Het doel voor Senna Pols is de Open Nederlandse Kampioenschappen lange baan zwemmen in juni 2014 en behoren tot de echte top van Nederland op die discipline. De schoolslag is haar favoriete nummer en daar zal dan ook de prioriteit liggen. De limieten liggen heel erg scherp en de concurrentie moordend groot.
Maar Senna is gemotiveerd om dat doel te gaan behalen. Dat kan ze natuurlijk niet alleen en wordt begeleid en ondersteund door haar coach Berrie Ritmeester. Wij wilden wel eens achter de schermen meekijken, zijn mening over Senna horen, we stelden wat vragen aan de hoofdcoach van MNC Dordrecht.
1) Wie is Berrie Ritmeester, waarom wordt iemand zwemcoach en was je zelf een succesvol zwemmer?
Ik ben Berrie Ritmeester, een jonge man van 27 jaar, welke begon met zwemmen op zijn elfde. Na jaren van middenmoot binnen de regio Rotterdam, ook wel Kring ZRO, bleek de echte top onhaalbaar. Wel zag ik dat er trainers/coaches nodig waren, en hierin ben ik me gaan verdiepen. Zo gezegd zo gedaan, een trainerscursus en een geheel "eigen" visie over het zwemmen. Gerichte oefeningen uitdenken bij de slag door deze ook zelf te doen en testen, en er natuurkundig naar te kijken. Analytisch denken is dan ook noodzakelijk om de "problemen" in de slag op te lossen. Hiermee zoek ik naar oefeningen en ontwikkel ik bestaande oefeningen door met nieuwe varianten. Dit liep lekker en na goede resultaten bij een betrekkelijk kleine club, ben ik op mijn 21e gevraagd bij MNC-Dordrecht actief te worden als trainer/coach. Uiteindelijk ben ik nu dus aan mijn 6e seizoen in de landelijke top bezig als trainer/coach en het bevalt mij goed. Een leuke groep welke werkt en raced op het hoogste niveau binnen Nederland houdt mijn drive op en top. De combinatie MNC-Dordrecht en Berrie Ritmeester hebben al diverse titels opgeëist en daarnaast ook een aantal Nederlandse Records en EJK deelnamen.
2) Hoeveel uren per week besteed je aan het coachen van zwemmers/zwemsters?
In het begin was het zo`n 4 uurtjes in de week als tijdsbesteding, zwemmen en secretariaat werk. Sinds ik bij MNC-Dordrecht werkzaam ben is dit gegroeid naar een kleine 40 uur per week. Hiervan zijn 20 uur trainingen begeleiden, en nog eens en kleine 20 uur met voorbereidingen als schema's en overleggen, en uiteraard de wedstrijd coaching. Al met al een leuke hoeveelheid naast een full-time baan.
3) Waar let je op om te zien of iemand talent heeft en de juiste mentaliteit om topzwemmer/zwemster te worden?
Of iemand een topper wordt is moeilijk te zeggen. Jonge zwemmers kunnen er met kop en schouders al bovenuit steken, maar of dit een topper in de dop is moet nog maar blijken. Een talent laat zich vooral zien in de volgende dingen; Weten wat hij/zij wilt, Door gaan waar anderen stoppen, Durven keuzes te maken. Verder is het van belang binnen het zwemmen of de bouw juist is; Lengte, grote handen/voeten, atletische bouw. Door ouders gepushte kinderen halen het doorgaans niet. Het kind moet "bewust" kiezen en voornamelijk lol blijven houden tijdens het ontwikkelen. Verder zijn er altijd laatbloeiers welke bovenstaande laten verdwijnen, maar zoals in alles bevestigen de uitzonderingen de regel.
4) Je werkt veel met pubers is daar een speciale aanpak voor nodig?
Met pubers werken is inderdaad een bepaalde manier van werken. Het belangrijkste is vertrouwen wat naar twee kanten moet gaan. Elkaar in je waarde laten, respecteren wat er voor gedaan wordt en de juiste feedback met een lolletje op zijn tijd. Een en ander moet strak uitgelijnd zijn, maar om deze lijn moeten we het ideaalplaatje maken. De één iets meer vrijheid bij invulling van oefeningen, de ander juist weer opdrachten zoals wij als kader willen zien.
5) Hoe is Senna Pols bij jullie/jou terecht gekomen?
Senna wilde twee jaar terug meer gaan trainen. Via haar vereniging de Zeehond '73 is zij met mij in contact gekomen. Marian Vroegindeweij is een goede vriendin binnen het zwemmen van mij. Elkaar, en hierbij op voorhand de zwemmer, helpen is ons motto. Wij staan er voor de sporters en niet andersom. Senna begon bij ons in eerste instantie om meer uren te maken. Helaas kwam zij net te kort voor ons Talent-Centrum, maar de potentie die ik in haar zag heeft ons een mooie optie laten maken voor haar.
6) Wat is Senna voor een (zwem)meisje, en kan ze de top halen?
Ze weet wat ze wil, en doet hier veel voor. Er kan nog wat gerichter gewerkt worden, maar ze weet haar tekorten. Hier moeten we aan werken, en we zijn op de goede weg. Of ze DE top kan halen durf ik niet te zeggen, maar haar eigen top is zeker nog niet bereikt. Door de scherpe limieten op de korte baan lijkt het binnen Nederland over het geheel wat minder, maar er zijn zwemmers veel zwemmers die het net niet gehaald hebben. Ook Senna is er hier één van, en dat terwijl haar specialiteiten meer op de lange baan liggen. Naast het zwemmen is ze een vrolijke meid. Roze is haar kleur, shoppen haar ding, en met vriendinnen lol maken kan zeker niet ontbreken. Uiteraard past dit wel in het sportschema.
7) Liggen haar specialiteiten individueel of meer in teamverband (estafette)?
De specialiteiten van Senna zijn individueel meer gericht. Haar slag is de schoolslag, welke in estafettes alleen op de wissel variant voor komt. Hierin moet zij nog wat mensen voor zich dulden binnen MNC, maar we stimuleren uiteraard de progressie. In een team werken gaat haar goed af, want het is een hechte groep bij MNC-Dordrecht en ze helpen elkaar door de moeilijke perioden heen. Dit helpt haar ook bij haar individuele prestaties, mede door feedback van de ex-selectie(Nationaal) zwemster op de schoolslag als Lotte Goosen en huidig talent en Nationale selectie zwemster Kim Busch op kleine dingen uit een keerpunt, gaat de ontwikkeling door.
8) Ze traint ook nog in Rozenburg bij de Zeehond (buiten het zicht van de coach), lastig?
Deze combinatie was in eerste instantie andersom, echter na een half jaar wilde ze overstappen en doen we het andersom om het schema behapbaar te houden. Thuis traint ze op mijn schema's, en met feedback van Marian is ze ook richting het niveau voor een combinatie met MNC gekomen. Het is dus buiten het actieve zicht, maar binnen de lijnen die we in Dordt willen zien.
9) Wat is de doelstelling voor Senna dit seizoen en wat is het plan om dat te bereiken?
Uiteraard is deelname afdwingen voor de ONK Lange-baan het doel. Hierbij moet zij zichzelf weer verbeteren, daar de limieten aangescherpt zijn. Deze zijn zo scherp dat dit op zich al een prestatie is. We zijn op de goede weg, en bij deelname zullen we de lat naar boven bijstellen.
10) Wanneer is het seizoen geslaagd?
Het seizoen is geslaagd als we het doel halen, NK Lange Baan deelname. Hier gaan we alles aan doen en alle zinnen op zetten. Met plezier en inzet komen we het verst, dus dit wordt het uitgangspunt.
foto: Yvonne Pols