Niet de beslissende wedstrijd in de competitie, ook niet een wedstrijd waar je na-afloop van zegt het begin van het einde van het avontuur in de derde klasse bond. Daarvoor heeft de ploeg van Harry Kok te vaak laten zien dit niveau aan te kunnen. Maar wel een wedstrijd waar Scom/De Zeehond met een beter resultaat zichzelf een dienst had kunnen bewijzen in de strijd tegen degradatie.

“Bij de pressing gaat het wel vaker een beetje mis bij ons”, vond Jim Kok na het einde van een mindere wedstrijd voor zijn ploeg in ’s Gravenzande tegen het Westland. Jim Kok moest zijn inspanningen in de slotfase van de wedstrijd bekopen met kramp en had alles gegeven om een beter resultaat te behalen. Dat resultaat kwam er niet. Na 4 keer 7 minuten stond er 7-2 voor de thuisploeg Westland op het scorebord, een uitslag die niet eens geflatteerd was. “We hadden moeite om de bal vast te houden. Bij de tegenstander ging dat net allemaal een beetje makkelijker”, gaat Jim Kok verder met zijn verhaal. “Geen goede wedstrijd van onze kant dat moet en kan beter. Misschien stond er toch te veel spanning op die wedstrijd. Door dit verlies hebben we het niet meer in eigenhand en worden we ook afhankelijk van wat andere doen. We mogen nu ook niet meer verliezen anders zijn we sowieso kansloos. Kijk, als je ervan het beging gelijk al achteraanloopt speelt dat toch mee. Alles wat je dan gaat doen gaat geforceerd, net niet even een seconde wachten, geen goede controle niet even die rust pakken. Als je zegt dat je vandaag geen ploeg hebt gezien die voor de laatste kans streed moet ik dat beamen. We moesten Robert (Goedendorp, red.) soms uit de spits halen. Kreeg van de scheidsrechters ook niet veel mee. En ja dan moet er iemand anders vrijkomen, maar die uitwerking gaat bij ons toch wel eens wat moeilijker. Nu moeten we afwachten of we nog kansen krijgen voor klasse behoudt.”

Een krampachtig begin van de wedstrijd in het thuisbad van Westland, Maesemunde. Een wedstrijd waar op voorhand veel op het spel stond, was al snel duidelijk dat Westland beter met de spanning om kon gaan dan Scom/De Zeehond. Moest Scom/De Zeehond doelman Maik Kok flink aan de bak was het in de eerste periode voor Joost Endhoven, sluitpost van de thuisploeg, wat simpeler om de ‘NUL’ op het scorebord te houden. Mark Hartog van Banda was op schot en verantwoordelijk voor de eerste vier doelpunten van Westland. Overigens een speler die er al 31 heeft in liggen dit seizoen, verdedigend was de schutter van Westland nauwelijks te stoppen. In de eerste periode bleef de schade voor de ploeg van Harry Kok nog wel overbrugbaar, 1-0. En ook de tweede periode, 3-1, leek Scom/De Zeehond nog niet verslagen, alhoewel het geloof in een goed resultaat langzaam wegebde. Vooral Robert Goedendorp lag in de klem bij zijn tegenstanders.

Robert Goedendorp

Je kwam er in de spits niet aan te pas, verdedigend Westland sterk of aanvallend Scom zwak? “Beide denk ik. Had wel ‘t idee dat zij een stuk feller waren dan wij. En als je t over de spits hebt...ik speelde eigenlijk niet zo goed vond ikzelf, daar moet ik eerlijk in zijn. Als je goed speelt word er over geschreven en dat mag bij slecht spel niet anders zijn. Niks lukte. Wil niet zeggen dat we dan hadden gewonnen, maar met wat meer doelpuntjes hadden we misschien meer weerstand kunnen bieden.Laten voorzichtig zijn over scheidsrechters, ze waren dan misschien niet erg tegen, maar zeker niet mee als we het over de spitspositie hebben. “Het waren twee scheidsrechter die eigenlijk heel anders fluiten. De ene laat veel toe en de ander fluit heel snel en soms ook onterecht, is dan moeilijk rekening mee te houden. Op de midvoor positie word er veel geworsteld en in de aanval werd er bij mij meer tegen gefloten terwijl er aan de andere kant naar mijn idee meer werd toegelaten waar ook doelpunten uitkwamen. Terwijl ik in de eerste periode wel een 5 meter had mogen krijgen en later een doelpunt werd afgekeurd i.v.m. aanvallende fout.” Coach Harry Kok wilde je op 5 (links voor) om via 1-3 (rechterspits – en verste speler van het vijandelijk doel) in scoringspositie te brengen. Ook daar bleef succes uit? “Dat klopt. Heb ‘t een paar keer geprobeerd maar liep nu ook niet. Daarnaast bleef de midvoor positie vaak onbemand als ik er niet lag en als ik dat zie duik ik er eigenlijk toch vaak wel weer in. Waar zie je nog kansen? “ Dit is een pijnlijke nederlaag, met winst hadden we ‘t onszelf wel wat makkelijker kunnen maken. Als je naar ‘t schema kijkt van alle degradatiekandidaten kan het nog wel al zijn we ook wel afhankelijk van de andere uitslagen. Maar laten we in eerste instantie eerst op onszelf richten en doen wat we moeten doen en dat is de volgende wedstrijd winnen, dan zien we daarna wel wat de andere uitslagen zijn geworden. Het moet dan wel beter dan afgelopen zaterdag, misschien dat we deze wedstrijd nog kort nabespreken, maar daarna zo snel mogelijk vergeten en focussen op de volgende wedstrijd. Als het aan mij ligt strijden we, zolang handhaven nog mogelijk is, tot de laatste snik.

Thijs Schouten scoorde in de 3e periode de 3-1 en Timo Heskes in de 4e periode de 6-2. Meer zat er voor de ploeg uit Rozenburg/Hoogvliet niet in. “Te afwachtend, te passief, niet durven in starten, niet ervoor gaan. We verliezen dit op slimheid. Het was geen sterke wedstrijd van onze kant. Het tempo was te laag en zo kort na de wedstrijd heb ik eigenlijk ook geen idee waarom het zo mis gaat. We zullen dit evalueren en kijken of we er beter uit kunnen komen”, was coach Harry Kok toch een beetje een verslagen man.

Periode standen: 1e Periode 1-0 2e Periode 3-0; 3e Periode 5-1 en de 4e Periode 7-2.

Doelpuntenmakers Scom/De Zeehond in de wedstrijd tegen Westland: Thijs Schouten en Timo Heskes.