Als we John Mooiman vragen hoe lang hij over de IRONMAN in Kalmar gaat doen, blijft het lang stil. Eerst dacht hij wel aan een tijd van 10 uur, ambitieus voor en eerste IRONMAN. Maar met de buikblessure, waar de atleet mee kampt en nog niet onder controle is, zal die tijd wel een wensdroom blijven. Als je 3,8 kilometer zwemmen en 180 kilometer fietsen, gevolgd door een marathon van 42,2 kilometer binnen de 12 uur kan volbrengen, is dat een prestatie die op een sport-CV niet misstaat. Maar we kennen John een beetje die 10 uur blijft door zijn hoofd spoken.

Op weg naar Kalmar, 2024 Ironman Zweden

Nog een kleine maand en dat staat John Mooiman aan de start van zijn eerste IRONMAN. John heeft het nog druk, vooral met uren maken. “Begonnen met 8 tot 10 uurtjes en daarna opbouwen naar 15 uur met uitschieters van 20 uur training. Ligt niet alleen aan de schema’s, maar ook de tijd die ik heb. Werk en thuisfront niet helemaal onbelangrijk, zeker nu er ook een kleine op komst is.” Het vaderschap komt ook met rassé schreden dichter bij, maar eerst Zweden dus was de Cave Triathlon de laatste in de voorbereiding.

Net onder de 5 uur in Kanne België

Zwemmen in het Albertkanaal, een fietsparcours met de Slingerberg als scherprechter en een spectaculair loopparcours vormen de basis van deze unieke wedstrijd. Uiteraard zal een passage door de mergelgrotten van Kanne niet ontbreken in deze unieke triathlon, zo begint de website die sportvoeding aanprijst. Beter kunnen we het niet samenvatten. “Zwemmen ging goed was een massa start dus was even goed zoeken naar een plekje. Fietsen ging lekker, maar was wel pittig met 3 x de slingerberg die gemiddeld 10% is. Alleen met fietsen kreeg ik afweer iets last van me buik, waardoor ik niet steeds plat kon liggen. Gelijk besloten om met lopen iets rustiger aan te doen. Voelde wel beter dan de laatste keer in Finland.” Overall werd John 176ste in de Cave met een tijd van 4:59.09. In zijn leeftijdscategorie 17e. Overigens maakte de wedstrijd in Kanne deel uit van het Nederlands Kampioenschap.

Blessureleed

“Komt waarschijnlijk uit me bovenbeen. Aan de binnenkant zitten allemaal spieren en pezen die zit weer in verbinding met de buik, of zoiets, vertelde de fysio. Dat staat veel te strak allemaal. Dus nog even veel, fysio en sportmassage en oefeningen doen. In augustus nog een darm onderzoek voor de zekerheid. Maar ga wel starten in Kalmar, alles of niets.”

Voeding tijdens een triathlon  

“Voeding moet ik nog met Robert overleggen, maar vaak voor de wedstrijd, 3 uur van tevoren, een ontbijt naar binnen zien te krijgen, meestal pannenkoeken. Net voor het zwemmen een gelletje. Op de fiets heb ik 2 bidons met 80 gram koolhydraten, dus is 160 gram en 1 met water. Bij de halve triathlon neem ik dan nog een gelletjes en is dat genoeg. Nu moet ik 180 km, dus ik moet nog meer gels nemen. Ik probeer eigenlijk 80 tot 90 gram koolhydraten per uur te nemen. In gel zit 40 gram, dus 2 per uur. In mijn bidons zit voeding voor 2 uur. Stel ik doe er 5 uur over moet ik nog 6 gelletjes meenemen op de fiets. Met hardlopen nam ik 2 à 3 gelletjes op een halve en alleen water. Soms cola, bij de drinkposten staan ze ook wel met sportdrank, maar dat is vaak anders als ik gewend ben, dus water is safe. Tijdens een marathon moet ik meer nemen, denk 6 tot 8 gels.”

Het wordt aftellen voor John Mooiman, aftellen naar zijn eerste IRONMAN. Op 17 augustus staat John aan de start. Hopen dat de fysiotherapeut de spieren naar de buikwand nog soepel krijgt voor die tijd.