The way of no return, of gooit een blessure nog roet in het eten. “Ik geef niet zo snel op en als dat zal moeten gebeuren op de laatste dag of twee minuten voor de wedstrijd begint”, is John Mooiman meer dan duidelijk als we hem confronteren met zijn blessure rond de maagstreek. We praten met John over zijn droom die werkelijkheid wordt, aan de start van de IRONMAN, 3.8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en als laatste 42.2 kilometer lopen. 17 augustus moet het gaan gebeuren zijn, eerste hele triathlon in Kalmar Zweden. Wat waren zijn wedstrijden tot nu tot. Wat zijn de trainingen die nodig zijn om een dergelijke prestatie te kunnen leveren en wat moet er gebeuren tot 17 augustus.

 

De ironman klinkt als een onmogelijke wedstrijd, maar toch een wedstrijd waar jaarlijks duizenden atleten aan de start staan. Onze eerste kennismaking met de ironman was in de periode dat Rozenburger Robert de Korte nog het doel verdedigde van v.v. Rozenburg. We hebben het al eens eerder verteld. Een verhaal dat thuis hoort in de artikelen ‘Vanaf het bankje aan Het Scheur’. Het idee van de Ironman is ontstaan uit een weddenschap ergens in een bar op Hawaï. De eerste Ironman was dan ook op Hawaïi in 1978. Waar begint John Mooiman nu eigenlijk aan, ‘Mission impassible’ of kan een atleet wel degelijk zulke uitdagingen aan. En is het geheim trainen, trainen en nog eens trainen. De profs zijn daar dagelijks mee bezig, maar de amateurs moeten ook nog werken en zoals John Mooiman in volcontinu in de Rotterdamse haven. John is getrouwd en wordt dit jaar nog vader, is dat allemaal nog wel te combineren.

Bij welke wedstrijden stond je tot nu toe aan de start?

“De eerste was Brouwersdam”, begint John Mooiman met zijn terugblik op het seizoen tot nu toe. “Brouwersdam is eigenlijk een wedstrijd met speciale afstanden, een kwart triathlon, een kilometer zwemmen, 79 kilometer fietsen en dan 10 kilometer lopen. Kan je zien als voorbereiding op de langere wedstrijden. De wedstrijd werd het zwemmen, dit keer wel iets korter door de lage watertemperatuur. Ik dacht 500 of 600 meter. Dit zijn toch wedstrijden om te kijken hoe je er voor staat en uit de winter bent gekomen. Het was meer een training, wel veel zwaarder dan vorig jaar. Het weer was veel slechter en aan de start toch wel veel echte kanjers. Met mijn tijd was ik wel tevreden, in de rangschikking had het misschien beter gekund. Ik moet ook wel realistisch blijven, zo goed ben ik nog niet om in de top mee te kunnen doen.” Overall was de klassering van John 110 van de 418 gestarte deelnemers in een tijd van 3 uur, 5 minuten en 26 seconden (In zijn categorie 71 van de 171).

“Bilzen was de tweede dit seizoen. De Bilzen 111, ook weer een speciale afstand vroeg in het seizoen. In Bilzen, België dicht bij Maastricht, waren de afstanden 1 kilometer zwemmen, 100 kilometer fietsen en 10 kilometer lopen. De tijden waren best goed, fietsen boven de 40 gemiddeld, zwemmen een PR, dus dat was niet verkeerd.” Totaal liet John de klokken stoppen op 3.44.33, goed voor plaats 77 overall. In Bilzen stond ook Rozenburger en oud-doelman van v.v. Rozenburg Robert de Korte aan de start. Vorig jaar won hij op de Brouwersdam. Dit jaar net naast het podium, werd hij vierde, in een tijd van 3.15.26.

In Lahti Finland de derde en eerste halve triathlon

Finland toch wel een speciale wedstrijd voor John Mooiman. Bijna in de achtertuin van zijn familie en naast de wedstrijd toch ook wel een vakantie, overigens gaan ook de trainingen gewoon door tijdens de vakantie. “Het zwemmen viel wat tegen. Er stond veel wind en in het meer, waar het zwemgedeelte was, stond er veel golfslag. Daar verloor ik best wat tijd. Fietsen ging een stuk beter, ik wilde nog wel een stukje sneller, maar het weer speelde niet in mijn voordeel. Maar goed, daar heeft iedereen last van. Met het lopen kreeg weer last van mijn buikstreek, die steken zijn wel vervelend. De totaaltijd was 5 uur, 12 minuten en 42 seconden. Bij het zwemmen kwam ik als negende uit het water in mijn groep, dus niet echt slecht alhoewel ik het gevoel had dat het sneller had gekund. Het doel was onder de 5 uur, maar dat moest ik wel snel opgeven. Na 4 kilometer kwamen de steken weer en moest ik wel wat aanpassen.”

De volgende wedstrijd dus op 17 augustus 2024 in Kalmar Zweden. Nog wat trainen in de aanloop naar de hele IRONMAN, 3.8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en als laatste 42.2 kilometer lopen. De IRONMAN is zeker niet voor iedereen weggelegd. Het is een bijna onmogelijke opgaaf, waar veel training en discipline voor nodig is. Hoe lang het gaat duren in Kalmar? Als we John Mooiman goed beluisteren wordt het zeker geen ‘Mission impasible’.  

Binnenkort deel 2 met John Mooiman ‘The IRONMAN Kalmar’.