Hoelang moet je trainen voor de IRONMAN? We moeten u het antwoord schuldig blijven. Het verschilt echt van atleet tot atleet. Heeft de ene atleet 10 maanden nodig, is het voor een ander misschien wel veel korter. Maar vooral, blijf bij je plannen, als we de experts mogen geloven. Denken bij het fietsen, gaat lekker ik doe er een tandje bij kan je later, als je na de 180 km fietsen nog een hele marathon moet lopen opbreken. Maar jezelf verbeteren of een mooie tijd neerzetten begint waarschijnlijk niet met de handrem aangetrokken.

Als we naar John luisteren ligt er bij het zwemmen en het hardlopen nog veel winst te halen. John volgt de trainingen voor de borstcrawl in de Rozenburcht, het zwembad van Rozenburg, en wordt daar gecoacht en de kneepjes van die slag bijgebracht door Marjan Vroegindewei. Voor de schema’s wordt John Mooiman ondersteund door Robert de Korte. Overigens met Robert de Korte was John ook in Spanje voor een stage op hoogte afgelopen voorjaar. In ieder geval kan je met de voorbereiding op een IRONMAN niet maar een beetje improviseren. Het vereist uithoudingsvermogen, discipline en vooral het thuisfront moet er achter staan. En niet helemaal onbelangrijk realistische doelen.

Hoe ziet een voorbereiding op de IRONMAN er voor jou uit

“Trainen en uren maken. In het begin tussen de 8 en 10 uur per week. Daarna uitbouwen naar 15 uur met uitschieters naar 20 uur per week. Ligt aan de schema’s, maar ook wel aan de tijd die ik heb. Moet natuurlijk ook nog werken en staat niet alles in het teken van de IRONMAN. Kijk de pro atleten trainen 24 uur of meer, maar zoveel is voor mij elke week niet haalbaar.”

Trainen in Spanje is dat nodig voor een goed resultaat

“Nodig niet, maar geeft wel weer even een boost. Je komt daardoor wel eerder in vorm. Zeker met het slechte weer in Nederland. Het was daar tussen de 20 en 23 graden met een lekker zonnetje en de coach (Robert de Korte) was ook mee naar Spanje. Het was vooral duurmeters maken. Alleen bij het lopen deden we ons eigen rondje, het verschil is daar, tussen Robert en mij, te groot. Met fietsen en zwemmen kan je nog wel samen trainen. We waren samen naar Spanje. Robert doet dat wel vaker en ook met groepjes. Samen in de auto kan je ook wel lekker bijpraten. Robert maakt dan wel wat schema’s wat we die dag dan gingen doen. Je merkt wel dat je dan een stuk fitter bent als je thuiskomt na een dag of 10. Het was bij Calpe in de buurt mooie omgeving. Is wel 2000 km rijden met de auto en je moet ook nog terug. Een echt trainingsgebied, ook voor de profs. Wielrenners komen er ook vaak, een paradijs voor fietsers. In Nederland is het weer schema’s volgen. Moet ook een beetje uitkomen met mijn werk. Dan heb ik ook wat gedaan aan zwemmen. Een cursus voor atleten die vooral de borstcrawl verbeteren. Trainingen van Marjan Vroegindewei. Ik ben daar wel met stappen vooruit gegaan. Ze letten op de techniek en je krijgt ook schema’s mee. Daar heb ik zeker wat aangehad en nog steeds. Op de TT-bike, tijdritfiets, moet je zeker ook trainen, het is een heel ander houding en dat moet je 180 km volhouden. Looptrainingen doe ik ook wel eens in Spijkenisse bij de triathlonvereniging en ook natuurlijk de schema;s die Robert maakt. Lopen is wel een dingetje voor mij, blessure gevoelig op dat onderdeel.”  

Voeding, gewicht en wattages, het zijn dingen waar atleten mee bezig zijn. Vooral het gewicht speelt erg mee. Het wattage bij het fietsen, voor elke kilo meer gewicht, moet je harder trappen als de concurrentie, die lichter zijn. En bij het hardlopen komt bij elke keer dat je voeten de grond raken en meer kracht op de gewrichten. We zullen niet uit de school klappen, maar er moet soms wel eens een watt-je bij.

Binnenkort gaan we met John kijken wat er nog komen gaat, aan wedstrijdjes en trainingen. En hoe hij zijn voeding regelt tijdens de lange dag. Een kijkje in de keuken van de IRONMAN.