z&PC Rotterdam

3e klasse bond / 5e plaats

ZZ&PC De Devel

1e klasse A / 5e plaats

Zoals coach Harry Kok het al aangaf wordt het een mooi seizoen met zeker kansen voor SCOMzeehondduck. Natuurlijk afwachten in hoeverre de andere team zich hebben versterkt. Dat zal later pas duidelijk worden. Veel spelers (7 spelers)van Niemo-van Vliet zijn naar WZC Zoetermeer overgestapt en is daarmee gelijk de gedoodverfde kampioen.