De laatste puntjes op de ‘i’ en dan vertrekt de Rozenburgse Maaike de Waard naar Parijs op 21 juli. Eerst nog een trainingsperiode in Eindhoven. Voor Maaike komt het nu allemaal dichterbij. Niet de eerste keer dat Maaike op de Olympische Spelen als deelnemer aan de start staat. Ook in Tokio was Maaike deelneemster en 10 jaar geleden won ze Goud op de Jeugd Olympische Spelen van Nanjing. Op het ONK in Amersfoort werd Maaike in de aanloop naar Parijs Nederlands Kampioen op de 100 rugslag en op die afstand staat Maaike ook aan de start in Parijs.

Parijs komt dichterbij

“Ja klopt, we zijn nu lekker aan het trainen voor de Spelen, de laatste puntjes op de i zetten eigenlijk. De specifieke prikkels worden nu in de trainingen verwerkt, dus daaraan merk je gewoon dat het dichter bij aan het komen is”, vertelde Maaike

Hoe verliep die aanloop naar de Spelen, veel wedstrijden?

We hebben best wel veel wedstrijden gedaan afgelopen periode, 4 dagen racen tijdens de Mare Nostrum in Canet (Frankrijk) en Barcelona (Spanje). Daarna heb ik nog 1 dagje op de ONK gezwommen en toen hebben we ook nog de Sette Colli in Rome gedaan. Die laatste wedstrijd hebben we gecombineerd met een trainingsstage in Terni, Italië. Dat was nieuw, een trainingsstage met een wedstrijd tussendoor. Maar het is best goed bevallen. Terni was ook een erg fijne plek om te trainen. We trainden lekker buiten en alle faciliteiten waren goed. De wedstrijden die ik afgelopen periode gezwommen heb waren ook allemaal best wel goed. Het ging in een stijgende lijn, steeds een stukje sneller.”

Maaike stond in Barcelona op het podium van de 100 rugslag. Haar tijd van 1:00.84 was goed voor plaats 3 op die afstand. Op de 50 rug was er een vierde plaats en liet Maaike de klokken stoppen op 28.22. Mare Nostrum is een wedstrijd die gezwommen wordt op drie plaatsen: Canet-Roussillion, Barcelona en Monaco. In Frankrijk in Canet-Roussillion was er een zesde plaats voor Maaike op de 100 rugslag in een tijd van 1:00.93. In Monaco stond Maaike niet aan de start. In Sette Colli stond Maaike twee keer op het podium. “Bij de Sette Colli in Rome ben ik nog 2 keer 2e geworden. Op de 50 rug (28,05) en op de 100 rug (1.00,33)”, vertelde Maaike ons nog. En dan natuurlijk Nederlands Kampioen op de 100 rugslag, in een tijd van 1:00.48 in Amersfoort. Een ongekende prestatie die bescheiden als Maaike is bijna onbesproken bleef.

En dan nu de Olympische Spelen in Parijs

We hebben onlangs de teampresentatie van TeamNL gehad. Dit was erg leuk om mee te maken. Voor Tokio was dit toch net even anders. Ook hebben we ons Olympische kleding pakket opgehaald. We gaan er weer mooi bij lopen in Parijs! Nu gaan we nog 1 weekje gewoon trainen en dan begint onze gezamenlijke voorbereiding in Eindhoven met bijna de volledige zwemploeg. We zitten dan in een hotel, zodat we ons verder geen zorgen hoeven te maken over boodschappen doen/koken etc. We kunnen ons volledig richten op het zwemmen Persoonlijk vind ik het superfijn dat we lekker “thuis” onze voorbereiding kunnen doen! Ik denk niet dat er een beter bad bestaat dan die in Eindhoven, namelijk. En dan vertrekken we de 21e richting Parijs! Hier hebben we dan nog even de tijd om te “landen”. Op 27 juli begint het dan echt! Al zal ik voor het eerst starten op 29 juli, dan zwem ik de 100 rug. Wat daarna mijn programma zal zijn, dat wordt pas na de 100 rug duidelijk.”

Met het programma na de 100 rug worden de estafette nummers bedoeld, coaches maken hun keuze tijdens het toernooi. Onduidelijk of Maaike op die nummers aan de start zal staan. Op de vlinderslag en natuurlijk de rugslag zijn er kansen voor de Rozenburgse. Voor de tweede keer op de Olympische Spelen aan de start is een meer dan geweldige prestatie voor Maaike de Waard. Op de startblokken tussen de absolute wereld top en dat al meer dan 10 jaar. 

Sponsor Maaike de Waard specialisten in blussystemen