Ogenschijnlijk een seizoen waar FC IJsselmonde, met Rozenburger en aanvoerder Marnix Sonneveld, om de prijzen zou gaan spelen, eindigde in een finale waar derde klasse op de valreep veilig werd gesteld. De Rozenburger is niet alleen als speler op de ‘zes’ of ‘acht’ positie van belang voor zijn ploeg, maar ook als leider in het elftal. Inmiddels is Marnix de aanvoerder van FC IJsselmonde waar hij aan het begin van het seizoen nog de derde man voor de band was. We kijken toch nog even terug met Marnix Sonneveld op de wedstrijd van afgelopen week en naar het afgelopen seizoen.

“Toch best wel een lastige opgaaf”, kijkt Marnix terug op de wedstrijd tegen GSC/ESDO. “Een ploeg met veel scorend vermogen, maar ook een ploeg die we niet kende. Een ploeg waarvan we wisten, als ze voor komen je het lastig gaat krijgen. En helaas kwamen ze voor. We kregen kansen, maar wisten die de eerste helft niet te benutten. We kregen zeker ook wel wat plaagstootjes, maar niet dat we echt onder druk stonden. De rust in met 0-0 en nog geen twee minuten na de rust was een voorzet van de rechterkant die gedragen door de wind zo het doel in. Daarna merkte we wel dat er een soort knop omging bij die gasten en ze begonnen met het ontregelen. Tijdrekken, ballen wegschieten, vervelende overtredingen, maar we probeerde ons eigen spel te blijven spelen. Dan krijgen we een terechte pingel. Ilyas Bencharef zet een actie in en wordt binnen de zestien onderuit gehaald. Wessel Kool is dan de aangewezen man om dat klusje te klaren. Daarna werd het in mijn beleving toch een vervelend potje. Een verre uittrap van onze keeper kwam eigenlijk een beetje door toeval bij Sidney van Gelder terecht waardoor hij op een een-op-een op de keeper af kon gaan en schoot hem keurig binnen. Pas bij het teruglopen had ik in de gaten dat het de 89ste minuut was. Daarna nog een extra verdediger ingebracht als slot op de deur en het potje over de streep getrokken.” In de slotminuut nog een rode kaart voor GSC/ESDO, maar Marnix Sonneveld had met IJsselmonde toen al het derdeklasserschap veilig gesteld.

Hoe kijk je terug op dit seizoen

“Een enerverend seizoen vol ups en downs. Lastige vraag waarom we aan het begin een tijdlang op de eerste plaats staan en het dan inzakt. Onze doelstelling was eigenlijk handhaven en dat is in eerste instantie niet eens gelukt. We starten goed met een complete en fitte groep. Maar naarmate het seizoen vorderde kwamen er ook jongens op de bank die dat niet konden waarderen en stopte. Vaste krachten die altijd speelde kregen andere verantwoordingen bij hun werkzaamheden, waardoor ze niet altijd meer konden spelen. De selectie werd daardoor smaller en we miste het vuur een beetje om voor elkaar te werken. Dat kostte uiteindelijk veel punten en hebben we een reeks neergezet van dacht ik 7 wedstrijden die we verloren. Begonnen is het bij OSV waar we een 4-2 voorsprong in de 87ste minuut nog weggeven.”

Je blijft bij IJsselmonde

“Ja, dat zeker. Ik ben een onderdeel van het team en wil mijn verantwoordelijkheid zeker nemen. Er waren wel mogelijkheden om naar een andere club te gaan, maar vond dat ook niet netjes. Ik had gezegd dat ik waarschijnlijk wel wilde blijven en toen kwam die reeks van slechte wedstrijden en kwamen we als club in een lastige periode. Dan is het makkelijk om te zeggen, ik nok er mee. Dat is niet zoals ik ben, dan moeten de schouders er onder. Ik was van derde aanvoerder ook doorgeschoven naar eerste drager van de band. Heel veel vertrouwen vanuit de club en de trainer Dave Koring.” Hoe kom je als Rozenburger bij IJsselmonde terecht. “Toen ik nog bij Rozenburg speelde hadden we een thuiswedstrijd tegen BInnenmaas. Tijdens het warmlopen liep ik met iemand (Wessel Kool) van Binnenmaas waarmee ik bij Brielle had gespeeld. Die gaf aan dat hij naar IJsselmonde ging en die waren op zoek naar een nummer ‘zes’ of ‘acht’. Niets ten nadelen van de groep bij Rozenburg, maar had het gevoel dat het beter was om ergens anders te gaan voetballen. Na een goed gesprek bij IJsselmonde begin ik nu aan mijn derde seizoen.”

Waar heb je tot nu toe gespeeld?

“Begonnen bij Rozenburg, ben toen gevraagd om naar SVV te gaan samen met Xander Buitenhek (Speelt nu bij Spijkenisse, voorheen Feyenoord en NEC). Daarna zijn we met een paar spelers naar Excelsior Maassluis gegaan, daar was ook Jesse Honcoop bij, die nu ook bij IJsselmonde speelt, en toen met een tussen jaar bij Rozenburg naar Brielle, bij de A- tjes en senioren, waar ik hoofdzakelijk in het tweede team speelde. Terug naar Rozenburg voor drie seizoenen en nu dan bij IJsselmonde.” Wat was je beste periode? “Toen ik naar SVVging dacht ik nog wel verder te komen in het voetbal. Daar speelde we tweede divisie landelijk. Bij Brielle in de jeugd waren ook mooie jaren. En nu erg op mijn plek bij IJsselmonde.” Hoe kijk je naar het komende seizoen? “Er komen wel wat nieuwe spelers, van de huidige selectie blijven er elf over, een jasje uitgetrokken. Komt een nieuwe trainer en de huidige trainer blijft betrokken bij de club in de TC. OP je vraag of ik het volgende seizoen weer de aanvoerdersband mag dragen, zeker geen must geen idee hoe de nieuwe trainer daar naar kijkt. Voor mezelf is het mooi als ik die verantwoordelijkheid nog een seizoen zou mogen dragen.”